Categories: DIGITAL STORIES

Το Google Maps δείχνει live την τοποθεσία μας. Ε, και;

Μια νέα λειτουργία ετοιμάζεται να αποκτήσει οσονούπω το Google Maps, καθώς θα επιτρέπει στους χρήστες του σε iOS και Android να μοιράζονται σε πραγματικό χρόνο την ακριβή τους τοποθεσία με τους φίλους, τους συγγενείς, τις επαφές τους γενικότερα. Συγκεκριμένα, με το πάτημα ενός κουμπιού (“Share location”) ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να επιλέξει με ποιους θα μοιραστεί την τοποθεσία που θα βρίσκεται και για πόσο. Εννοείται ότι διατηρεί τον πλήρη έλεγχο και μπορεί να απενεργοποιήσει τη λειτουργία ανά πάσα στιγμή, όμως πρακτικά, εφ’ όσον το επιτρέψει, το αποτέλεσμα θα μοιάζει τελείως… sci-fi, με τη θέση του να απεικονίζεται ως κουκίδα πάνω στον χάρτη.


Οι φωνές που κατακρίνουν τη Google για τη λειτουργία αυτή δεν «ακούγονται» ιδιαίτερα και αυτό διότι ο χρήστης είναι εκείνος που αποφασίζει αν θέλει να την ενεργοποιήσει ή όχι –ακόμα κι αν επιλέξει να μοιράζεται το σημείο που βρίσκεται με τις επαφές του, η Google προβλέπεται να τον… ταράξει στα emails, υπενθυμίζοντάς του το, σε περίπτωση π.χ. που εκείνος το ξεχάσει μετά από λίγο καιρό. Το εν λόγω χαρακτηριστικό δεν είναι καινούριο πάντως για τα apps της Google, αφού το συναντάμε τόσο στο –καινούριο- Contacts όσο και στο Waze (ναι, στη Google ανήκει αυτό). Για την ακρίβεια, παλιότερα είχε εμφανιστεί και πάλι στο Maps, ως Google Latitude: αντικαθιστώντας το Dodgeball, είχε λανσαριστεί το 2009, πριν διακοπεί το 2013.

Και τώρα;

Πόσο πολύ αλλάζει όμως η λειτουργία αυτή την όλη εμπειρία χρήσης μίας συσκευής, iOS ή Android; Πόσο πολύ επηρεάζει την καθημερινότητα των χρηστών; Πόσο πολύ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα στη διάθεσή μας, είναι η ίδια: καθόλου. Πράγματι, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που όμως δύσκολα θα καταφέρει να πείσει το κοινό να ασχοληθεί σε μόνιμη βάση μαζί του. Ο λόγος είναι πως στερείται αυτού που λέμε context”, ενός γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούσε να σταθεί.

Αλήθεια τώρα, ποιος θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή των επαφών του για να δει ποιος είναι κοντά του; Αφήνοντας στην άκρη το Swarm λόγω του περιορισμένου του κοινού, γιατί να μην το κάνει π.χ. μέσω του Facebook Messenger, του Snapchat, του WhatsApp ή ακόμα και του Instagram; Σύμφωνοι, η λειτουργία αυτή μπορεί να βοηθήσει δύο άτομα να βρεθούν κάπου χωρίς να ψάχνουν ο ένας τον άλλο όμως επί της ουσίας, το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσα από οποιαδήποτε υπηρεσία instant messaging μέσω της αποστολής ενός απλού pin. Επί του παρόντος social προεκτάσεις δεν υπάρχουν για να εκμεταλλευτεί η Google (και να υπήρχαν δηλαδή, δεν έχει social πλατφόρμα…) και συν τοις άλλοις, όπως μας έχει διδάξει και το Facebook, το check in με τον τρόπο που μας το έμαθε το Foursquare, δεν μπορεί να σταθεί σε ένα τόσο γενικευμένο δίκτυο.

Η Google επιδίδεται χρόνια τώρα σε έναν διαρκή πόλεμο ενάντια στην Apple: Google Maps εναντίον Apple Maps. Στο πλαίσιο αυτό, και οι δύο εταιρείες προσθέτουν αδιαλείπτως νέα στοιχεία στα προϊόντα τους, ακόμα κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή που εξετάζουμε σήμερα, είναι για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Η απεικόνιση της τοποθεσίας του χρήστη σε πραγματικό χρόνο ναι, παρουσιάζει ενδιαφέρον, όμως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να πατήσει «κάπου» και αυτό δεν μπορούν να της το προσφέρουν ούτε η Apple, ούτε η Google. Κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος όμως…;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: Google Maps