Categories: DIGITAL STORIES

Τι να περιμένουμε από τα Windows 10;

Όλοι περίμεναν από τη Microsoft να μας μιλήσει για τα Windows 9 κι όμως, εκείνη έκανε την έκπληξη και τα… πήδηξε! Δηλαδή, η εταιρεία πράγματι παρουσίασε το νέο της λειτουργικό (ή ορθότερα τη νεότερη έκδοση των Windows) με τη διαφορά ότι αυτή δεν ονομάζεται Windows 9 αλλά Windows 10. Πρόκειται για ένα OS που θα τρέχει σε μια ευρεία γκάμα συσκευών, από PC και tablets μέχρι κινητά και κονσόλες (βλ. Xbox). Δεδομένης της μοναδικότητας του λειτουργικού, θα υπάρχει ένα Application Store για το κατέβασμα και την αγορά εφαρμογών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το iOS της Apple και των iΣυσκευών.

 Η μεγαλύτερη καινοτομία των Windows 10 είναι το περίφημο Start menu το οποίο επιστρέφει! Ω ναι, καλά διαβάσατε: η μεγάλη επιστροφή του ασώτου μενού είναι προ των πυλών. Το νέο Start menu βέβαια, μετά το… διάλειμμά του, έρχεται με τελείως ρετουσαρισμένο look, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και πλακίδια τα οποία προσαρμόζονται ως προς το μέγεθός τους στις προτιμήσεις του χρήστη. Έχουν καθαρά ενημερωτικό ρόλο αφού μέσω αυτών θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε για τυχόν μηνύματα στο Facebook, notifications στο Twitter, νέα emails ή τον καιρό. Ο σχεδιασμός των νέων Windows θα είναι τέτοιος που θα μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε έως και τέσσερις εφαρμογές στην ίδια οθόνη για περισσότερη λειτουργικότητα. Η task bar έχει ανανεωθεί κι αυτή με τη σειρά της ενώ ευπρόσδεκτη είναι η επιλογή για πολλαπλές επιφάνειες εργασίας.

 Περισσότερες λεπτομέρειες για τα Windows 10 θα μάθουμε εντός των ημερών, όταν και η Microsoft θα αρχίσει να τα στέλνει «πακετάκι» σε επιλεγμένους χρήστες προκειμένου αυτοί να τα δοκιμάσουν. Με μια πρώτη ματιά ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft έμαθε από τα λάθη που έκανε στα Windows 8: η πορεία των 10 ξεκίνησε με την εταιρεία όχι απλά να τα παραδέχεται αλλά να τα διορθώνει κιόλας, τουλάχιστον τα κυριότερα (aka τους «κράχτες») εξ’ αυτών. Το αν τα Windows 10 θα είναι το επόμενο «μεγάλο» λειτουργικό θα φανεί στην πορεία. Τα παπούτσια των XP πάντως έχουν αραχνιάσει περιμένοντας τον επόμενο που θα τα φορέσει. Σαν να ‘χει έρθει η ώρα…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος