Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Δίνουμε δώρο ένα σεμινάριο για να μάθετε τα μυστικά της αστυνομικής αφήγησης

Την αστυνομική αφήγηση και τα μυστικά της διδάσκει ο Ανδρέας Αποστολίδης. Έναρξη: Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 17:30 – 20:30. 

 

Η σειρά μαθημάτων «Η αστυνομική αφήγηση και τα μυστικά της» απευθύνεται σε ανθρώπους που τους αρέσει το αστυνομικό μυθιστόρημα ή θέλουν να μάθουν γι’ αυτό, για την ιστορία του και τις σύγχρονες τάσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και επιδιώκουν να έχουν μια πρώτη επαφή με τα προβλήματα και τις τεχνικές συγγραφής του είδους στις διάφορες παραλλαγές του. Περιλαμβάνει: Ιστορία – θεωρία – τα είδη − οι προσωπικές εμπειρίες – η έρευνα – πρακτικές συγγραφής – στυλ – ήρωες – πλοκή – διήγημα – νουβέλα – μυθιστόρημα – κινηματογράφος – τηλεόραση – ασκήσεις – παραδείγματα.

 Πιο συγκεκριμένα, τα δέκα μαθήματα:

 1. Τι είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα. Η αρχή του και η ιστορία του/τα είδη.

 2. Τα αστυνομικά στην Ελλάδα: Η Μάσκα και ο Γιάννης Μαρής. Τα σύγχρονα. Ανάλυση, παραδείγματα (Έγκλημα στο Κολωνάκι/Τρίτη αλήθεια).

 3. Τα αστυνομικά στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση («Γεράκι της Μάλτας»/«Τσάινατάουν»/«Wire»).

 4. Η σύγχρονη τάση. Από το διήγημα στο μυθιστόρημα. Από το τότε στο τώρα: 1840-2010. Ο μηχανισμός της εξέλιξης. Τι είναι παραλογοτεχνία και τι λογοτεχνία. Τα μπεστ σέλερ.

 5. Πώς έγραφε ο Κόναν Ντόυλ και πώς η Αγκάθα Κρίστυ. Δύο παραδείγματα. Το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Το πέρασμα στον Χάμμετ. Το νουάρ.

 6. Προσωπικές εμπειρίες, έρευνα και συγγραφή. Πώς έγραφαν: Σιμενόν – Χάισμιθ – Ελλρόυ.

 7. Ο ήρωας. Xολμς/Πουαρώ/Σαμ Σπέηντ/Φίλλιπ Μάρλοου/Μπέκας/Χαρίτος/ Ρίπλεϋ/Πάρκερ/Μονταλμπάνο/οι τελευταίοι ήρωες στο μυθιστόρημα και στην τηλεόραση.

 8. Η πλοκή. Και η λύση. Παραδείγματα – ασκήσεις.

 9. Το διήγημα και η νουβέλα. Παραδείγματα – ασκήσεις.

 10. Το μυθιστόρημα. Σκελετός. Κεφάλαια. Η παράλληλη δράση. Παραδείγματα − ασκήσεις. Τι είναι, λοιπόν, αστυνομικό μυθιστόρημα. Τα όρια. Το είδος. Οι εξαιρέσεις.

Εμείς για χαρίζουμε ένα σεμινάριο. Μπείτε στο λογαριασμό μας στο Facebook κάντε share, like και γράψτε ένα σχόλιο (και τα τρία πρέπει) για να κερδίσετε το σεμινάριο. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 24 Οκτωβρίου. 

 

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης. Έχει εκδώσει τις μελέτες: Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος (2009) και Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή (2012). Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα: Φάντασμα του Μετρό (1996), Εγκλήματα στην Πανσιόν Απόλλων (2000), Λοβοτομή (2002), Διαταραχές στα Μετέωρα (2003), τις αστυνομικές νουβέλες Χαμένο Παιχνίδι (1995) και Βουντού (2005), τις συλλογές αστυνομικών διηγημάτων Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες (1998) και Είσαι ο Παπαδόπουλος (2009). Έχει συμμετάσχει στους τέσσερις συλλογικούς τόμους Ελληνικά εγκλήματα, καθώς και στα: Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα, Είσοδος κινδύνου, Οικολογικά εγκλήματα, Το τελευταίο ταξίδι. Έχει μεταφράσει περισσότερα από πενήντα αστυνομικά μυθιστορήματα, μεταξύ άλλων Τσάντλερ, Χάμμετ, Ελλρόυ, Χάισμιθ, Κερρ, Μπερνέτ, Μπανκς, Γούλριτζ κλπ. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

POPAGANDA