Categories: DIGITAL STORIES

Η Τεχνολογία αλλάζει (και) τον χάρτη του εγκεφάλου μας

Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, κατέδειξε πως η Τεχνολογία και η σχέση του ανθρώπου μαζί της, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο του τελευταίου και τον τρόπο που λειτουργεί αυτός. Νευροεπιστήμονες σημείωσαν πως η απόδειξη της θεωρίας αυτής είναι στην καθημερινότητά μας και συγκεκριμένα τη σχέση μας με τα smartphones: ο άνθρωπος χρησιμοποιεί πλέον τα χέρια του και δη τους αντίχειρές του με τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν, κάτι που έγινε εμφανές σε δοκιμές και μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν συγκριτικά με χρήστες κινητών τηλεφώνων παλαιότερης τεχνολογίας με αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο.

Η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η καθημερινότητά μας μόνο εύκολη δεν είναι καθώς οι υποχρεώσεις έχουν πληθύνει, την ώρα που οι ώρες της ημέρας έχουν παραμείνει οι ίδιες. Ως εκ τούτου, ο ασπασμός και η αποδοχή της Τεχνολογίας, όσο κι αν σε κάποιους μοιάζουν περιττά, αυτό που στην πραγματικότητα επιτυγχάνουν είναι να μας γλιτώνουν χρόνο, κάνοντας κάποια πράγματα ευκολότερα. Ποιος ο λόγος να ψαχνόμαστε καθώς οδηγούμε όταν υπάρχουν οι χάρτες και το GPS; Γιατί να τρέχουμε από περίπτερο σε περίπτερο για εισιτήριο όταν μπορούμε να αγοράσουμε ένα ψηφιακά; Υπάρχει ανάγκη να «συμπιέζουμε» το shopping μας σε δυο-τρεις ώρες ένα απόγευμα τη βδομάδα γιατί τότε μπορούμε, όταν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο online για όλο το βράδυ;

Η Τεχνολογία βέβαια απαιτεί μια κάποια εξοικείωση μαζί της, πράγμα απόλυτα λογικό. Δεν γίνεται ξαφνικά να υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις από κάποιον που δεν έχει ξαναγγίξει ποτέ στη ζωή του smartphone με οθόνη αφής. Καλείται να γνωρίσει σιγά-σιγά μια κουλτούρα με την οποία είναι ξένος και να ενστερνιστεί μια φιλοσοφία που ουδεμία σχέση έχει με τη δικιά του. Αυτό είναι ευκολότερο για τα μικρά παιδιά, ιδίως αυτά που τώρα γεννιούνται μέσα στην Τεχνολογία και στα 3 τους ξέρουν να χειριστούν ένα tablet, ωστόσο για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας απαιτείται διπλή προσπάθεια –you cant teach the old dog new tricks after all.

Ο άνθρωπος λοιπόν μαθαίνει να λειτουργεί βάσει της Τεχνολογίας που χρησιμοποιεί στη ζωή του, προσαρμοστικό ον γαρ. Μπορεί να μην είμαστε το ίδιο ευέλικτοι στο ψάξιμο του ονόματος ενός δρόμου βάσει των πινακίδων, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο ωστόσο σε δευτερόλεπτα από τους χάρτες μας. Ενδεχομένως και τα ψώνια σε κάποιο εμπορικό να μας παίρνουν μια μέρα, όταν online πλοηγούμαστε πολύ πιο εύκολα και τελειώνουμε μέσα σε μισή-μια ώρα. Διαλέγουμε στάση και τρόπο ζωής και βάσει αυτών πλάθουμε το μυαλό μας, εκπαιδεύοντάς το να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αποδεχόμαστε την Τεχνολογία και δεχόμαστε τα όσα αυτή μπορεί να κάνει για εμάς. Πληρώνουμε όμως και το ανάλογο τίμημα.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος