Το Renoir είναι ένα από ‘κείνα τα παιχνίδια που δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Λογικό άλλωστε, όταν μιλάμε για έναν τίτλο που συνδυάζει το gameplay ενός 2D sidescroller με δυνατούς γρίφους και αισθητική που ισορροπεί ανάμεσα σε κλασσικό φιλμ νουάρ και το πολυβραβευμένο Limbo. Έχοντας ξεκινήσει ως παράπλευρη ενασχόληση του τσέχικου στούντιο, Soulbound Games, βρήκε χρηματοδότηση στο Kickstarter και έχοντας πάρει το πράσινο φως και από την κοινότητα του Steam μέσω του προγράμματος Greenlight, κυκλοφορεί πλέον κανονικά και με τον νόμο από την 1C Company.
Σε ποιους απευθύνεται; Σε όλους εκείνους που θέλουν ένα παιχνίδι ικανό να «γυμνάσει» το μυαλό τους, φέρνοντάς το στα όριά του. Το Renoir το καταφέρνει αυτό με μια σειρά γρίφων που απαιτούν από τον παίκτη μπόλικο ψάξιμο, συνδυαστική λογική και αρκετό “trial & error”. Δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στους ανυπόμονους, εκείνους που θέλουν «να τελειώνουν με τα παιχνίδια τους» αφού πρόκειται για μία από ‘κείνες τις περιπτώσεις που θα ρουφάτε λίγο-λίγο. Στην περίπτωση του Renoir μπορεί να χρειαστούν αρκετά απογεύματα για να ξεκολλήσετε από κάποιο checkpoint (εκτός φυσικά κι αν ψάξετε τη λύση online, οπότε θα χάσετε ό,τι έχει να σας προσφέρει) κι αυτό θα συμβαίνει διότι πολύ απλά δεν θα προσπαθείτε όσο θα χρειάζεται!
Μα τέλος πάντων, τόσο δύσκολο είναι;
Εντάξει, δεν είναι και απαγορευτικά δύσκολο, όμως να ξέρετε ότι και τα κολλήματά σας θα τα «φάτε», και την απόγνωση θα δείτε να ζωγραφίζεται στα πρόσωπά σας, και το “Alt+F4” θα δουλέψει αρκετά πάνω στα νεύρα σας. Πάντα όμως θα επιστρέφετε εκεί, στον τόπο του εγκλήματος με τις Ερινύες να σας στοιχειώνουν το μυαλό. Άλλωστε, κοτζάμ δολοφονία καλείστε να εξιχνιάσετε, δεν είναι και λίγο δα!
Στο Renoir υποδύεστε τον ντετέκτιβ James Renoir ή ορθότερα το… φάντασμά του! Βλέπετε, η δουλειά που έκανε ο πρωταγωνιστής μας στην πόλη του δεν άρεσε καθόλου στη μαφία που έβλεπε τη μπίζνα της να συρρικνώνεται και έτσι, πάνω στη νιότη του και το άνθος της ηλικίας του, εκεί που είχε βρει τη γυναίκα της ζωής του, τον έφαγε μπαμπέσικα. Τα βάσανα του James Renoir όμως δεν τελείωσαν εκεί αφού ο ντετέκτιβ μας, αντί να αποδημήσει εις Κύριον, έμεινε πίσω προσπαθώντας να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τον θάνατό του.
Ο τίτλος της 1C Company έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός φιλμ νουάρ: έναν ντετέκτιβ-σκληρό καρύδι, μια ανεξιχνίαστη δολοφονία, ένα πτώμα και φυσικά μια “femme fatale”. Η δε αισθητική του παραπέμπει σε κάτι ανάμεσα σε Limbo με την εξιστόρηση να θυμίζει έντονα Max Payne 2. Τα πάντα απεικονίζονται σε έναν ασπρόμαυρο καμβά με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ ο ίδιος ο πρωταγωνιστής μας αφηγείται το στόρι του καθώς αυτό εξελίσσεται. Προσωπικά σαν στυλ μου θύμισε αρκετά και το Murdered: Soul Suspect, χωρίς αυτό να είναι κακό σε καμία περίπτωση.
Και πώς παίζεται;
Το παιχνίδι είναι κατά βάση ένα 2D platformer τίγκα στους γρίφους και τα παζλ. Ο James Renoir καλείται να ανακαλύψει τον δολοφόνο του, μόνο που στην αναζήτησή του έχει ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο: το φως! Ο ήρωάς μας δεν πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί του και για να το πετύχει αυτό, έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στο μυαλό άλλων και να τους χειραγωγεί αναλόγως. Μπορείτε να χειρίζεστε έως και πέντε φαντάσματα ταυτόχρονα, στους πιο πολύπλοκους γρίφους και καθώς το παιχνίδι προχωρά, θα δείτε τη δυσκολία τους να αυξάνεται κλιμακωτά. Η δουλειά σας θα γίνει με το πληκτρολόγιο και τα συνήθη πλήκτρα ενός sidescroller (WASD για την κίνηση, Shift/Ctrl/Space για σπριντ/έρπειν/άλμα) και κατά βάση… αυτά!
Ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε αρκετές φορές την τύχη σας: στο Renoir αν δεν πεθάνετε, δεν θα μάθετε –το Steam σας απονέμει μέχρι και Achievement αν συμπληρώσετε συγκεκριμένο αριθμό θανάτων! Μπορεί στην αρχή να απογοητευτείτε, όμως στην πορεία θα πεισμώσετε, θα βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει και στο τέλος θα βγείτε νικητές! Και θα επιτρέψετε και στον δύσμοιρο τον James να αναπαυθεί επιτέλους εν ειρήνη.
#instareview: ένα παιχνίδι που διαφέρει από όλα τα άλλα. Αν θέλετε adventurάκι χαλαρό μεν, ικανό να γυμνάσει το μυαλό σας δε, το βρήκατε.
Βαθμός δυσκολίας
Ο χειρισμός είναι παιχνιδάκι. Στη σκέψη είναι τα δύσκολα. Το Renoir θα σας παιδέψει και εν τέλει σε αυτό αποσκοπεί εξ αρχής. Τα καταφέρνει πάντως περίφημα το άτιμο.