Categories: PETS

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, για τις αλλαγές που έρχονται με το νέο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Το νέο νομοσχέδιο που τίθεται από χθες σε διαβούλευση, φέρνει αλλαγές και διορθώσεις πάνω στον προηγούμενο νόμο ο οποίος, όπως ανέφεραν οι υπουργοί, είχε αρκετά προβλήματα αλλά σωστή κατεύθυνση.

Βασικός στόχος του νέου σχεδίου νόμου είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων και η ευζωία αυτών αλλά και των δεσποζόμενων. Ο  κ. Τσιρώνης ανέφερε πως  ο επιθυμητός έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων μπορεί να  επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και ξεκαθάρισε πως η ευθανασία δεν είναι ένας από αυτούς, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν γενοκτονία. «Ανάμεσα στα ζώα και τον άνθρωπο υπάρχει ένα διαχωριστικό πλαίσιο κι αυτό είναι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός όμως είναι ευθύνη του ανθρώπου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με το νέο νομοσχέδιο λοιπόν, το τέλος καταγραφής των ζώων συντροφιάς καθίσταται πλέον υποχρεωτικό. Θεσπίζεται η υποχρέωση των κτηνιάτρων να εφαρμόζουν καθολικά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής (τσιπ) και απαγορεύεται η περίθαλψη σε σκύλο ή γάτα που δεν φέρει σήμανση, εκτός αν πρόκειται για επείγον περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκινά μια προσπάθεια να μειωθούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης και να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον αριθμό των δεσποζόμενων κι αδέσποτων ζώων της χώρας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως στην Ελλάδα έχουμε 300.000 αδέσποτα και 20.000 δεσποζόμενα, νούμερα που δεν πλησιάζουν καν στην πραγματικότητα. Στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων δίνεται περιθώριο 6 μηνών για να σημάνουν τα ζώα τους και να αντικαταστήσουν το βιβλιάριο υγείας με διαβατήριο, το οποίο θα αποτελεί πλέον καθολικό και δημόσιο έγγραφο. Μετά το πέρας των 6 μηνών θα αρχίσουν  οι έλεγχοι και θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα.

Η στείρωση  θεωρείται κι αυτή πλέον υποχρεωτική για τα αδέσποτα αλλά και τα  δεσποζόμενα. Το οικονομικό ζήτημα δεν θα αποτελεί πλέον δικαιολογία εφόσον συμβεβλημένοι κτηνίατροι θα στειρώνουν το ζώο με τιμές στις οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν και αυτοί που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το κόστος. Στην ειδική περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να μη στειρώσει το κατοικίδιό του, θα πληρώνει ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου. Υπάρχει δυνατότητα διατήρησης μέχρι 2 αστείρωτων ζώων συντροφιάς (ένα θηλυκό κι ένα αρσενικό) ανά ιδιοκτήτη και θα οριστεί ανώτατο όριο γεννήσεων για κάθε ζώο.

Αναφέρεται ακόμη πως θα αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των Δήμων και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. Οι υπεύθυνοι πλέον για τη διαχείριση των αδέσποτων θα είναι οι Δήμοι, επικουρούμενοι από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις. Οι Δήμοι θα είναι επίσης  υπεύθυνοι για την εφαρμογή του Νόμου αλλά και για τις υιοθεσίες μέσα από τις ιστοσελίδες τους. Επιπλέον, οφείλουν να εξασφαλίσουν εκτάσεις για τη δημιουργία καταφυγίων αδεσπότων ζώων, κάτι που πάρα πολλοί Δήμοι αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτουν. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, δημιουργείται ταμείο ζωοφιλίας για καθε Δήμο, στο οποίο θα πηγαίνουν τα έσοδα από τα πρόστιμα και τα ειδικά τέλη ζωοφιλίας που θα θεσπιστούν. Ο κ.Τσιρώνης διευκρίνισε πως είναι πολιτική επιλογή το ταμείο ζωοφιλίας να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους ζωόφιλους κι όχι από την κοινωνία ολόκληρη.

Ορίζεται νέος επιτρεπόμενος αριθμός ζώων ανά διαμέρισμα. Ο προηγούμενος νόμος που όριζε ως επιτρεπόμενο αριθμό τα 2 ζώα ανα διαμέρισμα, δεν ισχύει πια. Πλέον, προτείνεται ο αριθμός κατοικιδίων σε κάθε διαμέρισμα να είναι ένα ζώο ανά 30τμ κι εάν υπάρχει κήπος, ένα ζώο ανά 20τμ, έτσι ώστε και να τηρούνται οι συνθήκες ευζωίας αλλά και να αποτρέπονται περιπτώσεις «συλλεκτών» ζώων.

Η στείρωση θεωρείται κι αυτή πλέον υποχρεωτική για τα αδέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα. Το οικονομικό ζήτημα δεν θα αποτελεί πλέον δικαιολογία εφόσον συμβεβλημένοι κτηνίατροι θα στειρώνουν το ζώο με τιμές στις οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν και αυτοί που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το κόστος.

Όσον αφορά στην εκμετάλλευση και πώληση ζώων, το νέο σχέδιο νόμου υποχρεώνει τους εκτροφείς και τα καταστήματα πώλησης να πωλούν ζώα με σήμανση και διαβατήριο ενώ απαγορεύεται, επιτέλους, η παραμονή ζώων σε βιτρίνες καταστημάτων. Θεσμοθετείται επίσης, η γενική ρήτρα απαγόρευσης χρησιμοποίησης ζώων σε κάθε είδους θεάματα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Αποστόλου δήλωσε: «Πρόκεται για ένα δύσκολο νομοσχέδιο. Αναμενόμενο είναι να υπάρχουν αντιδράσεις. Απλά, έχοντας και τη διάθεση αλλά και το χρόνο, με όλους αυτούς που αύριο, είτε σε δημοσιεύματα, είτε σε μέσα επικοινωνίας θα εκφράσουν την αντίθεσή τους, τους λέμε από τώρα ότι είμαστε ανοιχτοί, θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους και κυρίως να καταλήξουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Ζωόφιλοι και τοπική αυτοδιοίκηση να βρουν μια κοινή πορεία».

Λίνα Θεολογίτου

Share
Published by
Λίνα Θεολογίτου