Συμβαίνει και στους καλύτερους. Ναι αγαπητέ αναγνώστη, ασχέτως της εμπειρίας μας στην κουζίνα και της εμπεριστατωμένης γνώσης μας επί της “οικιακής οικονομίας”, όλοι έχουμε αναγκαστεί να πετάξουμε τροφές. Ξανά και ξανά.
Όμως παρατηρώντας γύρω μου, με λύπη διαπιστώνω ότι ο κόσμος διαρκώς πετά τρόφιμα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν συστατικά ολοκληρωμένων γευμάτων. Λίγη υπομονή και φαντασία χρειάζεται. Για να δει καλύτερες μέρες το πορτοφόλι σου. Για να μη νιώθεις ότι πάνε στράφι όσα αγόρασες από τη λαϊκή ή το σουπερμάρκετ. Γι’ αυτό είμαι εδώ για να σε καθοδηγήσω στο πως θα χρησιμοποιήσεις τροφές που έχουν δει καλύτερες μέρες, για να τις απολαύσεις εκ νέου. Για πάμε να δούμε.
Αυτή την κακόμοιρη την πιπεριά, που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου στον πάτο του συρταριού μέσα στο ψυγείο και όλο την αγνοείς. Αυτές τις ξεχασμένες πατάτες που έτοιμες είναι ν’ αρχίσουν να βγάζουν φύτρες. Τι να κάνεις;
Ψητά στο ταψί: Τι κι αν έχουν αρχίσει να μαραίνονται; Δώς τους ζωή, κόβοντάς τα σε μεγάλα κομμάτια, βάλτα τα σε ένα πλατύ ταψί, περιέλουσέ τα με καλό ελαιόλαδο, πασπάλισέ τα με μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήστα σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν χρώμα και να μελώσουν. Έπειτα απόλαυσέ τα σε ζεστή σαλάτα με ψητά λαχανικά και ίσως ένα λευκό τυρί, σε χορτοφαγικό burger ή μέσα στα σάντουιτς της βδομάδας.
Σούπες βελουτέ: Ίσως ο καλύτερος τρόπος να μεταμορφώσεις τα ξεχασμένα λαχανικά σε gourmet γεύμα. Σώταρε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, πρόσθεσε ζωμό λαχανικών, κότας ή νερό, άστα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και πέρνα τα με ραβδομπλέντερ ή σε δυνατό επεξεργαστή τροφίμων (που ν’ αντέχει υψηλές θερμοκρασίες) μέχρι να πολτοποιηθούν σε βελουτέ. Μερικές ιδέες:
Σούπα γλυκοπατάτας
Σούπα βελουτέ κουνουπίδι
Σούπα βελουτέ καρότο
Κολοκυθόσουπα με ginger
Σούπα βελουτέ καρότο πατάτα
Έβρασες ένα ολόκληρο πακέτο, το απόλαυσες με τη σάλτσα που είχες φτιάξει και σου έμειναν τα μισά ζυμαρικά. Από χθες. Ε, μην τα φας και σκέτα, κρίμα είναι. Τι θα τα κάνεις;
Γρήγορο σουφλέ ζυμαρικών:
Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα τεράστιο πυρίμαχο σκεύος, που δε θα γεμίσει κιόλας. Όσα ζυμαρικά σου περίσσεψαν, θα τα βάλεις σε ένα μικρό ταψάκι, μαζί με ό,τι τυρί έχεις εύκαιρο, αυγά και γιαούρτι και -αν σου βρίσκεται- κάποιο αλλαντικό. Κι έπειτα φούρνο για 40-45 λεπτά. Μπορείς να βασιστείς σε αυτή τη συνταγή, απλώς μίκρυνε τις δόσεις.
Μακαρονοσαλάτα:
Η πιο νόστιμη ιδέα απ’ όλες. Δε χρειάζεται να ξαναζεστάνεις τα ζυμαρικά. Θα προσθέσεις ό,τι ψιλοκομμένα λαχανικά σου βρίσκονται και θα εμπλουτίσεις με τυρί σε κυβάκια, μυρωδικά και ό,τι άλλο θες να “ξεφορτωθείς”, θα περιχύσεις με ένα απλό dressing, θα ανακατέψεις και θα φτιάξεις μια πεντανόστιμη, χορταστική μακαρονοσαλάτα. Μερικές ιδέες:
Μακαρονοσαλάτα, η αρωματική
Μεξικάνικη σαλάτα ζυμαρικών με λαχανικά
Πάντα φτιάχνουμε παραπάνω ρύζι, παραπάνω κους κους και κινόα. Πάντα! Τι να το κάνεις; Μην το πετάξεις. Ιδού:
Buddha bowl:
Μη σε ξεγελά το όνομα. Το buddha bowl (που μπορεί να έχει πάρει το μάτι σου σε hip πρωινάδικο της πόλης) είναι απλώς ένα μπολ που περιέχει κάτι χορταστικό όπως ρύζι ή κινόα, με ψιλοκομμένα ή σοταρισμένα λαχανικά, αβοκάντο, ίσως ένα αυγό ποσέ ή βρασμένα όσπρια για την πρωτεΐνη και ένα απλό dressing της επιλογής σου (με βάση το ελαιόλαδο). Αχταρμάς δηλαδή.
Χορταστική σαλάτα:
Όπως και με τα ζυμαρικά που είδαμε πιο πάνω, μπορείς να ανακατέψεις το ρύζι, το κους κους ή την κινόα μαζί με ψιλοκομμένα λαχανικά, όσπρια, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα (γιατί όχι;) και να τα περιχύσεις με ελαιόλαδο και κάτι ξινό όπως λεμόνι ή ξύδι. Αν δε, βάλεις και ένα νόστιμο τυρί, έχεις πλήρες γεύμα. Να, σαν αυτό του κους κους.