Categories: POPTRIVIA

Είναι αλήθεια ότι 8 στις 10 γυναίκες φοράνε λάθος νούμερο σουτιέν;

Αν μπεις σε ένα μαγαζί με εσώρουχα, ένα Victoria’s Secret για παράδειγμα, θα δεις χιλιάδες σχέδια και χρώματα σε σουτιέν. Πριν όμως πάρεις την γενναία απόφαση να μπεις στο δοκιμαστήριο και δοκιμάσεις ένα ή και περισσότερα από αυτά μέχρι να βρεις αυτό που σου κάθεται τέλεια. Αν το βρεις δηλαδή, γιατί το πιο πιθανό είναι να συμβιβαστείς με ένα που σου κάθεται απλά καλά.

Το προσωπικό στα Victoria’s Secret, κάποιοι επιστήμονες, αλλά ακόμα και η Όπρα, λένε πως έχεις περίπου 20% πιθανότητες να αγοράσεις σουτιέν ακριβώς στο νούμερό σου.

Αυτός ο αριθμός, το γεγονός δηλαδή, ότι το 80% των γυναικών φορά λάθος σουτιέν, έχει χαρακτεί τόσο βαθιά στην συνείδηση των αγοραστών και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως ακριβώς έχει προκύψει.

Μια πιθανότητα έχει να κάνει με το γεγονός, ότι η στατιστική αυτή, απλά δεν στέκει.

Δεν υπάρχουν στάνταρ που να έχουν να κάνουν με το μέγεθος

Ερευνητές, αλλά και ιδιοκτήτες μαγαζιών με εσώρουχα παραδέχονται πως το 80% είναι ένα νούμερο που δεν στηρίζεται κάπου συγκεκριμένα.

Παρόλα αυτά ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται και για να ρίξει φως σε ένα άλλο πρόβλημα: τα σουτιέν που όντως δεν στρώνουν καλά.

«Για την ακρίβεια, η εταιρεία μας ενθαρρύνει να μιλάμε για αυτό το πρόβλημα», λέει η Carrie Gergely, που ήταν υπεύθυνη σε ένα από τα καταστήματα της Victoria’s Secret από το 2003 έως το 2008. Η Gergely αναγνωρίζει ότι το νούμερο που αναγράφεται στα καρτελάκια δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα. Εκείνο που φταίει είνα ότι δεν ξέρουμε πως να ψάξουμε για το σωστό fit.

Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες δεν ξέρουν πως ακριβώς πρέπει να κάθονται τα cups. Δεν ξέρουν πόση απόσταση πρέπει να έχει το ένα στήθος από το άλλο, πως πρέπει να κάθονται οι τιράντες ή πως πρέπει να είναι πίσω στην πλάτη. «Δεν είναι σίγουρες πως ακριβώς πρέπει να είναι φορεμένο ένα σουτιέν».

Παρόλα αυτά το λάθος νούμερο έγινε κανόνας και γι’ αυτό οφείλεται ένας άνδρας, ο πλαστικός χειρουργός Edward Pechter.

Ο Δρ. Pechter, παρουσίασε την στατιστική αυτή σε μια μικρή έρευνα που δημοσίευσε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery και στην οποία έλεγε πως το 70% των γυναικών ή και παραπάνω, φορούσε λάθος νούμερο σουτιέν. Στο άρθρο παρουσιαζόταν και μια νέα μέθοδος μέτρησης του στήθους που θα χρησιμοποιούνταν στις πλαστικές στήθους για να υπάρχουν συγκεκριμένα μεγέθη.

Βέβαια, ο Δρ. Pechter δεν κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζωντας έναν μεγάλο αριθμό γυναικών. Αντί να χρησιμοποποίησει ένα ποικίλο δείγμα γυναικών, πήρε ανέκδοτα στοιχεία από περιοδικά όπως το Good Housekeeping, Ladies’ Home Journal και το Playtex Fit Guide. Επίσης μελέτησε μόνο γυναίκες που φορούσαν νούμερα μεταξύ του AA και του DDD.

Η Jenny Burbage, αθλητική βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, έχει κάνει την μελέτη των σουτιέν, σκοπό της επαγγελματικής της ζωής. Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που να έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τα γυναικεία σουτιέν και το πως κάθονται στις γυναίκες. Όπως και η Gergely, έτσι και η Δρ. Burbage, δηλώνει πως το πρόβλημα δεν είναι τα νούμερα, αλλά το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν πως να ψάξουν για το ιδανικό φιτ. «Οι γυναίκες μπορεί να φοράνε διαφορετικό νούμερο σε διαφορετικά σουτιέν. Εγώ φοράω τρια διαφορετικά νούμερα, ανάλογα με το ποια εταιρεία φτιάχνει τα σουτιέν».

Η έλλειψη ενός στάνταρ μπορεί να προκαλεί σύγχυση, αλλά δίνει και την ευκαιρία στις γυναίκες να ψάξουν περισσότερα στυλ και σχέδια που να τους ταιριάζουν.

Το σωστό μέγεθος

Αν όμως το μέγεθος είναι τελικά σχετικό, γιατί οι μαγαζάτορες και οι κατασκευαστές έχουν τέτοια εμμονή μαζί του;

Εταιρείες με online καταστήματα όπως η ThirdLove και η True&Co. σου υπόσχονται ότι θα βρεις το ιδανικό μέγεθος από την άνεση του σπιτιού σου. Και οι δυο εταιρείες ενθαρρύνους τις πελάτισσές τους να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχουν τα site τους και τα οποία προτείνουν σουτιέν ανάλογα με το σχήμα του στήθους. Εσείς έχετε στήθος δάκρυ; Αυτή είναι μια νέα προσέγγιση που δοκιμάζει η βιομηχανία εσωρούχων, αλλά όπως και η Victoria’s Secret, επιμένουν σε ένα πράγμα. Φοράτε το λάθος σουτιέν, αλλά εκείνες μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις το σωστό.

Η Cora Harrington, συγγραφέας του βιβλίου “In Intimate Detail: How to Choose, Wear, and Love Lingerie  αποδομεί την ιδέα του 80%. Δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει και δεν ήταν διατεθειμένη να επαναλαμβάνει συνεχώς ένα νούμερο που κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται σαν να έχουν αποτύχει, πριν ακόμα ξεκινήσουν να ψωνίζουν. «Ακούω αυτή την στατιστική, απ’όταν άρχισα να πρωτογράφω για εσώρουχα. Αυτή η νοοτροπία κάνει την επιλογή σουτιέν να μοιάζει με αγγαρεία και ακόμα χειρότερα, κάνει τις γυναίκες να νομίζουν ότι κάνουν κάτι λάθος ή ότι δεν ξέρουν το σώμα τους, αντί να τις κάνει να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα σουτιέν».

Σκεφτείτε πέρα από το νούμερο στην ετικέτα

Η Harrington κατανοεί πως το να ψωνίζεις για σουτιέν είναι μια περίπλοκη διαδικασία, κατά την γνώμη της όμως, ζούμε σε μια εποχή που αποδεικνύεται ιδανική για να αλλάξει αυτό. Τα online καταστήματα προσφέρουν στους αγοραστές πολλές περισσότερες επιλογές απ’ ότι πιθανόν θα έβρισκαν σε ένα συνοικιακό μαγαζί, ενώ οι μεγάλες εταιρείες εσωρούχων, όπως τα Savage x Fenty της Rihanna, προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία σε νούμερα, φτάνοντας και μετά το DD.

Μια συμβουλή που δίνει η Harrington, είναι να διαβάζουμε κριτικές σε διάφορα φόρουμ ή μπλογκς και να δοκιμάζουμε όσα περισσότερα σουτιέν γίνεται. Ακόμα καλύτερα, να πηγαίνουμε σε μαγαζιά όπου το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στο να μπορεί να βρίσκει το κατάλληλο σουτιέν για κάθε πελάτισσα.

Κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αγορά του σωστού σουτιέν είναι σύμφωνα με την LaJean Lawson, επιστήμονα και σύμβολο στην εταιρεία αλητικών ειδών Champion, είναι το γεγονός πως το μέγεθος του cup συνήθως υπολογίζεται με βάση τη διαφορά ανάμεσα στην περιφέρεια θώρακα και την περιφέρεια στήθους. Το cup υπολογίζεται με βάση τον όγκο, ο οποίος μπορεί να παραμείνει ίδιος, ενώ η περιφέρεια θώρακα μπορεί να αλλάξει. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά μια γυναίκα που φορά 34C, μπορεί να έχει τον ίδιο όγκο στήθους με μια γυναίκα που να φορά 32D ή 36B. Τα σουτιέν όμως, μπορεί να κάθονται διαφορετικά ανάλογα με το σχέδιό τους, το πως είναι κατανεμημένος ο όγκος τους στήθους πάνω στο σώμα κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλες αυτές τις μεταβλητές δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το μέγεθος που θα σας εφάρμοζε καλύτερα, είναι μάλλον διαφορετικό από αυτό που φοράτε ήδη. Το να βρεις το ιδανικό σουτιέν σημαίνει ότι θα κάνεις και μερικά λάθη, αλλά σημαίνει και πως θα αποδεχτείς το γεγονός ότι το σώμα σου μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια μια εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή ακόμα και λόγω των αυξομειώσεων του βάρους σου. Η Linda Becker, ειδικός στα σουτιέν και υπεύθυνη στο Linda’s bra salon στο Μανχάταν συνιστά να ελέγχουμε το μέγεθος του σουτιέν μας, κάθε έξι μήνες.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

  • Η υποστήριξη που παρέχουν τα σουτιέν προέρχεται κυρίως από την λωρίδα θώρακα, η οποία θα πρέπει να αγκαλιάζει το σώμα, χωρίς να το σφίγγει υπερβολικά. Θέλετε να χωράει περίπου ένα δάχτυλο ανάμεσα στην πλάτη σας και την λωρίδα θώρακα, όχι περισσότερο γιατί τότε σημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλο.
  • Όταν αγοράζετε ένα καινούριο σουτιέν, δοκιμάστε τον στην πιο χαλαρή κόπιτσα, έτσι όσο με το καιρό το ύφασμα θα ανοίγει θα μπορείτε να το σφίγγετε πιο πολύ.
  • Η λωρίδα θώρακα θα πρέπει να είναι παράλληλη με το έδαφος και να μην σηκώνεται ψηλά στην πλάτη.
  • Οι τιράντες θα πρέπει να αγκαλιάζουν τους ώμους, χωρίς να μπαίνουν βαθιά στο δέρμα, αλλά και χωρίς να πέφτουν.
  • Οι μπανέλες δεν θα πρέπει να εξέχουν από τον θώρακα, αλλά ούτε και να μπαίνουν βαθιά στο δέρμα στα πλαϊνά.
  • Για όσα σουτιέν έχουν μπανέλα, είναι σημαντικό το κομμάτι που ενώνει τα δυο cups να εφαρμόζει τέλεια στον θώρακα.

ΠΗΓΗ

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι