Nice n Easy: Βιολογικά πιάτα και Φρανκ Σινάτρα στο Καλό Λιβάδι

 

Αν ζητούσαν από κάποιον που βρίσκεται στη Μύκονο (ο οποίος «ορκίζεται στο όνομα» της  νεωτεριστικής πλευράς της νέας γαστρονομίας, αλλά τα οικονομικά του δεν αντέχουν περεταίρω αφαίμαξη – είναι αρμυρό το νησί (!), ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε φάση τύπου «δεν έχω όρεξη να ντυθώ και να στολιστώ, αλλά θέλω να αράξω και να φάω κάτι νόστιμο»), να περιγράψει το ιδανικό μέρος που θα ήθελε να βρίσκεται, τότε η απάντηση θα ήταν το «Nice n Εasy» στο Καλό Λιβάδι.

Ο σεφ Χρήστος Αθανασιάδης και ο Δημήτρης Χριστοφορίδης επέλεξαν πριν δυο χρόνια το νησί των ανέμων, για να δημιουργήσουν το ομώνυμο αδερφάκι του αθηναϊκού εστιατορίου και αυτή τους η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Διότι, το food concept του μαγαζιού ήταν και παραμένει απλό: «αγνά βιολογικά προϊόντα παντρεμένα με παραδοσιακές συνταγές και υλικά τοπικών παραγωγών σε προσιτές τιμές». Ότι ισχύει, δηλαδή, ως τάση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, έτσι όπως το έζησε 20 χρόνια ο Δημήτρης Χριστοφορίδης στην Αμερική. Η εμπειρία του σε συνδυασμό με το δημιουργικό ταλέντο, το δυναμισμό και την πολύχρονη γνώση το Χρήστου Αθανασιάδη, σύντομα ανέδειξαν το «Nice n Εasy» στον κορυφαίο χώρο, που συνδυάζει το fair trade με το value for money και τη χαλαρή ατμόσφαιρα.

Οι δύο φίλοι, αφού πρώτα όργωσαν όλη την Ελλάδα, καθώς πιστεύουν στη χρήση των φρέσκων, ντόπιων και αγνών υλικών με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση, κατάφεραν να βρουν το καλύτερο προϊόν στο μικρότερο κόστος. Το πετυχημένο δίδυμο κατάργησε τους ενδιάμεσους εμπορικούς παράγοντες και καθιέρωσε λογικές οικονομικά τιμές σε πιάτα με γεύσεις απόλυτα σπιτικές που φωνάζουν από μακριά «χειροποίητο»!

Μέσα από τη συνεχή αναζήτηση ενός ποιοτικού και ουσιαστικού τρόπου ζωής (διότι περί αυτού πρόκειται) προέκυψαν αριστουργήματα, όπως η γευστικότατη ανοιχτή πίτα με πικάντικη ρόκα, λούζα σπιτική και φλούδες από γραβιέρα Νάξου (ωδή στις Κυκλάδες) ή αυτή με τον πρωτότυπο συνδυασμό κοπανιστής Μυκόνου, σύκων, ρόκας και γραβιέρας. Από τα ζεστά ορεκτικά, που ξεχωρίζουν στο μενού, άρωμα παραδοσιακής κουζίνας έχουν οι κολοκυθοκορφάδες και τα ντολμαδάκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, ενώ εξαίσια μαλακό είναι το καραμελωμένο χταπόδι, με ξύδι και θυμαρίσιο μέλι, απλωμένο πάνω σε πράσινη φάβα αρωματισμένη με μαστίχα και μάλιστα χωρίς γλουτένη.

Σε αυτό το εστιατόριο παίρνουν πολύ σοβαρά τα θέματα διατροφής κι έτσι στον κατάλογο θα βρει κανείς τον τόπο προέλευσης των πρώτων υλών. Το προζυμένιο ψωμί, λοιπόν, είναι χειροποίητο, με αλεύρι ζέας ολικής άλεσης από το αγρόκτημα Αντωνόπουλου στη Θεσσαλία, τα βουβάλια, τα κοτόπουλα και τα χοιρινά είναι ελευθέρας βοσκής από την περιοχή της λίμνης Κερκίνης στις Σέρρες, ενώ το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας προέρχεται από πιστοποιημένη φάρμα στην Αρκαδία. Για αυτό κι όταν φτάνει στο τραπέζι το διάσημο πλέον burger του «Nice n Εasy» , με φρέσκες τηγανιτές πατάτες του ονείρου, ψητά κρεμμύδια και τυρί τσένταρ που λιώνει, ηδονικοί αναστεναγμοί γαστρονομικής απόλαυσης ακούγονται από τους τυχερούς που το γεύονται. Τις ίδιες εντυπώσεις αφήνουν και τα γευστικά κεφτεδάκια από βουβάλι Κερκίνης τα οποία βουλιάζουν μέσα σε πυκνή σάλτσα εξαίσιας καπνιστής ντομάτας. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η γιουβετσάδα με γαρίδες, ζωμό οστρακοειδών και μυρωδάτο κρόκο Κοζάνης, ενώ ιδιαίτερα καλοκαιρινή και σπιρτόζα επιλογή αποτελεί η καρπουζοσαλάτα, με ψητά ροδάκινα(!), ρόκα, βιολογική φέτα και ντοματίνια, μαριναρισμένη με ξινό βαλσάμικο.

Το περιβάλλον κυκλαδίτικο, μίνιμαλ, αλλά συνάμα φιλικό και ανεπιτήδευτο, (όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι σε κάθε τέτοιου είδους μαγαζί, που βρίσκεται σε  νησιώτικη παραλία και σέβεται τον εαυτό του) μπορεί εύκολα να παρασύρει κάποιον να γευτεί ακόμη περισσότερες γαστρονομικές αμαρτίες, σαν το μεγαλειώδες φαγκρί, ψημένο στα ξύλα με τον Αγιορείτικο τρόπο με κρούστα από ψωμί κι αλάτι, πάνω σε πατάτες βρασμένες σε μελάνι σουπιάς ή το κότσι, από τρυφερό αρνάκι Νάξου, με μυρωδάτο δεντρολίβανο και ελιές, σε αγριομάραθα και πουρέ από βιολογικά ρεβύθια, επίσης στον ξυλόφουρνο.

Πώς να εξηγήσει κανείς με λόγια πόσο αρμονικά μπορεί  να μπλεχτεί το black angus µε τη λούζα, η κοπανιστή με τη στάκα, το πρόβειο γιαούρτι  με το φρεσκότατο σούσι (διότι υπάρχει για τους λάτρεις και αυτή η επιλογή), για να δώσει αυτό που ο επισκέπτης εισπράττει ως μια γαστρονομική περιπλάνηση στην Ελλάδα, με έντονες βιολογικές ανησυχίες και πάντα υπό τον ήχο τζαζ χαλαρής μουσικής; Στο Nice n’ Εasy μπορεί κανείς να τα έχει όλα, όποια ώρα κι αν έρθει: για πρωινό (στην Popaganda έχουμε ξαναγράψει για τα αριστουργηματικά πικάντικα «αυγά του γελαδάρη» πάνω σε tortilla με καυτερή σάλτσα, κόκκινα φασόλια και λίγο αβοκάντο), για ένα γρήγορο σνακ ή για πλήρες γεύμα, στο κυρίως εστιατόριο, αλλά και (γιατί όχι) στην ξαπλώστρα του αγναντεύοντας το ατέλειωτο γαλάζιο.

Με χολιγουντιανό αέρα, πιάτα που «παίζει» να είναι αυτά που θα ήθελε κάποιος να μαγειρεύει η μαμά του, energy drinks που λειτουργούν ως ελιξήρια νεότητας (θαμώνες – ειδήμονες προτρέπουν να δοκιμάσει κανείς αυτό με το όνομα Hangover Blaster), το μέρος ενδείκνυται για γενναίο-τσιμπολόγημα όλες τις ώρες της ημέρας. Το αγαπάς για τα υπέροχα χορταστικά διαλείμματα, για τα αρωματικά ελληνικά κρασιά και τις ελληνικές μπύρες, για τις ιστορίες που αρχίζουν το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ δίπλα στο κύμα, θυμίζοντας πως λίγα πράγματα έχουν τελικά νόημα στη ζωή. Κι ένα από αυτά είναι η  αυθεντική, η χαλαρή διάθεση των διακοπών. Η παρένθεση στην κοινωνία της εικόνας και του άγχους. Η ανάπαυλα που αποζητά το κορμί και το μυαλό πριν ξεκινήσει πάλι η καθημερινότητα τους συνηθισμένους έντονους ρυθμούς της.

Nice n Εasy, Καλό Λιβάδι, 22890 72315 // niceneasy.gr/el/

Let’s take it nice and easy // It’s gonna be so easy //For us to fall in love
(Frank Sinatra – Nice n easy)

Ο σεφ Χρήστος Αθανασιάδης

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου