Categories: DIGITAL STORIES

«Νέο» Foursquare προ των πυλών;

Εν αρχή ην το Foursquare, η εφαρμογή χάρη στην οποία κάποιος μπορούσε να δει τι καλό υπάρχει τριγύρω του, ποιοι φίλοι του βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και βέβαια να δηλώσει την παρουσία του κάπου κάνοντας “check in”. Στην πορεία, από τα σπλάχνα του Foursquare, σαν άλλη Εύα γεννήθηκε το Swarm, με τις δύο εφαρμογές ουσιαστικά να μοιράζονται τις «δουλειές»: το Foursquare εστίαζε περισσότερο στην καταγραφή των σημείων ενδιαφέροντος (με πληροφορίες, σχόλια, βαθμολογίες και κριτικές) ενώ το Swarm υιοθέτησε έναν πιο “social” χαρακτήρα δίνοντας έμφαση στην όλη διαδικασία –και μετέπειτα κουλτούρα– του check in. Για τα περί διάσπασης τα έχουμε πει, μην τα ξαναλέμε.

Και τώρα που συνηθίσαμε πια στις δύο εφαρμογές, οι άνθρωποι του Foursquare ετοιμάζονται να μας φορτώσουν και μια τρίτη! Πρόκειται για το Marsbot, ένα app το οποίο επί του παρόντος διατίθεται δοκιμαστικά στο iOS στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ουσιαστικά προσφέρει το περιεχόμενο του Foursquare σε μια πιο “mobile-friendly” εκδοχή. Συγκεκριμένα, από τα όσα έχουμε διαβάσει στο blog της εταιρείας αλλά και από ορισμένες πρώτες μαρτυρίες, αντιλαμβανόμαστε πως το περιβάλλον εργασίας του χρήστη θυμίζει αυτό μιας messaging υπηρεσίας, με την επικοινωνία να γίνεται μεταξύ της A.I. και του χρήστη. Η καινοτομία εδώ βέβαια, είναι πως το Marsbot κάνει από μόνο του τις προτάσεις του, δίχως να περιμένει να το ρωτήσει ο τελευταίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με άλλα λόγια, το Foursquare προσφέρει αυτό που λένε proactive and personalized recommendations”, κάτι του στυλ «πριν από ‘σας, για ‘σας». Προσοχή: δεν έχουμε να κάνουμε ένα chatbot αφού εν τοιαύτη περιπτώσει, ο χρήστης ρωτά και το bot απαντά. Εδώ τα πράγματα διαφέρουν καθώς ο χρήστης ορίζει τις προτιμήσεις του όπως π.χ. τι του αρέσει να κάνει καθώς βγαίνει ανάλογα την ώρα της ημέρας, την κουζίνα που προτιμά, τις γεύσεις κλπ, έτσι ώστε βάσει της θέσης του, το Marsbot να του συστήνει αυτοβούλως μέρη για να περάσει την ώρα του. Σαν έναν φίλο που ξέρει και το μέρος που βρίσκεται αλλά και τις προτιμήσεις του και επιπλέον είναι πάντα δίπλα του, ένα πράγμα. Εννοείται πως το νέο app χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων του Foursquare, ενώ υποθέτουμε πως ο “proactive” χαρακτήρας του είναι που δεν του επέτρεψε εν τέλει να ενσωματωθεί κιόλας σε αυτό.

Το Marsbot είναι διαθέσιμο επί του παρόντος στους κατόχους iPhone που ζουν στις περιοχές της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο και μάλιστα υπάρχει και λίστα αναμονής! Η λογική λέει πως σε λίγες εβδομάδες θα διατεθεί ευρέως οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε κι οι ίδιοι.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος