Πριν μερικές εβδομάδες είχε γίνει ένας μικρός χαμός όταν το Facebook ενημέρωνε τους χρήστες του για μια νέα πολιτική που ετοιμαζόταν να υιοθετήσει, βάσει της οποίας άπαντες υποχρεούνταν να χρησιμοποιούν στο δίκτυο τα πραγματικά τους ονόματα. Στην απόφαση αυτή αντέδρασε πολύς κόσμος με πρώτες και καλύτερες αρκετές drag queens στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που αντιμετώπιζαν αρκετά σοβαρό πρόβλημα (όσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το Facebook…). Ο κόσμος ξεσηκώθηκε ενάντια του Facebook και οι πι-αρ-ίστες της εταιρείας δεν έχασαν χρόνο: κάλεσαν στα γραφεία τους αντιπροσωπεία των παραπονούμενων χρηστών, συνομίλησαν μαζί τους και αφότου τους ξεπροβόδισαν, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ζητούν συγνώμη αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ξεκαθαρίζουν ότι ανακαλούν σε μεγάλο βαθμό την απόφασή τους περί ονομάτων.
Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το γεγονός σαν μια νίκη του κοινού και των χρηστών απέναντι στο Facebook, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Αν κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τη γενικότερη κατάσταση, the big picture που λένε κι εκεί στην Καλιφόρνια, θα διαπιστώσουμε πως διακυβεύονται πολλά περισσότερα. Ουσιαστικά η υπόθεση αυτή φανερώνει τον νευραλγικό ρόλο που έχει πλέον το Facebook στην καθημερινότητα και τις ζωές μας εν γένει. Η υπηρεσία ζήτησε από τους χρήστες της να αναφέρουν στα προφίλ τους τα νόμιμα και πραγματικά ονόματά τους, όπως αυτά αναγράφονται σε άδειες οδήγησης ή άλλα επίσημα έγγραφα κι εκείνοι αντέδρασαν. Δεν το έκαναν με τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και το έκαναν για τα προφίλ τους στο Facebook.
Ο λόγος; Πιο απλός δεν γίνεται: πόσο συχνά χρησιμοποιείται η ταυτότητα και πόσο συχνά το Facebook; Ταυτότητα, δίπλωμα, διαβατήριο δείχνει κανείς σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που μετρούνται στα δάχτυλα των χεριών μέσα σε έναν χρόνο. Το Facebook του όμως; Η ανταλλαγή τηλεφώνων ανάμεσα στους ανθρώπους έχει δώσει τη θέση της στο αίτημα φιλίας στο Facebook: το δίκτυο του Zuckerberg παίζει πλέον κυρίαρχο ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και η χρήση του έχει προεκτάσεις στην κοινωνική τους ζωή. Εννοείται πως κάποιος θα αντιδράσει, θα φωνάξει και θα σκούξει σε περίπτωση που δει το κοινωνικό του προφίλ, αυτό το «κούτελο» για το οποίο ζει στον κόσμο, να σπιλώνεται και να αλλάζει σε τέτοιο βαθμό που να του δημιουργεί προβλήματα.
Η έκταση που πήρε το όλο θέμα δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια απόδειξη πως το Facebook είναι πλέον η ισχύουσα Αρχή όσον αφορά την ταυτοποίηση των ανθρώπων. Όχι απαραίτητα η –πιο- νόμιμη αλλά σίγουρα αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή. Μετά απ’ αυτό, ε, ναι, οι άνθρωποί του δεν το ‘χαν σε τίποτα να ζητήσουν μια συγνώμη –που σε τελικό βαθμό βελτίωσε περαιτέρω την εικόνα της εταιρείας- και να κάνουν κι ένα βήμα πίσω. Μετά τις πεντέξι ντουζίνες που έκαναν προς τα εμπρός, σιγά που θα τους έκοφτε.