Categories: DIGITAL STORIES

Οι πράσινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι του Λονδίνου δείχνουν τον δρόμο

 

Δεν υπάρχουν χρήσιμα και άχρηστα προϊόντα, καλά και κακά, ασφαλή και επικίνδυνα. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι έχει στο μυαλό του εκείνος που αποφασίζει για την τύχη τους. Όπως λοιπόν ένα μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τόσο πατάτες, όσο και κάναν Χριστιανό, έτσι και πολλά άλλα πράγματα που περιφέρονται στον κόσμο της καθημερινότητάς μας έχουν διπλό ρόλο –ή εν πάση περιπτώσει, μπορούν να αποκτήσουν και διαφορετική χρησιμότητα, αν τους το επιτρέψουμε φυσικά.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν δύο τύποι από την Αγγλία και είπαν να… μεταμορφώσουν τους πιο γραφικούς κι απ’ το Ποντικονήσι κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους του Λονδίνου σε κάτι κομματάκι πιο χρήσιμο. Στην εποχή που άπαντες χρησιμοποιούν το κινητό τους και οι προαναφερθέντες θάλαμοι χρησιμεύουν μόνο στις φωτογραφίες των τουριστών, οι Harold Craston και Kirsty Kenny σκέφτηκαν να τους δώσουν έναν διαφορετικό λόγο ύπαρξης. Αφού λοιπόν εξασφάλισαν τη σχετική άδεια, πήραν έναν τέτοιο θάλαμο, ξήλωσαν από μέσα του το τηλέφωνο και το αντικατέστησαν με μια μπαταρία! Αυτή φορτίζει μέσω των ηλιακών πάνελ που τοποθετήθηκαν πάνω από τον θάλαμο ενώ βγάζει βύσματα για κάθε τύπο τηλεφώνου.

Το Solarbox, όπως ονομάστηκε ο πράσινος πλέον θάλαμος (α, ναι, έκαναν μια εικαστική παρέμβαση και τροποποίησαν ελαφρώς το χρώμα), είναι σε θέση να φορτίσει περί τις 100 συσκευές κάθε μέρα ενώ δύναται να εκμεταλλευτεί και εμπορικά αφού όσο οι κάτοχοι των συσκευών περιμένουν να γεμίσουν αυτές, παρακολουθούν διαφημιστικά μηνύματα. Το πρώτο Solarbox τοποθετήθηκε στην Tottenham Court Road, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου ενώ άλλα έξι είναι… καθ’ οδόν. Α, και εννοείται πως η χρήση τους είναι δωρεάν.

Το παραπάνω δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα του πώς μπορεί κάποιος με φρέσκες ιδέες και διαφορετική προσέγγιση να δώσει πνοή και ουσιαστικό ρόλο σε κάτι που ο καιρός του έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αντί επί παραδείγματι να ξηλώσουν τους θαλάμους γιατί απλά τους είναι άχρηστοι και καταλαμβάνουν χώρο, οι Βρετανοί δέχθηκαν να ακούσουν και μια άλλη πρόταση. Όχι φυσικά ότι θα πρασινίσουν όλοι οι θάλαμοι της πρωτεύουσάς τους αλλά αν μη τι άλλο μια τέτοια κίνηση, δείχνει διάθεση για αυτό που έξω λένε «forward thinking», ήτοι προοδευτική σκέψη. Ας παίρνουμε μαθήματα λοιπόν.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος