Η Apple αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brand names παγκοσμίως και έχει φτάσει να θεωρείται αν όχι η κορυφαία, σίγουρα η πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία Τεχνολογίας παγκοσμίως. Ένας τέτοιος οργανισμός όμως, για να φτάσει στην κορυφή, σίγουρα θα πρέπει να έχει καινοτομήσει, να έχει προσφέρει πράγματα που οι άλλοι ούτε καν φαντάστηκαν, σωστά; Ο Στηβ Τζομπς είχε χρησιμοποιήσει το 1996 μια φράση που είχε πει πολλά χρόνια πριν ο Πάμπλο Πικάσο: «οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι σπουδαίοι όμως κλέβουν», συμπληρώνοντας πως «υπήρξαμε πάντοτε ξεδιάντροποι στο κλέψιμο ιδεών».
Αλήθεια, εσείς μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιες από τις ακόλουθες καινοτομίες και «πρωτιές» ανήκουν όντως στην Apple και ποιες όχι; Για πάμε να δούμε…
Η Apple εφηύρε τα τηλέφωνα με οθόνη αφής
Λάθος. Το πρώτο τηλέφωνο με οθόνη αφής ήταν το Simon Personal Communicator της IBM που εμφανίστηκε το 1992 και διατέθηκε εμπορικά το 1994. Ήταν σε θέση να στέλνει mails, φαξ και μηνύματα, ενώ διέθετε και χρήσιμες εφαρμογές όπως ημερολόγιο, παγκόσμιο ρολόι, αριθμομηχανή και σημειωματάριο. Κατά τα άλλα, χρόνια πριν το λανσάρισμα του iPhone το 2007, αρκετές εταιρείες είχαν λανσάρει smartphones με οθόνη αφής με τις Palm και HTC να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
H Siri ήταν ο πρώτος ψηφιακός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη
Σωστό. Η Apple ήταν η πρώτη που λάνσαρε βοηθό βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για το λειτουργικό της σύστημα, με τη Siri να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις/ανάγκες του χρήστη και να τον εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακολούθησαν η Google με το Google Now και η Microsoft με την Cortana σε Android και Windows αντίστοιχα.
Η Retina Display είναι μια οθόνη που πρώτη η Apple ανέπτυξε
Σωστό και λάθος. Η οθόνη Retina δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα τρικ του μάρκετινγκ της Apple –οπότε πράγματι, αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας. Από εκεί και πέρα όμως, η Retina είναι μια οθόνη με μεγάλη ανάλυση και μεγάλη πυκνότητα pixels (ppi) που «πατάει» τρόπον τινά σε τεχνολογίες που ήδη υφίστανται, οπότε ως εκ τούτου δεν πρόκειται π.χ. για έναν νέο τύπο οθόνης τύπου touchscreen –και άρα είναι λάθος.
To App Store ήταν το πρώτο ψηφιακό κατάστημα μουσικής
Λάθος. Το πρώτο κατάστημα ψηφιακής διανομής μουσικής ήταν το Rimoteca που «άνοιξε τις πόρτες του» το 1998. Είχε μάλιστα deals με μεγάλες δισκογραφικές τύπου Sony, Warner και Universal, μέχρι να αρχίσει σιγά-σιγά να πέφτει (ελέω και της πειρατείας, μεταξύ όλων των άλλων) και να έρθει το iTunes να του δώσει τη χαριστική βολή.