Categories: DIGITAL STORIES

Σε ποια ημερομηνία θα τα «κακαρώσει» το iPhone σας;

Στην εποχή των smartphones, του LTE και του broadband, η αλήθεια είναι πως έχουμε πάψει να ασχολούμαστε με την ημερομηνία και την ώρα στα smartphones μας: τα πάντα γίνονται αυτόματα κι εμείς έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Βέβαια ακόμα, σε περίπτωση που το θελήσουμε, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε οι ίδιοι τη μέρα, τον χρόνο, ακόμα και την ώρα στις συσκευές μας, άσχετο που όλοι βασίζονται στα παγκόσμια δεδομένα πλέον. Να όμως που αυτή η… χειροκίνητη προσαρμογή μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για το smartphone μας, αν αυτό είναι iPhone κι εμείς έχουμε όρεξη για… πλακίτσα!

Πηγή φωτογραφίας : ITavisen

Στο iPhone, που λέτε, έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε οι ίδιοι την ημερομηνία ξεκινώντας από την 1/1/1970. Κάντε το όμως και σας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη: επανεκκινώντας τη συσκευή, αυτή θα παραμείνει στη λευκή οθόνη με το λογότυπο της Apple χωρίς να είναι σε θέση να λειτουργήσει! Σύμφωνα με κατόχους iPhone που είχαν αυτή την… ατυχή έμπνευση, ούτε η σύνδεση με υπολογιστή και iTunes έκανε κάτι και χρειάστηκε να μεταβούν σε κάποιο Apple Store για να πάρουν ξανά το iPhone τους «εν ζωή» στα χέρια τους. Το πρόβλημα εμφανίζεται στις συσκευές με 64-bit επεξεργαστή και συγκεκριμένα τα μοντέλα iPhone 5s, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, iPad Air 2, iPad mini 3, 4 και το iPod touch 6ης γενιάς.

Τα νέα μας έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και, για να σας προλάβουμε, όχι, δεν είχαμε το κουράγιο να τα επιβεβαιώσουμε –ξέρετε, τα θέλουμε τα iPhone μας. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, και να τα γυρνούσαμε πίσω στην πρωτοχρονιά του 1970, δεν θα αντιμετωπίζαμε κάποιο πρόβλημα. Η εξήγηση είναι απλή: ανεξαρτήτως της ζώνης ώρας, το iPhone αντιλαμβάνεται ημερομηνίες και ώρες βάσει UTC (Coordinated Universal Time) και πρώην Greenwich Mean Time (ή GMT) της ώρας Γκρίνουιτς δηλαδή. Το «σημείο 0» στην παγκόσμια πληροφορική είναι οι 00:00 GMT της 1ης Ιανουαρίου του 1970 (θα εξηγήσουμε άλλη φορά το γιατί), οπότε ανάλογα με τη ζώνη ώρας που βρίσκεται, η ώρα GMT της συσκευής του θα είναι είτε θετικός αριθμός, είτε αρνητικός. Αν είναι θετικός (όπως συνέβη π.χ. σε χρήστες που είχαν ασιατική ζώνη ώρας), τότε όλα καλά. Αν όχι (βλ. αμερικάνικες ζώνες), τότε… καλά ξεμπερδέματα!
Το αστείο είναι πως αν και το πρόβλημα μόλις ανακαλύφθηκε, ουσιαστικά επηρεάζει συσκευές που τρέχουν iOS 8 ή νεότερη έκδοση. Σημείωση: βρισκόμαστε στο beta testing της 9.3…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος