Categories: DIGITAL STORIES

Εσείς γνωρίζετε την ηλεκτρική μπογιά;

Πόσοι από εσάς γνωρίζουν την αγώγιμη μπογιά; Πρόκειται για μία τεχνολογία που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα της βήματα εμπορικά και που στο μέλλον θα μπορούσε κάλλιστα ακόμα και να αλλάξει τον κόσμο! Η ηλεκτρική μπογιά (“electric paint” ή “conductive paint” με το πρώτο να είναι αρκετά πιο σέξι) είναι όπως όλες οι άλλες μπογιές που έχουν ως βάση το νερό, με τη διαφορά όμως ότι αυτή εδώ είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό –ή, αν προτιμάτε, το «μπογιάτισμα»- καλωδίων και αισθητήρων πάνω σε οποιοδήποτε υλικό, την επιδιόρθωση μικροσυσκευών και τη δημιουργία διακοπτών οπουδήποτε!

Το εντυπωσιακό με την αγώγιμη μπογιά είναι ότι η χρήση της δεν διαφέρει από αυτή οποιασδήποτε άλλης μπογιάς. Δεν είναι τοξική, δεν περιέχει διαλύτες (διαλύεται ωστόσο σε νερό) και μολονότι δεν είναι τόσο καλός αγωγός του ηλεκτρισμό όσο ένα χάλκινο καλώδιο, εντούτοις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κυκλώματα και αισθητήρες χαμηλής ισχύος. Οι εφαρμογές της ηλεκτρικής μπογιάς βέβαια είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό διακοπτών αφής επάνω στους τοίχους, τη δημιουργία ζωγραφιών που θα παράγουν ήχους με κάθε άγγιγμα, την κατασκευή αισθητήρων απόστασης, ακόμα και sci-fi φωτιστικών!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό με τη… θαυματουργή μπογιά είναι πως για πολλές από τις προαναφερθείσες ιδέες δεν απαιτείται η παραμικρή γνώση προγραμματισμού! Σαφέστατα για την υλοποίηση των πιο «προχωρημένων» ιδεών χρειάζονται κώδικας παρέα με έναν μικροελεγκτή (ένα PC ή ένα Raspberry Pi κάνουν μια χαρά τη δουλειά) ενώ για άλλες χρήσεις (π.χ. την επιδιόρθωση μικροσυσκευών που λέγαμε πριν) το μοναδικό ζητούμενο είναι το σταθερό χέρι.

Αναλυτικούς οδηγούς για το πώς όλες αυτές –κι ακόμα περισσότερες- οι φευγάτες ιδέες θα γίνουν πραγματικότητα, θα βρείτε στο site της Bare Conductive που είναι και η εταιρεία που παράγει την ηλεκτρική μπογιά. Από εκεί θα κάνετε και τις αγορές σας με το αρχικό πακέτο να τιμάται περί τις £107,33. Το σωληνάριο των 10 ml στοιχίζει £5,33 ενώ τα 50 ml πωλούνται έναντι £22,31 –θυμηθείτε ότι εσείς καθορίζετε την ποσότητα μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε.

Αν μη τι άλλο, η ηλεκτρική μπογιά συνιστά ένα κόνσεπτ που θα βρουν ενδιαφέρον όλοι όσοι πιάνουν τα χέρια τους και αρέσκονται στους… τεχνολογικούς πειραματισμούς. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ιδανικό δωράκι για τους μικρούς μας φίλους που «ψάχνονται» και μια πρώτη μύηση στον θαυμαστό κόσμο των ιδιοκατασκευών και του προγραμματισμού –είπαμε, συνδυάζεται άψογα με ένα Raspberry Pi. Σε τελική ανάλυση, πού έχετε ξαναδεί τη λάμπα να αναβοσβήνει με διακόπτες αφής εκτός από το σινεμά;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος