24 Aπριλίου 2013. 1.133 άνθρωποι σκοτώνονται, και ακόμα περισσότεροι τραυματίζονται σοβαρά, όταν το εργοστάσιο του συγκροτήματος της Rana Plaza καταρρέει στην Ντάκα του Μπαγκλαντές. Δύο χρόνια μετά το τραγικό γεγονός, σημαντικοί άνθρωποι του χώρου της μόδας, από 68 χώρες του κόσμου, σχεδιαστές, fashion icons, άνθρωποι σε κεντρικά καταστήματα και οίκους υψηλής ραπτικής, παραγωγοί βαμβακιού, εργάτες εργοστασίων, ακαδημαϊκοί κι εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώνουν τις δυνάμεις τους κι επαναστατούν εναντίον της εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Η «Fashion Revolution Day», έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις μεγάλες προκλήσεις της βιομηχανίας της μόδας, και να επιβραβεύσει αυτούς που βρίσκονται ήδη στο ταξίδι δημιουργίας μιας ηθικής και βιώσιμης βιομηχανίας. Μιας βιομηχανίας που σέβεται τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, που προστατεύει το περιβάλλον και τα ζώα, που προωθεί τις αρχές της ηθικής παραγωγής με χρήση οικολογικών και ανακυκλώσιμων πρώτων υλών.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Μετά την τραγωδία του Μπαγκλαντές, δύο Λονδρέζες, με σημαντική επιρροή στο χώρο της μόδας, η Orsola de Castro και η Carry Somers, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα παγκόσμιο κίνημα, με κινητήριο δύναμη το δυστύχημα του Μπαγκλαντές και βασικό τους στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, έτσι ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα γεγονότα και να γίνουν πιο ανθρώπινες και ασφαλείς οι συνθήκες εργασίας στο λαμπερό χώρο της μόδας. Η Νατάσα Αθανασιάδου, ήταν μέλος στο forum όπου συζητούσαν οι δύο γυναίκες την ιδέα τους και με μεγάλη της χαρά ανέλαβε να είναι εκείνη η συντονίστρια της Ημέρας Επανάστασης της Μόδας στην Ελλάδα. «Σε πρώτο στάδιο θέλουμε να αφυπνίσουμε τους καταναλωτές ώστε να δίνουν σημασία σε αυτά που αγοράζουν. Έτσι ελπίζουμε να μειωθούν οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης ανθρώπων-μελών της παραγωγικής αλυσίδας. Όσο περισσότερο φως ρίξουμε σε αυτή την υπόθεση, τόσα λιγότερα brands θα χρησιμοποιούν ανθρώπινες ζωές. Επίσης θέλουμε αυτό το κίνημα να είναι προπομπός μελλοντικών συμβουλευτικών δράσεων, με τις οποίες θα στηρίζουμε τα brands εκείνα που χρησιμοποιούν local μοδίστρες, οικολογικά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και την ηθική στη μόδα. Σε δεύτερο στάδιο θέλουμε να βοηθήσουμε και τους παραγωγούς πρώτων υλών- και γιατί όχι- να αναβιώσουμε την ελληνική βιομηχανία».
Η μόδα είναι ήδη μια υπολογίσιμη δύναμη. Εμπνέει, προκαλεί, οδηγεί και συναρπάζει. Ήρθε λοιπόν η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό. Πώς θα υλοποιήσουμε το πλάνο μας; Θέτουμε μια απλή ερώτηση σε κάθε άτομο που συμμετέχει στο Fashion Revolution Day: «Ποιός έφτιαξε τα ρούχα μου;», και αμέσως γυρνάμε ανάποδα τα ρούχα μας και φωτογραφιζόμαστε για τα social media με hashtag #whomademyclothes. Η ελληνική ομάδα του Fashion Revolution διοργάνωσε για το 2015, 14 δράσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορα σημεία της χώρας. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα παρουσιαστούν μερικές από τις δράσεις, που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να τρέχουν μέσα στη χρονιά.
Φορέστε λοιπόν, ένα ρούχο σας «Inside Out» και ελάτε στο μεγάλο event που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας στην Tαράτσα BIOS, Πειραιώς 84, στις 20.00 και θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
Μπορείτε να επικοινωνήστε με την ομάδα του Revolution Fashion day στα παρακάτω links: FacebookFashionRevolutionGreece, fashionrevolution.org/country/greece/ ή να μοιραστείτε τις δράσεις: #FashRevGR #FashRev #whomademyclothes