Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΔΑ

Fashion Revolution Day: Όταν η μόδα μετατρέπεται σε μια δύναμη που ενισχύει το καλό

Σήμερα, 24 Απριλίου φοράμε τα ρούχα μας ανάποδα και λέμε «ως εδώ!» στην εκμετάλλευση των ανθρώπων.
Φωτογραφίες: Rachel Manns
FRD_posters_2015_photography_loweres13

24 Aπριλίου 2013.  1.133 άνθρωποι σκοτώνονται, και ακόμα περισσότεροι τραυματίζονται σοβαρά, όταν το εργοστάσιο του συγκροτήματος της Rana Plaza καταρρέει στην Ντάκα του Μπαγκλαντές. Δύο χρόνια μετά το τραγικό γεγονός, σημαντικοί άνθρωποι του χώρου της μόδας, από 68 χώρες του κόσμου, σχεδιαστές, fashion icons, άνθρωποι σε κεντρικά καταστήματα και οίκους υψηλής ραπτικής, παραγωγοί βαμβακιού, εργάτες εργοστασίων, ακαδημαϊκοί κι εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης,  ενώνουν τις δυνάμεις τους κι επαναστατούν εναντίον της εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Η «Fashion Revolution Day»,  έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις μεγάλες προκλήσεις της βιομηχανίας της μόδας, και να επιβραβεύσει αυτούς που βρίσκονται ήδη στο ταξίδι δημιουργίας  μιας ηθικής και βιώσιμης βιομηχανίας. Μιας βιομηχανίας που σέβεται τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα, που προστατεύει το περιβάλλον και τα ζώα, που προωθεί τις αρχές της ηθικής παραγωγής με χρήση οικολογικών και ανακυκλώσιμων πρώτων υλών.

FRD_posters_2015_photography_loweres20

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Μετά την τραγωδία του Μπαγκλαντές, δύο Λονδρέζες, με σημαντική επιρροή στο χώρο της μόδας, η Orsola de Castro και η Carry Somers, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα παγκόσμιο κίνημα, με κινητήριο δύναμη το δυστύχημα του Μπαγκλαντές και βασικό τους στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, έτσι ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα γεγονότα και να γίνουν πιο ανθρώπινες και ασφαλείς οι συνθήκες εργασίας στο λαμπερό χώρο της μόδας. Η Νατάσα Αθανασιάδου, ήταν μέλος στο forum όπου συζητούσαν οι δύο γυναίκες την ιδέα τους και με μεγάλη της χαρά ανέλαβε να είναι εκείνη η συντονίστρια της Ημέρας Επανάστασης της Μόδας στην Ελλάδα. «Σε πρώτο στάδιο θέλουμε να αφυπνίσουμε τους καταναλωτές ώστε να δίνουν σημασία σε αυτά που αγοράζουν. Έτσι ελπίζουμε να μειωθούν οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης ανθρώπων-μελών της παραγωγικής αλυσίδας. Όσο περισσότερο φως ρίξουμε σε αυτή την υπόθεση, τόσα λιγότερα brands θα χρησιμοποιούν ανθρώπινες ζωές. Επίσης θέλουμε αυτό το κίνημα να είναι προπομπός μελλοντικών συμβουλευτικών δράσεων, με τις οποίες θα στηρίζουμε τα brands εκείνα που χρησιμοποιούν local μοδίστρες, οικολογικά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και την ηθική στη μόδα. Σε δεύτερο στάδιο θέλουμε να βοηθήσουμε και τους παραγωγούς πρώτων υλών- και γιατί όχι- να αναβιώσουμε την ελληνική βιομηχανία».

FRD_posters_2015_photography_loweres18

Η μόδα είναι ήδη μια υπολογίσιμη δύναμη. Εμπνέει, προκαλεί, οδηγεί και  συναρπάζει. Ήρθε λοιπόν η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό. Πώς θα υλοποιήσουμε το πλάνο μας; Θέτουμε μια απλή ερώτηση σε κάθε άτομο που συμμετέχει στο Fashion Revolution Day: «Ποιός έφτιαξε τα ρούχα μου;», και αμέσως γυρνάμε ανάποδα τα ρούχα μας και φωτογραφιζόμαστε για τα social media με hashtag #whomademyclothes. Η ελληνική ομάδα του Fashion Revolution διοργάνωσε για το 2015, 14 δράσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορα σημεία της χώρας. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα παρουσιαστούν μερικές από τις δράσεις, που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να τρέχουν μέσα στη χρονιά. 

Φορέστε λοιπόν, ένα ρούχο σας «Inside Out» και ελάτε στο μεγάλο event που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας στην Tαράτσα BIOS, Πειραιώς 84, στις 20.00 και θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • “Transparency Portraits” by Petros Sofikitis: «Η διαφάνεια στη μόδα είναι τόσο σημαντική όσο το καθαρό νερό για εμάς.» Χρησιμοποιώντας το στοιχείο του νερού, που συμβολίζει τη διαφάνεια, γνωστοί Έλληνες αφήνονται να βραχούν δίνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα.
  • Ο TOKKOI γράφει το καινούριο του κομμάτι “Stories Untold” επηρεασμένος από το ατύχημα στο Ράνα Πλάζα του Μπαγκλαντές. Η χαμένη παιδική αθωότητα, οι αγωνίες και τα κατεστραμμένα όνειρα των εργατών στα sweatshops, ξετυλίγονται μέσα από αλληγορικούς στίχους, σε μια ατμοσφαιρική, downtempo σύνθεση.Το “Stories Untold” θα «ντύσουν», το videoclip και οι φωτογραφίες της Αθηνάς-Νίκης Ακρίβα.
  • “Mannequin son the Street”Την ίδια μέρα από τις 17.00 μέχρι τις 21.00 στο Μαρούσι θα πραγματοποιηθεί η δράση οι κούκλες επαναστατούν και βγαίνουν στους δρόμους για να συναντήσουν τους περαστικούς και να πουν τις ιστορίες τους. Το Fashion Revolution, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό τους και να τους καλέσουν να πάρουν μέρος στην επανάσταση της μόδας. Στις 24 Απριλίου στο εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου ένα μεγάλο party θα δώσει την ευχάριστη νότα μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε
  • Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στις 12.00μμ., 10 γυναίκες θα ράψουν επί τόπου και θα εφαρμόσουν πάνω σε σώματα κούκλας φορέματα από χαρτί.  Η δράση θα λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη, στον κεντρικό δρόμο Λεωφόρο Δημοκρατίας μπροστά στο Coco-mat.

Μπορείτε να επικοινωνήστε με την ομάδα του Revolution Fashion day στα παρακάτω links: FacebookFashionRevolutionGreecefashionrevolution.org/country/greece/ ή να μοιραστείτε τις δράσεις: #FashRevGR #FashRev #whomademyclothes

FRD_posters_2015_photography_loweres16
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.