Πήραμε στα χέρια μας το Omen, το πρώτο laptop της HP στην υποκατηγορία του gaming και συνάμα τη δυνατότερή της πρόταση. Αυτές είναι οι εντυπώσεις που μας άφησε:
Παρά τη διείσδυση των κονσολών, το PC gaming παραμένει ισχυρό. Οι εταιρείες επενδύουν σε gaming μηχανήματα, desktops και laptops, γνωρίζοντας ότι υπάρχει κοινό για να τα αγοράσει. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους φορητούς υπολογιστές, το όνομα της Alienware παραμένει ισχυρό, ωστόσο εσχάτως ο ανταγωνισμός της έχει κάνει βήματα (ή καλύτερα: άλματα) προόδου: η Asus με τα ROG, η Lenovo με τη σειρά Y και η HP με τα Omen είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που μπορεί να βρει ο απαιτητικός παίκτης στην αγορά. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδευτεί. Με το HP Omen βέβαια τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: αποτελώντας το μοναδικό gaming laptop της HP (με μια μικρή έρευνα θα δείτε πως στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ κυκλοφορεί σε μερικές διαφορετικές εκδόσεις), πρόκειται για μια συσκευή που, παρά την υψηλή σχετικά τιμή της, προσφέρει περισσότερα από το μέσο gaming laptop.
Ποιος θα αγοράσει το Omen;
Κατ’ αρχάς ο παίκτης που θέλει ένα αξιόπιστο laptop, με το οποίο θα είναι σε θέση να απολαύσει σε max settings τα αγαπημένα του παιχνίδια. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά (θα μιλήσουμε παρακάτω γι’ αυτά) του το εγγυώνται άλλωστε. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, μιλάμε για ένα εξαιρετικά stylish laptop. Με βάρος 2,1 κιλών και προφίλ που δεν ξεπερνά τα 1,99 εκ., πρόκειται για ένα από τα πλέον κομψά και μικροκαμωμένα laptops στην κατηγορία του. Η κατασκευή του είναι ιδιαίτερα στιβαρή και όλα τα ευαίσθητα σημεία συναρμολόγησης (μεντεσέδες οθόνης, οι ενώσεις του κάτω και του επάνω τμήματος της βάσης, κινητά μέρη κ.α.) έχουν προσεχθεί αρκούντως. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. τα οποία φροντίζουν για τη σωστή απαγωγή της θερμότητας: ακόμα και μετά από ώρες λειτουργίας στο 100%, θα δείτε πως το laptop δεν καίει στην επιφάνειά του, απόρροια της σωστής ροής του αέρα στο εσωτερικό του – αν δε, προσθέσετε και μια βάση στην εξίσωση, κλείσατε.
Εκείνος που θα προτιμήσει λοιπόν το Omen, δεν θέλει απλά ένα gaming laptop, ένα «τέρας» ωμών επιδόσεων. Αν ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο άλλωστε, το πιθανότερο είναι πως θα προτιμούσε ένα Alienware, ιδίως αν επρόκειτο να κυμανθεί στα επίπεδα του Omen από οικονομικής άποψης. Αποζητά ωστόσο έναν φορητό υπολογιστή άνετο στη μεταφορά και ανθεκτικό στις μικροφθορές, με στυλ, προσωπικότητα, design, ένα laptop με δυναμισμό και αύρα που να μαγνητίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη ματιά. Η κάθε λεπτομέρεια του Omen προδίδει τη φροντίδα που του έδειξε η HP: από τα «καψίματα» στις άκρες των μεντεσέδων, μέχρι το ανάγλυφο λογότυπό της στην επάνω όψη του laptop. Και επειδή πιάσαμε τη φορητότητα, η μπαταρία των 58 Wh προσφέρει στο laptop περίπου 4-4,5 ώρες αυτονομίας. Δεν είναι πολλές, ωστόσο ειδικά για την περίπτωση που έχετε δρόμο μπροστά σας, με ένα powerbank μπορείτε να της δώσετε την παράταση ζωής που τόσο πολύ σας «καίει».
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Έχοντας αναλύσει το εξωτερικό κομμάτι του Omen, ας περάσουμε και στα ενδότερα. Η HP το εφοδίασε με έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή IntelCore i 7-4710 HQ στα 2,50 GHz, 16 DDR3 RAM, σκληρό δίσκο M.2 στα 512 GB και μία κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 860M με 4 GBμνήμης GDDR5. Με μια πρώτη ματιά δεν είναι κι άσημα: ορισμένοι θα εστιάσουν στην κάρτα γραφικών, περιμένοντας ένα πιο δυνατό μοντέλο με δεδομένα τα στάνταρ τιμής που παίζει το Omen, αλλά αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να του προσάψει κανείς. Η GTX 860M δεν τα πάει και άσχημα–κάθε άλλο, αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση και δεν πρόκειται να διστάσει μπροστά σε οποιονδήποτε τίτλο. Ο δίσκος M.2 είναι όλα τα λεφτά: πρόκειται για τον νεότερο τύπο SSD δίσκων που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, με αποτέλεσμα το laptop να «πετάει»: οι χρόνοι εκκίνησης είναι μικρότεροι κι απ’ αυτούς ενός tablet, ενώ παιχνίδια και προγράμματα ανταποκρίνονται άψογα. Τα 512 GB του θα σας επιτρέψουν να κρατήσετε και αποθηκευμένα δεδομένα, αν και για βιβλιοθήκες multimedia, θα χρειαστείτε κατά πάσα πιθανότητα εξωτερικό σκληρό.
Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιώντας κανείς το Omen, θα διαπιστώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι «πετάει». Με 16 GBRAM ήταν δεδομένο πως δεν θα αντιμετώπιζε το παραμικρό πρόβλημα στο multitasking, ακόμα κι όταν αυτό περιλαμβάνει και videogames: το Alt+Tab θα γίνει δεύτερη φύση σας. Κερασάκι στην τούρτα της HP η οθόνη: με IPS πάνελ και FullHD (1920×1080 pixels) ανάλυση, πρόκειται για σωστό διαμάντι, χαρίζοντάς σας ολοζώντανα χρώματα με κορυφαία πιστότητα και εντυπωσιακή ποικιλία. Χωρίς διάθεση υπερβολής, η οθόνη του Omen αποτελεί μία από τις καλύτερες που θα βρείτε σε laptop την παρούσα χρονική στιγμή και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι και αφής! Παρότι το touch δεν αποτελεί USP για ένα τέτοιο laptop, θα σας βολέψει σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν έχετε πρόχειρο ποντίκι ή απλά έχετε «αράξει» σε κάποιον καναπέ ή κρεβάτι: είναι ό,τι πιο βολικό μετά τον χειρισμό του laptop με τα μάτια.
Θύρες πίσω, άνετο πληκτρολόγιο
Κάτι που μου έκανε εξ αρχής εντύπωση στο Omen ήταν η τοποθέτηση των διάφορων θυρών του στο πίσω τμήμα του. Οι 4 USB 3.0, η HDMI, η MiniDisplay, το combojack των ακουστικών και του μικροφώνου και η υποδοχή για τον φορτιστή βρίσκονται όλες στο πίσω μέρος του laptop του, ενδιάμεσα των εξαεριστήρων. Στα πλάγια δεν υπάρχει τίποτα και αυτό οφείλεται στο design του laptop. Το γεγονός πως όλες οι θύρες είναι μαζεμένες είναι μεν βολικό, με τη διαφορά όμως πως για κάθε «βάλε-βγάλε», είτε πρόκειται για USB stick, είτε για εξωτερικό σκληρό, είτε για ακουστικά, είτε για οποιαδήποτε άλλη συσκευή, θα πρέπει να πειράζετε την οθόνη ή να σκύβετε πίσω απ’ αυτή – όχι και το βολικότερο πράγμα στον κόσμο. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί πως το Omen και συγκεκριμένα το σύστημα ψύξης του είναι αρκετά φασαριόζικο: ιδίως στις περιπτώσεις που το μηχάνημα τα δίνει όλα, η ψύκτρα δουλεύει στο έπακρο για να κρατήσει τη θερμοκρασία του σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή, ιδίως αν δουλεύατε με κάποιο αθόρυβο μοντέλο στο παρελθόν. Τη δουλειά της πάντως την κάνει μια χαρά και εν τέλει αυτό είναι που μετράει.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στο πληκτρολόγιο του Omen: η διάταξη των πλήκτρων είναι τέτοια που θα τη συνηθίσετε σε χρόνο dt, ενώ είναι απόλυτα βολική τόσο κατά την πληκτρολόγηση, όσο και κατά το gaming. Η απόσταση των πλήκτρων δεν είναι μεγάλη (μέτρησα 1,25 εκατ.) αλλά ακόμα κι έτσι, μετά από τρεις-τέσσερις μέρες χρήσης, τα λάθη σας κατά την πληκτρολόγηση θα έχουν εκλείψει. Το πληκτρολόγιο φωτίζεται –επιλέγετε εσείς τους συνδυασμούς χρωμάτων- ενώ πλαισιώνεται από ένα εξίσου άνετο στη χρήση και μεγάλο (14×9 εκατ.) touchpad, ικανό να «διαβάσει» όλες εκείνες τις κινήσεις που υποστηρίζουν τα Windows 8. Κλείνοντας, αξίζει να πούμε δυο κουβέντες και για τον BeatsAudio ήχο, ο οποίος θα σας χαρίσει εξαιρετικά ακούσματα, φτάνει να μην έχετε τρελές απαιτήσεις ως προς την ένταση. Με ένα εξωτερικό σετ ηχείων ή ακουστικά/headset, θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας εφόσον αυτό που αναζητάτε είναι μια μίνι… σεισμική δόνηση.
Σύγκριση και επίλογος
Το HP Omen ανήκει σε μια κατηγορία που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Επίσης ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των laptops, η αγορά των οποίων είναι κάτι σαν απόφαση ζωής. Με κόστος λίγο πάνω απ’ τα δύο χιλιάρικα (2.199€ για την ακρίβεια), αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει να εξελιχθεί σε μια καλή αγορά. Ε, το Omen δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη σας. Έχει καλύτερο design και σύστημα ψύξης από το RazerBlade, ανώτερη οθόνη από τα ROG της Asus, άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά και απαράμιλλο στυλ. Αν αναζητάτε κάτι πιο λεπτεπίλεπτο από τις προτάσεις της Alienware–και παράλληλα το προορίζετε και για πιο «σοφτ» χρήση- τότε μιλάμε για μια επιλογή που σίγουρα θα πρέπει να εξετάσετε. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχουν πολλά laptops που θα σας δώσουν την ευκαιρία να «λιώσετε» στα αγαπημένα σας παιχνίδια σε αεροπλάνο.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά: HP Omen: 15-5020nv: IntelCorei7-4710HQ (2,50 GHz, 6 GMcache), 16 GBDDR3 RAM, 512 GBM.2 SSD, NVIDIAGeForceGTX 860M, 15,6” Full-HDtouchIPS, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 &Miracast, 4 xUSB 3.0, 1 xHDMI, 1 xMiniDisplayPort, 1 xcombo ακουστικά/μικρόφωνο, BeatsAudio, Li-Ion 58 Wh (4 κελιών), 38,3 x 24,6 x 1,99 εκατ., 2,10 κιλά. / Ενδεικτική τιμή: 2.199€