Categories: DIGITAL STORIES

DietDash: το app που υπόσχεται να σας κάνει… κορμάρες!

Το DietDash είναι ένα app που έτσι και καταφέρει να κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται, θα χαλάσει κόσμο. Το αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, θα βοηθήσει όσους το δοκιμάσουν να αποβάλλουν όλες τις κακές διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν το σώμα και τη φυσική τους κατάσταση.

Το app θυμίζει αρκετά παιχνίδι, αφού αρχικά ζητά από τους «παίκτες» να δηλώσουν τις λιχουδιές στις οποίες είναι πιθανότερο να υποκύψουν, έτσι ώστε μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων να ενισχύσει τον ανασταλτικό τους έλεγχο, προκειμένου εκείνοι να αποκτήσουν σταδιακά τη δύναμη να πουν όχι στους πειρασμούς. Όσο περνούν οι μέρες, ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού θα αυξάνεται, με τον χρόνο που πρέπει να του αφιερώσει κανείς να υπολογίζεται στα 8 λεπτά τη μέρα για περίπου 6 εβδομάδες. Οι δημιουργοί του DietDash ανέφεραν πως ακόμα κι αν ο παίκτης ξεστρατίσει από τη δίαιτά του, το παιχνίδι θα έχει τον τρόπο να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο κρατώντας τον συγκεντρωμένο στον στόχο του.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του εν λόγω παιχνιδιού είναι πως αποπειράται να βοηθήσει τους παίκτες να βελτιώσουν το σώμα και να ρίξουν το βάρος τους, όχι προγραμματίζοντας για λογαριασμό τους μια σειρά ασκήσεων ή καταγράφοντας π.χ. τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά ουσιαστικά «παίζοντας» με το μυαλό τους και ενισχύοντας την αυτοκυριαρχία τους. Τώρα πώς ακριβώς θα γίνει αυτό μέσω ενός app είναι μια άλλη ιστορία (προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη θέληση από πλευράς παίκτη αλλιώς δεν γίνεται τίποτα) αλλά, όπως και να ‘χει, μιλάμε για μια πρακτική που εφ’ όσον αποδώσει, θα φέρει τα πάνω κάτω.

Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές του Ντρέξελ αναζητούν ενδιαφερόμενους που θα δοκιμάσουν και θα τεστάρουν το DietDash, έτσι ώστε να προσφέρουν στους πρώτους το απαραίτητο feedback. Μάλιστα στα σκαριά έχουν και δεύτερο app, το Diet Alert –συγχρηματοδοτείται από τη Weight Watchers και την Αμερικάνικη Εταιρεία Παχυσαρκίας- σκοπός του οποίου θα είναι η παρακολούθηση του βάρους του χρήστη, συνδυαστικά με τη δίαιτα που μπορεί να ακολουθεί –μιλάμε για τόσο εξελιγμένο σύστημα που θα είναι σε θέση να προβλέπει ακόμα και την περίοδο που εκείνος θα είναι πιθανότερο να… παραστρατήσει από το πρόγραμμά του!

Εν πάση περιπτώσει, αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις έρευνες για το DietDash, μπορείτε να στείλετε ένα mail εδώ και να ρωτήσετε αν γίνεται να το κάνετε μακρόθεν. Όσο για το πότε θα διατεθεί εμπορικά το app, δύσκολα προλαβαίνουμε τη φετινή χρονιά, οπότε ελπίζουμε για το 2017, νωρίς-νωρίς για να ‘μαστε στυλάκια του χρόνου το καλοκαίρι.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος