Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Θα κάνω πως κατάλαβα την ερώτηση, μιας και μεγαλώνω ακόμα, και θα περιοριστώ στην «Μυστηριώδη Νήσο» του Ιούλιου Βερν. Ένα βιβλίο που διαβαζόταν για σχεδόν μια δεκαετία επανειλημμένως. Δεν κατάλαβα ποτέ με ακρίβεια τι μου άρεσε σε αυτό. Υποθέτω κυρίως το ότι διαδραματιζόταν σε νησί. Και μάλιστα μυστηριώδες. Το οποίο εξαφανίζεται στο τέλος. Πράγμα που το κάνει ακόμα πιο μυστηριώδες και ακόμα πιο νησί.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Όλα τα βιβλία που μου αρέσουν πολύ τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω. Βασικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως προτιμώ να ξαναδιαβάζω. Μου φαίνεται αδιανόητο κάτι που μου άρεσε πολύ να μην το ξαναπιάσω στα χέρια μου. Στα πιο πολυδιαβασμένα μου πάντως είναι το «Έπος της Γαιοθάλασσας» της ΛεΓκεν (και τα έξι), όλα του Μανσέτ, τα «Ημερολόγια των Άστρων» του Λεμ, το «Σλαπστικ» του Βόνεγκατ, ο «Κόκκινος Θερισμός»του Χάμμετ και το «Πλοίο των Νεκρών» του Τράβεν.

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Όχι, αφήνω αυτή την πολυτέλεια στους ανθρώπους.

Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας; Ναι. Ναυαγός σε ένα μυστηριώδες νησί, μάγιστρος στη Γαιοθάλασσα, πληρωμένος δολοφόνος στο Παρίσι, μπάτσος στο Λος Άντζελες του ‘50, εξερευνητής των άστρων, ναυαγός στο διάστημα, ανδροειδές ντετέκτιβ, πειρατής μαζί με τον Captain Strobe, ιδιωτικός αστυνομικός στην Πόιζονβιλ, απολυμαντής, πρόεδρος των ΗΠΑ, ναύτης στο Γιόρικ, χρυσωρύχος στη Σιέρρα Μάδρε, πτυχιούχος στην Κυψέλη, μέλος οικοτρομοκρατικής οργάνωσης, θείο τραγί και πράκτορας του χάους. Αυτά τα πρόχειρα και ολίγα.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Νομίζω ζηλεύουμε τα βιβλία που -έστω σε ένα παράλληλο σύμπαν- θα μπορούσαμε να είχαμε γράψει, ενώ θαυμάζουμε τα βιβλία που δεν υπάρχει περίπτωση να γράψουμε ποτέ -σε κανένα παράλληλο σύμπαν. Οπότε ας αφήσω την μετριοπάθεια κατά μέρους και ας εξομολογηθώ ότι στα πιο άγρια όνειρα μου εύχομαι να είχα γράψει την «Ιλιάδα», την «Οδύσσεια», το «Έπος του Γκιλγκαμές», την Βίβλο ή εν ολίγοις κάποιο μεγαλεπήβολο αρχετυπικό λαϊκό ανάγνωσμα.

Το βιβλίο «το ένα δέκατο του 8» του βα.αλ. κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Κινούμενοι Τόποι.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου