Categories: POPTRIVIA

Μπορούμε να επιβιώσουμε τρώγοντας μια και μόνο τροφή για πάντα;

Ο Άντριου Τέυλορ έφαγε μόνο πατάτες όλο το 2016. Έτρωγε λευκές πατάτες αλλά και γλυκοπατάτες και κάποιες φορές τις αναμείγνυε με γάλα σόγιας αλλά και σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά και αλάτι. Έπαιρνε επίσης συμπλήρωμα Β12. Γενικότερα όμως, τρεφόταν μόνο με πατάτες. Έκανε εξετάσεις αίματος τέσσερις φορές μέσα στην χρονιά και σύμφωνα με τον ίδιο βγήκαν φυσιολογικές. Επιπλέον, έχασε βάρος και αισθανόταν να έχει μεγαλύτερη ενέργεια.

«Αν είστε ένας από αυτούς που θα σταλούν στον Άρη και πρέπει να διαλέξετε ένα φαγητό, τότε διαλέξτε τις πατάτες», λέει ο Τέυλορ. «Δεν προσπαθώ να σας προσηλυτίσω στην θρησκεία της πατάτας, απλά λέω ότι για μένα ήταν πολύ καλή εμπειρία».

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι το να τρώμε μόνο ένα είδος τροφής είναι πολύ κακή ιδέα.  Για να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε 20 αμινοξέα, εννιά από τα οποία είναι ζωτικής σημασίας και δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε, άρα πρέπει να τα παίρνουμε από τις τροφές. Πρέπει επίσης να προσλαμβάνουμε πληθώρα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.


Προφανώς εκτός από το φαγητό χρειαζόμαστε και νερό για να ενυδατώνονται τα κύτταρά μας, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Καθ΄ όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, συνδυάζαμε τροφές, όπως το ρύζι με τα φασόλια, το γιαούρτι με τους ξηρούς καρπούς και τα ζυμαρικά με το τυρί, στην προσπάθειά μας να πάρουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που δεν μπορεί να μας χαρίσει μια και μόνο συγκεκριμένη τροφή. Σε περιόδους νηστείας όμως, ή ακόμα χειρότερα σε περιόδους λιμών , υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να συντηρήσουν έναν άνθρωπο, τουλάχιστον για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τεχνικής άποψης, οι λευκές πατάτες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για την παραγωγή πρωτεΐνης, την ανάπλαση των κυττάρων και την καταπολέμηση των ασθενειών. Με μόνο πέντε πατάτες την ημέρα, μπορούν να επιτευχθούν όλα αυτά. Από την άλλη αν κάποιος τρέφεται μόνο με λευκές πατάτες, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Εδώ είναι που φαίνονται χρήσιμες οι γλυκοπατάτες. Αν τις προσθέσουμε στην διατροφή μας, αν και δεν ανήκουν στην ίδια τροφική ομάδα με τις λευκές πατάτες, αυξάνεται η πιθανότητα να πάρουμε βιταμίνη Α, η οποία περιέχεται στα καρότα και βιταμίνη Ε. Αν τρέφεσαι με αυτά τα δυο είδη πατάτας, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάθεις σκορβούτο, μια αρρώστια που επέρχεται συνήθως από την έλλειψη βιταμίνης C και κάνει τα δόντια να πέφτουν.


Ακόμα και αυτός ο συνδυασμός όμως δεν είναι αρκετός. Πρέπει να καταναλώνεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός πατατών για να πάρουμε το σωστό ποσοστό απ΄όλα. Μπορεί οι πέντε λευκές πατάτες την ημέρα να περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για την παραγωγή πρωτεΐνης, την ανάπλαση των κυττάρων και την καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά μόνο αν τρώμε 34 γλυκοπατάτες ή 84 λευκές πατάτες ημερησίως, δεν θα κινδυνέψουμε από έλλειψη σιδήρου. Η σόγια περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και κάλλιο αλλά δεν έχει καθόλου βιταμίνη Ε ή βήτα καροτίνη.

Φυσικά υπάρχουν και πολλές παρενέργειες αν κάποιος τρώει μεγάλες ποσότητες πατάτας. Οι λευκές πατάτες περιέχουν ένα είδος υδατάνθρακα που κάνει το σάκχαρο του αίματος να ανεβαίνει απότομα και μετά να πέφτει πάλι κατακόρυφα, γεγονός που δυσκολεύει την παραγωγή ινσουλίνης. Σύμφωνα με μελέτες, άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές πατάτες συχνά κινδυνεύουν να πάθουν διαβήτη και να γίνουν παχύσαρκοι.


Ο Άντριου Τέυλορ έχασε βάρος, κάτι που δεν ήταν ο τελικός του στόχος, προφανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι έτρωγε λιγότερο. Σταμάτησε να τρώει μεγάλη γκάμα φαγητών για να μπορέσει να βρει την χαρά και την παρηγοριά σε άλλους τομείς της ζωής του. Ακόμα και τώρα όμως, που το πείραμά του τελείωσε, ενθουσιάζεται στην ιδέα της πατάτας, «Ήταν απλά ένα πείραμα και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα».

Κανένας διατροφολόγος δεν θα συνιστούσε να τρεφόμαστε μόνο με πατάτες, ή σόγια, ή γιαούρτι. Υπάρχει λόγος που πρέπει να τρώμε από όλες τις κατηγορίες φαγητών και όλοι οι ειδικοί λένε αυστηρά ότι πρέπει να περιλαμβάνουμε στην δίαιτά μας όσπρια, πρωτεΐνες, λαχανικά και λάδι. Η ποικιλία είναι σημαντική και σε αυτήν την περίπτωση είναι ζωτικής σημασίας. Μην φάτε λοιπόν απλά μια ψητή πατάτα απόψε, βάλτε από πάνω και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Κατά προτίμηση κάτι υγιεινό.

Πηγή

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι