O John Lunn είναι Global Director των Paypal & Braintree. Με άλλα λόγια είναι ο άνθρωπος – εγκέφαλος που διασφαλίζει τον μεγαλύτερο όγκο online συναλλαγών του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Σίγουρα ένας από τους καλύτερους χάκερ του πλανήτη. Τον συναντήσαμε στο BattleHack Athens 2015 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε συνδιοργάνωση της Paypal και της Braintree στο The Hub Athens. Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν να λύσουν ένα τοπικό πρόβλημα με κωδικοποίηση. Οι νικητές του πρώτου βραβείου κάθε διαγωνισμού κερδίζουν έναν πέλεκυ ως τρόπαιο, καθώς και τη συμμετοχή στον Παγκόσμιο Τελικό που πραγματοποιείται στο Silicon Valey, όπου οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται για το μεγάλο έπαθλο των 100.000 χιλιάδων δολαρίων. Ο John Lunn μας έλυσε όλες τις απορίες.
Αν σε ρωτούσε κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με τους υπολογιστές τι είναι το BattleHack, τι θα του έλεγες; Είναι μια σειρά παγκόσμιων διαγωνισμών hackathon. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να λύσουν ένα τοπικό πρόβλημα αναπτύσσοντας τη λύση γι αυτό. Οι νικητές του διαγωνισμού κερδίζουν ένα τσεκούρι, σύμβολο του BattleHack αλλά και της εισόδου τους στον παγκόσμιο τελικό όπου ομάδες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για το μεγάλο έπαθλο των 100.000 δολαρίων. Είναι επίσης ένα από τα πιο ζωντανά παραδείγματα της δέσμευσης της Paypal και Braintree για ν’ αναπτύξω του δικτύου των προγραμματιστών στον κόσμο. Φέτος διοργανώνουμε BattleHack σε 14 πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Από τα ταξίδια σου ανά την υφήλιο για το BattleHack ποια είναι η άποψη σου για το επίπεδο των ελληνικών συμμετοχών; Έχω συναντήσει πολλά ελληνικά startups και Έλληνες προγραμματιστές στα ταξίδια μου σε όλο τον κόσμο. Και είμαι πάντα πολύ εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της καινοτομίας που αποδείχθηκε και από τους Έλληνες BattleHackers.
Τι κάνει έναν χάκερ να βγει νικητής σε ένα BattleHack; Αναζητούμε εφαρμογές που κάνουν να κάνουν τις πόλεις που τα φιλοξενούν καλύτερες. Ένα hack που λύνει ένα τοπικό πρόβλημα και κάνει τη διαφορά στην κοινότητα. Για παράδειγμα στο BattleHack στη Σιγκαπούρη, οι νικητές μας έχτισαν μια εφαρμογή που διασφάλιζε την παροχή φροντίδας σε αγαπημένα πρόσωπα μέσω της χρήσης του κινητού.
Δηλαδή ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα για να γίνει κάποιος καλός χάκερ; Μια ποικιλία από υψηλής τεχνολογίας δεξιότητες, ένας κουβάς με ιδέες, μια δέσμευση για την καινοτομία και την ικανότητα να μην κοιμάται για 24 ώρες.
Ποιο είναι ακριβώς το job description σου στη Paypal και την Braintree; Επιβλέπω και κατευθύνω όλες τις αλληλεπιδράσεις των προγραμματιστών και των startup κοινοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό; Θέλω να πω ήσουν προγραμματιστής και πριν μπεις στην Paypal; Είμαι προγραμματιστής από 9 χρονών. Έμαθα να κάνω κώδικα με τον πατέρα μου σε ηλικία 9 χρονών μετά την πρώτη αγορά του πρώτου υπολογιστή της οικογένειας.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Paypal; Να συνεχίσουμε να αναζητούμε νέους τρόπους να συνδέουμε τους εμπόρους με τους καταναλωτές. H πληρωμή θα γίνει όλο και πιο σφαιρική και mobile. Ήδη εξάλλου βλέπουμε ρολόγια που έχουν κυκλοφορήσει και συνδυάζουν τόσες εφαρμογές.
Με ποιο τρόπο προτιμάς να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Μου αρέσουν οι καταδύσεις, οι μηχανές και το καλό φαγητό όπως τα γεύματα που είχα στην Ελλάδα.
Η Ομάδα TEKCIT κέρδισε στο BattleHack Athens 2015 με την εφαρμογή τους που επιτρέπει την πληρωμή μέσω της αναγνώρισης προσώπου. Οι Βασίλης Κούλης, Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, Νικόλαoς Δήμος και Νίκος Κωστούλας βραβεύθηκαν με τρόπαια-πέλεκεις, και βέβαια με μια θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του BattleHack στην Silicon Valley για να διαγωνιστούν στην μεγάλη τελική διοργάνωση ως οι “Οι Απόλυτοι Χάκερ για Πάντα”. Η νικήτρια ομάδα δημιούργησε μια εφαρμογή που βασίστηκε σε ένα προσωποποιημένο customer facing application, με τεχνολογία AngularJS και Ruby on Rails, παρέχοντας μια διεπαφή και για κινητές συσκευές και για το διαδίκτυο, με την υποστήριξη διαφόρων διακομιστών.
Ένας υπολογιστής Raspberry Pi έκανε host έναν server NodeJS, παίρνοντας τη θέση ενός Point of Sales (σημείο πώλησης) και διαχειρίζοντας την αναγνώριση προσώπου των ψηφιακών φωτογραφιών από χρήστες, μέσω μιας βιβλιοθήκης OpenCV. Αυτός διασυνδέθηκε με την εφαρμογή Ruby on Rails, από ένα σύστημα υποστήριξης (backend) Python. Τόσο η ίδια η εφαρμογή όσο και το backend Python υποστηρίχθηκαν από την πλατφόρμα Heroku. Η υπηρεσία v.zero SDK της Braintree χρησιμοποιήθηκε για τις πληρωμές, ενώ η υπηρεσία SendGrid παρείχε τα email επιβεβαίωσης συναλλαγής
Η νικήτρια ομάδα μίλησε στην Popaganda.
“Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, αλλά η ιδέα ήταν αυτή που νομίζουμε που κέρδισε όλους. Είχαμε δυο λεπτά να παρουσιάσαμε την ιδέα μας και όλα πήγαν καλά. Η εφαρμογή μας σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους χρήστες μια πραγματική λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Αθήνας. Η δυνατότητα προ-αγοράς εισιτηρίων του μετρό είναι εξαιρετική, το να είσαι όμως σε θέση να τα επικυρώσεις μέσω ενός συστήματος αναγνώρισης προσώπου εξασφαλίζει μια απλή αλλά και τόσο εξελιγμένη εμπειρία του πελάτη”.