Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα βραβείο για το AGORA του Γιώργου Αυγερόπουλου

Με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ διακρίθηκε το AGORΑ του Γιώργου Αυγερόπουλου στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου στην κατάμεστη αίθουσα του Egyptian Theatre, στην καρδιά του Χόλιγουντ. 

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος χαιρέτισε την τελετή βράβευσης από την Αθήνα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο εσάς όσο και τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες για την εγκάρδια υποδοχή της ταινίας. Ελπίζω πως το AGORA συνεισφέρει σε μια βαθύτερη κατανόηση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθούμε: Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης; Είναι η οικονομία των αγορών; Ή μήπως είναι η Δημοκρατία; Είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης είναι η Δημοκρατία. Και τώρα καλούμαστε να την υπερασπιστούμε, μέρα με τη μέρα».

Στις αρχές του 2015, ο Γιώργος Αυγερόπουλος είχε μιλήσει στον Θεοδόση Μίχο για λογαριασμό της Popaganda, δηλώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Νομίζω ότι για να καλυτερεύσουμε ως κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Η οικονομία δεν ειναι κάτι που μένει μόνο σε αριθμούς και συρτάρια. Η οικονομία σκοτώνει. Το έχουμε δει σε πάρα πολλές χώρες. Στην Αργεντινή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είτε αυτοκτόνησαν είτε αρρώστησαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, όλα αυτά αυξήθηκαν κατακόρυφα. Είναι αλήθεια ότι όποιος τολμήσει να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση, αν πει ότι κέντρο της πολιτικής πρέπει να είναι ο πολίτης, δηλαδή ο άνθρωπος, ή αν τολμήσει να μιλήσει για οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες -ότι πρέπει για παράδειγμα όλοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό – ή αν τολμήσει να μιλήσει για ανθρώπινα δικαιώματα στους καιρούς της κρίσης, τότε ταμπελοποιείται ως συριζαίος, ως παρωχημένος, ότι προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο της καινούριας εποχής με παλιά εργαλεία. Δε μπορώ να πω κάτι. Με ξεπερνάει όλο αυτό, ειλικρινά σου μιλάω

Μπορείτε να διαβάσετε την υπόλοιπη συνέντευξη εδώ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA