Categories: WELLNESS

Αγιουβέρδα, η επιστήμη της μακροζωίας

Την παρουσιάζουν ως γνώση της ζωής, σαν μια μέθοδο που στηρίζει τη φυσική ομορφιά και την υγεία, ανήκει στα θεμέλια της ινδικής παράδοσης και δίνει απαντήσεις σε σύγχρονες ασθένειες που απασχολούν την ιατρική επιστήμη.

Στοχεύοντας στην επίτευξη της φυσικής ισορροπίας και της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού, η Αγιουβέρδα είναι ένα παραδοσιακό, ινδικό, θεραπευτικό σύστημα το οποίο και βρίσκει τις ρίζες του γύρω στο 3.000 π.Χ. Περιλαμβάνει συμβουλές για την διατροφή και τον τρόπο ζωής, οι οποίες και οδηγούν στην αποφυγή των ασθενειών, στη διατήρηση της υγείας αλλά και της βιολογικής ισορροπίας. Τον όρο Αγιουβέρδα συνθέτουν οι σανσκριτικές λέξεις Ayu, που σημαίνει ζωή και Veda, που σημαίνει επιστήμη. Στη σύγχρονη εποχή, η Αγιουβέρδα δεν αντιτίθεται στη συμβατική ιατρική ούτε αρνείται την αναγκαία συνδρομή της, αντίθετα, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο εκάστοτε ασθενής περνά μια σειρά ιατρικών εξετάσεων και ακόμη και αν ακολουθήσει εναλλακτική θεραπεία συνεχίζει και ελέγχεται τακτικά.

Τα κλασσικά κείμενα της Αγιουβέρδα πρεσβεύουν πως κάθε ανθρώπινη οντότητα διαθέτει ορισμένο ποσοστό πέντε βασικών στοιχείων τα οποία και είναι: ο αιθέρας, ο αέρας, η φωτιά, η γη και το νερό, αυτά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τα δομικά υλικά ενός οργανισμού. Από αυτά τα στοιχεία προέρχονται τρεις ενέργειες (γνωστά στην Αγιουβέρδα και ως doshas) η αέρινη-vatta, η πύρινη-pitta και η υδάτινη-kapha οι οποίες και αποτελούν τη δυναμική έκφραση των προαναφερόμενων πέντε στοιχείων και δύνανται να αλλάξουν τις αναλογίες αυτών, καθορίζοντας τελικά τη φύση του εκάστοτε οργανισμού. Η θεραπεία λοιπόν ξεκινά με την “ανάγνωση” του κάθε ανθρώπου για να προσδιοριστεί ποια από τις παραπάνω ενέργειες κυριαρχεί, ποια είναι δηλαδή η αναλογία των πέντε στοιχείων και ποια η αναλογική έκφρασή τους αντίστοιχα. Στη δυτική κοινωνία, η Αγιουβέρδα έρχεται ως τελική λύση κυρίως σε ψυχοσωματικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και σε διαταραχές του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους και της ήπιας κατάθλιψης, στις νευρώσεις, στη βρογχίτιδα, το άσθμα αλλά και σε άλλα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, σε εκζέματα, σε διαταραχές της πέψης και του εντέρου, σε δυσμηνόρροια αλλά και στις σύγχρονες πλέον ασθένειες όπως είναι η παχυσαρκία, η βουλιμία κλπ. Παράλληλα με τη θεραπεία που θα συστήσει ο ειδικός, η οποία κυρίως περιλαμβάνει διατροφικές συμβουλές και ίσως χορήγηση φυτικών φαρμάκων, συστήνεται  ταυτόχρονα το αγιουβερδικό μασάζ αλλά και η πρακτική της γιόγκα, σαν συμπλήρωμα για μια πιο ολοκληρωμένη θεραπεία.

Η Αγιουβέρδα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη ζωή ως την ομαλή συνύπαρξη τεσσάρων πτυχών της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας: του σώματος, του νου, των αισθητηρίων οργάνων και της ψυχής και πιστεύει ότι η ανθρώπινη υγεία αποτελεί προϊόν της ήπιας λειτουργίας και συνύπαρξης των παραπάνω στοιχείων. Το εκάστοτε άτομο μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς του οργανισμού, της διατροφής, της ψυχολογίας και του νου του να πετύχει την αυτοπραγμάτωση. Στην ουσία λοιπόν η πρακτική της γιόγκα μεταφράζεται ως η πνευματική διάσταση της Αγιουβέρδα, ενώ η αλλαγή στη διατροφή και η λήψη συγκεκριμένων τροφών, φυτών και βοτάνων ως η πρακτική πλευρά αυτής. Εάν λοιπόν οι μέχρι και σήμερα ευρέως διαδεδομένοι μέθοδοι δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αναζητείστε εναλλακτικές και ίσως βρείτε λύσεις σε ασθένειες ή ενοχλήσεις που χρόνια ταλαιπωρούν την καθημερινότητά σας περιορίζοντας δυστυχώς τη ζωή και τις επιλογές σας.

*Για συμβουλές του συστήματος της Αγιουβέρδα και ολιστικές θεραπείες επικοινωνήστε με το Δρ. Ν. Κωστόπουλο, στο 210 8085363 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.holistichealthcentre.gr

Η Κατερίνα Γεωργοπούλου είναι πιστοποιημένη δασκάλα του Nysy Studios και διδάσκει Hatha και Bhakti Flow Υoga, σε έγκυες (Prenatal Yoga) αλλά και σε παιδιά (Rainbow Kids Yoga).

Κατερίνα Γεωργοπούλου

Share
Published by
Κατερίνα Γεωργοπούλου