Τι είναι όμως η υπνική άπνοια; Είναι μια διαταραχή του ύπνου που μπορεί να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σας ενώ κοιμάστε. Για τους περισσότερους ανθρώπους η άπνοια ύπνου προκαλείται από κάποιο είδος απόφραξης της ροής του αέρα στο πίσω μέρος του λαιμού και έτσι δεν πάει αρκετός αέρας στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η παχυσαρκία, ενώ με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή προβλήματα στη λειτουρργία της καρδιάς. Παρακάτω θα δείτε μερικά συμπτώματα που μαρτυρούν ότι μπορεί να έχετε υπνική άπνοια.

1. Ξυπνάτε κουρασμένοι, παρόλο που κοιμηθήκατε αρκετές ώρες το βράδυ

Όταν σταματάει η αναπνοή σας το βράδυ, διαταράσσεται ο ύπνος σας. Ακόμα και αν  δεν το καταλαβαίνετε, όταν έχετε υπνική άπνοια έχετε την τάση να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα το πρωί να νιώθετε εξαντλημένοι. Επίσης αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες και να αποτρέψει το σώμα από το να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2. Ξυπνάτε με πονοκέφαλο.

Ο πρωινός πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν σταματάμε έστω και για δευτερόλεπτα να αναπνέουμε δυσκολεύουμε τη ροή του αίματος και έτσι δεν οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

3. Ξυπνάτε λαχανιασμένοι

Αυτή η κατάσταση είναι επίσης πολύ συχνή σε ασθενείς με άπνοια ύπνου. Δεν είναι επικίνδυνο, όμως μπορεί να αναστατώσει όποιον κοιμάται δίπλα σας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο Jenny.gr, κάνοντας κλικ εδώ.