Categories: POPTRIVIA

Το Hashtag (#) Φέτος Έγινε Δέκα Ετών

Παλαιότερα οι ριζικές μεταρρυθμίσεις γινόντουσαν με επανάσταση ενώ σήμερα γίνονται με ένα απλό hashtag! Για παράδειγμα, το τεράστιο σκάνδαλο του Harvey Weinstein, προκάλεσε παγκόσμια οργή,  άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες γυναίκες να αφηγηθούν την δική του ιστορία και να γίνουν μέρος της διεθνής εκστρατείας #MeToo.

Επίσης, το Twitter μπορεί να μην είναι ακόμα κερδοφόρο – παρόλο που φτάνει κοντά – αλλά αυτή τη στιγμή είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι οι συμβάσεις του έχουν γίνει το επίκεντρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το hashtag, το οποίο γιόρτασε τη δέκατη επέτειό του στο Twitter τον Αύγουστο, υπενθυμίζει ότι τα καλύτερα χαρακτηριστικά στο Twitter δεν προέρχονταν από το ίδιο το Twitter. Τώρα πια το hashtag κυριαρχεί και εκτός της πλατφόρμας – έχει ξεπεράσει τον χρηστικό ρόλο του, ως απλή  μέθοδο ταυτοποίησης των θεμάτων, εξελίχθηκε σε μια πολιτισμική στενογραφία για τις έννοιες και τις αιτίες που συζητάμε, εξετάζουμε και επιστρατεύουμε.

Η καθιέρωση του #

Το σύμβολο της δίεσης είναι μια συντόμευση της συντόμευσης. Συγκεκριμένα, προέρχεται από τις λίρες, που χρησιμοποιούνταν ως μονάδα μέτρησης του βάρους, προερχόμενης από το Ρωμαϊκό libra Pondo, ή λίβρα βάρους με συντομογραφία lb, που μοιάζει λίγο στο #. Με την εκτεταμένη χρήση του lb,ασυνείδητα η σκέψη στρεφόταν στο #. Παραπέμπει επίσης σε μια γραμμοσκίαση , η οποία εξελίσσεται σε δίεση.

Όπως μαρτυρούν οι αριθμοί

125 εκατομμύρια φορές: Ένα hashtag χρησιμοποιείται καθημερινά στο Twitter

40.7 εκατομμύρια φορές:  Οι περισσότερες χρήσεις ενός hashtag εντός 24 ωρών( π.χ #AldubEBTamangPanahon  χρησιμοποιήθηκε για ένα διάσημο ζευγάρι που εμφανίστηκε σε μια δημοφιλής φιλιππινέζικη εκπομπή.)

960 εκατομμύρια φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο Instagram με ετικέτα «αγάπη» το 2016, το πιο χρησιμοποιημένο hashtag της υπηρεσίας.

11.4 εκατομμύρια φορές:  Το #MAGA, αποτέλεσε το πιο χρησιμοποιημένο πολιτικό hashtag.

500,000: Αριθμός καναλιών IRC το 2013.

Λύστε το!

Όπως το διδυμάκι του «@»στο twitter, έτσι και  η δίεση «#» ξεκίνησε ως σύμβολο κάποιου λογιστή. Το «@»  σήμαινε «με τον ρυθμό» (π.χ. 5 αβοκάντο @ $0.60). Εάν ένα hashtag προηγείται κάποιου αριθμού, αποτελεί συντομογραφία για τον ίδιο αριθμό, όπως #2 μολύβια ( ως εκ τούτου σημάδι για τον αριθμό) πράγμα που εξηγεί γιατί ορισμένοι πραγματοποιούν ακόμη κλήσεις με το σημάδι λίρας.

Χρονοδιάγραμμα

1600: Εισάγεται η συντομογραφία libera pondo.

1850: Το λογότυπο λύρα/αριθμός κάνει μια  δειλή εμφάνιση στα βιβλία.

1870: Επεκτείνεται και στα πληκτρολόγια.

1968: Τα Bell Labs προσθέτουν το σήμα λιβρών στο τηλέφωνο επαφής, καλώντας με δίεση.

Δεκαετία του 1970: Η δίεση # Χαράζει την πορεία του με γλώσσες προγραμματισμού όπως το C και Fortran.

1991: # Εμφανίζεται ως σήμα αναφοράς για κανάλια στις διαδικτυακές συνομιλίες.

23 Αυγούστου 2007: Σε ένα tweet, ο υποστηρικτής ανοιχτού κώδικα και ο βετεράνος του IRC, Chris Messina, προτείνει τη χρήση «# (λίρας) για ομάδες».

20 Οκτωβρίου 2007: Η Nate Ritter, προγραμματιστής και φίλος της Messina, αρχίζει να χρησιμοποιεί χάρτες για τη διάδοση ειδήσεων σχετικές με  πυρκαγιά στο Σαν Ντιέγκο,  συμμετέχοντας παράλληλα δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ.

2009: Το Twitter εισάγει ένα εργαλείο που αυτοματοποιεί την αναζήτηση των hashtag.

2009: Οι ιρανικές εκλογές δείχνουν την αξία του # στην πολιτική.

2010: Το Instagram εγκαινιάζει, υιοθετεί και απογειώνει το hashtag.

2011: Οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν τα hashtags για να επιστήσουν την προσοχή στις διαμαρτυρίες της Αραβικής Άνοιξης.

2013: Το Facebook μπαίνει στο κόλπο.

2016: Η καμπάνια Trump αγοράζει ένα δημοφιλές hashtag.

Πως να αποδυναμώσεις την αξία του #

Μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους ιστότοπους που βασίζονται σε αλγόριθμους είναι ότι μπορούν να οδηγήσουν τους χρήστες σε σελίδες του σκοτεινού διαδικτύου  και να τους εγκλωβίσουν εκεί. Μια γυναίκα παρατήρησε ότι οι συνήθειές της στο  Instagram επιδείνωναν τα προβλήματα της σχετικά με την εικόνα του σώματος της και έτσι απέκλεισε τους προτεινόμενους αλγόριθμους της εφαρμογής  για να της εμφανίζονται περισσότερες επισημάνσεις και όχι μόνο #thinspiration.

 

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή