31 Μαΐου πριν από 13 ακριβώς χρόνια η Ζάχα Χαντίντ γίνεται η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το Pritzker, το ανώτερο βραβείο αρχιτεκτονικής . Γι αυτόν τον λόγο η Goοgle τιμά τη σπουδαία Ιρανή αρχιτέκτονα αφιερώνοντας της το σημερινό doodle. Παρακάτω είναι μερικά από τα διασημότερα κτίρια της μεγάλης Ζάχα Χαντίντ:

Heydar Aliyev Center, Μπακού

Το κτίριο αυτό στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, της χάρισε το βραβείο του Μουσείου Σχεδιασμού του Λονδίνου για το 2012.

Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λονδίνου

Χτισμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, το εντυπωσιακό αυτό κτίρο περιλαμβάνει 2 ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες και μια πισίνα 25 μέτρων για καταδύσεις. Είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό.

Γέφυρα Pavillion, Σαραγόσα

Η 280 μέτρων γέφυρα διασχίζει τον ποταμό Έβρο στην Σαραγόσα της Ισπανίας.

Η Πόλη των Ονείρων, Μακάο

‘Ενα δυναμικό, μονολιθικό τετράγωνο, εξωσκελετικά χτισμένο ξενοδοχείο 40 ορόφων. Το λόμπι του απότελείται από γυάλινες πυραμίδες.

Η Γέφυρα του Σείχη Ζαγιέντ, Άμπου Ντάμπι

Οι 300 εκ. δολαρίων γέφυρα έιναι έτσι φτιαγμένη ώστε οι καμπύλες της να θυμίζουν αμμόλοφους.

Ινστιτούτο Σλέουκ Ρίθ, Καμπότζη

Εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των βουδιστικών ναών της χώρας, το κτίριο αυτό αποτελείται από πέντε επιμέρους ξύλινα κτίρια που όλα μαζί θα πηγαίνουν προς τον ουρανό.

Μουσείο One Thousand, Μαϊάμι

Το μουσείο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2018, είναι σχεδιασμένο να μοιάζει σαν να έχει φτιαχτέι εξ ολοκλήρου από νερό.

Στάδιο Αλ Ουάχρα, Κατάρ

Το στάδιο που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, έχει προκαλέσει γιατί λέγεται ότι θυμίζει αιδοίο. Η Χαντίντ και η ομάδα της το σχεδίασαν να θυμίζει τις βάρκες του Αραβικού Κόλπου.

Πηγή: The Telegraph