Categories: ΠΟΛΗ

Βοτανικός: Γνωρίστε καλύτερα τη γειτονιά που θα γίνει το μεγάλο πάρτι της Popaganda αυτό το Σάββατο

Είναι τόσο κοντά στο κέντρο και παρότι σε ένα μεγάλο μέρος του μιλάμε για μια εκτός σχεδίου ζώνη, ο Βοτανικός είναι η συνοικία διαχωρίζει το δήμο της Αθήνας από τον Δυτικό Τομέα και τον Πειραιά. Η περιοχή ήταν γνωστή ως «Χασεκή», γεγονός που συνδέεται και με το σημερινό της όνομα. Χασέκης λεγόταν ο ιδιοκτήτης της έκτασης 120 στρεμμάτων που αποτελούν σήμερα τον Βοτανικό Κήπο των Αθηνών, τον πιο παλιό τέτοιου είδους κήπος της χώρας που άρχισε να διαμορφώνεται το 1835.  Πλέον είναι μέρος του Γεωπονικού  Πανεπιστήμιου Αθηνών

Ο Βοτανικός είναι μία  από τις πλέον χαρακτηριστικές βιομηχανικές περιοχές της πόλης. Βρίσκεται εκατέρωθεν της Ιεράς οδού, μεταξύ των λεωφόρων Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών και Πέτρου Ράλλη. Ήταν πάντα μια εργατική συνοικία με σιδηρουργούς και βυρσοδέψες να δραστηριοποιούνται εκεί στο παρελθόν, αλλά και με εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων και χαρτοποιίας. Σήμερα έχουν εκεί τις εγκαταστάσεις τους μεταφορικές και αποθήκες.

(Fun Fact: Τα ξυλάκια παγωτού εκεί συσκευάζονταν για να φύγουν σε όλη την Ελλάδα, στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ που άνοιξε το 1934. Να πούμε κάπου εδώ ότι τα ξυλάκια παγωτού είναι ελληνική πατέντα)  

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το κοντινό Γκάζι, οι δρόμοι «πάνω από τις γραμμές» της Κωνσταντινουπόλεως προχώρησε σε μια άλλη εποχή, μεταλλάχθηκε σε έναν προορισμό διασκέδασης μετά τη λειτουργία του σταθμού μετρό Κεραμεικός, παρασέρνοντας μαζί του και την κοντινή περιοχή του Μεταξουργείου που απευθύνεται βέβαια σε άλλο κοινό. Κάτω από τις γραμμές, στη γειτονιά «πέρα από τις γραμμές» αν προτιμάτε, όπου θα γίνει το μεγάλο πάρτι της Popaganda και του Bushmills Irish Whiskey οι παλιές και νέες «χρήσιμες διευθύνσεις» είναι αρκετές, αραιά τοποθετημένες μεταξύ τους στον αθηναϊκό χάρτη.

Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της περιοχής που άλλαξε χρήση και διατηρείται μέχρι σήμερα είναι ο Πολυχώρος Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36) εκεί που έγινε το πάρτι μας τo 2015. Πρόκειται για ένα προπολεμικό βιομηχανικό κτίριο που χρονολογείται από το 1925. Εκείνη την εποχή, στην ιστορική είσοδο της Αθήνας ένα νέο κτίριο παρουσιάζει τις τάσεις της βιομηχανικής αισθητικής του 20ου αιώνα. Για δύο περίπου δεκαετίες, θα λειτουργήσει ως εργοστάσιο παραγωγής ζωικού μεταξιού ΑΘΗΝΑΪΣ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως καταφυγιο. Η πρώτη του ζωή σταμάτησε κάπου τη δεκαετία του ‘50. Πλέον λειτουργεί ως πολυχώρος που φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων.

Πολυχώρος Αθηναΐς

Ένας ακόμα χώρος εκδηλώσεων στην περιοχή είναι αυτός του Quilombo (Σερβίων 8) στον οποίο γίνονται. Μαθήματα πολλών ειδών χορού, θεάτρου, capoeira, pilates, κρουστών, φωτογραφίας και κινηματογράφου. «Στο Quilombo Centro Cultural ανήκουν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους τη δυνατότητα να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και με τη βοήθεια όλων μας», όπως λένε οι δημιουργοί του. Ο χώρος προσφέρεται για συγκεντρώσεις και πάρτι, όλο και κάποια γενέθλιο θα πετύχετε εκεί. 

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται του το κτίριο του Baumstrasse (επίσης Σερβίων 8), o χώρος εργασίας του θιάσου «Δρόμος με Δέντρα» που φιλοξενεί όλες τις μορφές έκφρασης και τέχνης  καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών, λογοτέχνες και ποιητές, καθηγητές και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτικός Πολυχώρος στον Βοτανικό με πυρήνα του το θέατρο και με εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στις δύο σκηνές του είναι το Vault Theatre plus (Μελενίκου 26). Σε ένα παλιό μηχανουργείο, ανάμεσα σε αποθήκες και μάντρες υλικών ανακύκλωσης υπάρχει ένα CARTEL διακίνησης καλλιτεχνικών ιδεών φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά. Οι ηθοποιοί που αποτελούν την ομάδα του CARTEL φιλοδοξούν να συμμετέχουν σε φεστιβάλ θεάτρου που γίνονται στα πλαίσια διαπολιτισμικού διαλόγου και κινητικότητας των καλλιτεχνών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλη την Ευρώπη.

Ας κάνουμε όμως μερικές στάσεις για φαγητό και ποτό. Ένα από τα πιο sui generis μαγαζιά του Βοτανικού και της Αθήνας όλης είναι ο Λελούδας (Σαλαμινίας 8-10) η (σχεδόν) αιωνόβια ταβέρνα της περιοχής που διατηρείται αναλλοίωτο στο χρόνο ως σημείο συνάντησης και οινοποσίας.  Σερβίρει φοβερό μπακαλιάρο σκορδαλιά, γίγαντες και γιουβετσάκι, λίγα πράγματα κι ωραία. Κλείνει νωρίς τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα διοργανώνει γλέντια με πιο ωραίο αυτό με τις τσαμπούνες. Από εκεί μέσα έχουν περάσει εργάτες και σχεδιαστές μόδας, ρεμπέτες και πολιτικοί, διάσημοι και άσημοι κι όπως είχε πει στην Popaganda o σημερινός ιδιοκτήτης «Ο αξέχαστος δάσκαλος και φίλος Πάνος Γεραμάνης, τώρα πια, έρχεται κοντά μας μέσω των φίλων του, των ποιητών. Με συγκινεί, ακόμα, που έχω πελάτες εδώ και χρόνια καθηγητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι κανονίζουν τις πτήσεις τους, ώστε να προλάβουν να περάσουν από το μαγαζί, να πιουν ένα ποτήρι. Την ίδια ευγνωμοσύνη έχω στο Νίκο Τριανταφυλλίδη, που περιέλαβε τον Λελούδα στα “Στέκια” του, σε αυτή την πολύ ωραία εκπομπή του. Και, πράγματι, αυτή η ταβέρνα είναι στέκι»

Στον Λελούδα

Σε έναν πεζόδρομο του Βοτανικού που διατηρεί ακόμη την αίσθηση ανάπαυλας μιας παλιάς γειτονιάς, η φιλόξενη Laika (Πέλλης 30) μπορεί να τονίζεται στην πρώτη της συλλαβή και να πήρε το όνομα της από το δημοφιλές αδέσποτο της Μόσχας και του διαστήματος, συνάμα όμως αποτελεί ένα λογοπαίγνιο που αναφέρεται στην αυθεντική λαϊκότητα της τριγύρω περιοχής. Εκεί θα φάτε ωραίες πίτες και πιάτα φτιαγμένα με σπιτικό τρόπο, θα πιείτε φτηνά ποτά και θα βρεθείτε σε νύχτες βινυλίου αφιερωμενες στους New Order ή την ισπανική new wave-post punk σκηνή. 

H Laika.

Ένα από τα πιο πιο εντυπωσιακά μπαρ της πόλης βρίσκεται στον Βοτανικό και δε σερβίρει κοκτέιλ.  Το Θα Σε Κάνω Βασίλισσα (Βέροιας 13) άνοιξε σε ένα κτίριο που χτίστηκε του ’20 και για πολλές δεκαετίες συναρμολογούνταν φορτηγά και λεωφορεία εκεί.  Τη δεκαετία του ’60 ήταν το πρώτο συνεργείο της Volkswagen στην Ελλάδα. Σήμερα, το ΘΣΚΒ είναι ένα wine bar εκτός κέντρου, έχει εξαιρετικά κρασιά σε πολύ καλές τιμές, πολύ καλή ποικιλία σε ουίσκι και άλλα σκούρα ποτά ενώ όλα αυτά συνοδεύονται από γεύσεις που τους ταιριάζουν, από πλατώ τυριών και αλλαντικών για και πιάτα από τον σεφ Σπύρο Κοντό. Εκεί θα ακούσετε μουσικές από γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, πολύ jazz κι όχι μόνο. 

Ο Δημήτρης Λίτινας μέσα στην κάβα του Θα σε κάνω βασίλισσα

Στέκι των βεσπάδων της πόλης που έχουν ανοίξει κοντά τη λέσχη τους (Αθηναϊκή Λέσχη Vespa, Βασιλείου Του Μεγάλου 39), το La Soiree De Votanique (Καστοριάς 37) με την αυλή-σήμα κατατεθέν που μένει ανοιχτή και τον Χειμώνα, λειτουργεί τόσο ως μπαρ όσο και ως ένας χώρος που προσφέρεται για την εναλλακτική – οικονομική εκδήλωση που έχετε φανταστεί. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αν ο γάμος σας πέφτει βαρύς, μπορείτε να κάνετε το πάρτι στο La Soiree de Votanique κι όλα θα πάνε καλά…

Tο La Soiree De Votanique

Άλλη μια ωραία αστική αυλή, ένα από τα πιο ζεστά μαγαζιά της περιοχής είναι οι Θεσσαλοί (Μελενίκου 2) με μια μικρή σάλα χωρισμένη στα δύο δωμάτια ενός χαμηλού σπιτιού. Θα βρείτε μεζέδες και ωραία αποστάγματα, αφίσες από συναυλίες έντεχνων καλλιτεχνών για στολισμό  ενώ μπορείτε να πετύχετε κάποιο live. Θα δοκιμάσετε σίγουρα τις πιο ωραίες πατάτες με σκόρδο και δενδρολίβανο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα μια αυλή υπάρχει στην περιοχή και σε αυτή έγινε η μεγάλη επιστροφή του Souzy Tros (Μαρκόνι 8). Η αυλή/καντίνα τέχνης/υπαίθρια γκαλερί ξαναζωντάνεψε επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του κοινόχρηστου χώρου, φιλοξενώντας ένα skatepark και καλλιτεχνικά εργαστήρια για τους πρόσφυγες του Ελαιώνα. Σε μια βιομηχανική ζώνη με λίγες χαμηλές κατοικίες, το Souzy Tros Art Canteen είναι ενεργοποίηση μιας παλιάς αθηναϊκής «αυλής», ένας ευέλικτο τόπος κοινωνικοποίησης που επαναπροσδιορίζει την έννοια του κοινόχρηστου χώρου.

To Souzy Tros

Αυτό το Σάββατο 21/12 θα γνωρίσετε έναν ακόμα χώρο στην περιοχή. Σας περιμένουμε στην Ορφέως 164. Για το Πιο Διαφορετικό Πάρτι που θα πάτε φέτος. Με δωρεάν είσοδο, δωρεάν πάρκινγκ και το πρώτο Bushmills Irish Whiskey (το «ιρλανδέζικο» που παράγεται στο πιο παλιό εν ενεργεία αποστακτήριο οτυ κόσμου) κερασμένο. 
Και πολλές πολλές εκπλήξεις. #DiscoverDifferent είπαμε…

Όλες οι λεπτομέρειες εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη