Categories: ΓΕΥΣΗ

Μπαίνοντας στη Laika του Βοτανικού ξέρετε ότι βρήκατε το επόμενo νόστιμο στέκι σας.

Σε έναν πεζόδρομο του Βοτανικού που διατηρεί ακόμη την αίσθηση ανάπαυλας μιας παλιάς γειτονιάς, παρότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την νυχτερινή πιάτσα της περιοχής, μια φαρδιά ξύλινη μπάρα και μια σειρά από τραπέζια πίσω της προσφέρουν τον ιδανικό χώρο για εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τα υπερτιμολογημένα ποτά και να απολαύσουν μια φθηνή μπύρα συνοδεία ενός γευστικού πιάτου.

Η φιλόξενη Laika τονίζεται στην πρώτη της συλλαβή και βρίσκεται στον αριθμό 30 της οδού Πέλλης. Μπορεί να πήρε το όνομα της από το δημοφιλές αδέσποτο της Μόσχας -που επιβαίνοντας στον τεχνητό δορυφόρο Sputnik 2 το 1957, έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη- συνάμα αποτελεί ένα λογοπαίγνιο που αναφέρεται στην αυθεντική λαϊκότητα της τριγύρω περιοχής. Η Βερονίκη αποφάσισε να δημιουργήσει τον περασμένο Φλεβάρη  έναν χώρο, ο οποίος θα έχει ό,τι εκείνη αναζητούσε για χρόνια αλλά δεν έβρισκε εύκολα στην πόλη: καλό, φθηνό ποτό και έναν μικρό κατάλογο φαγητού με χειροποίητες επιλογές, χωρίς όμως να χρειάζεται κάποιος να μεταφερθεί από ένα μεζεδοπωλείο σε ένα μπαρ για να τα έχει όλα.

Τα στολισμένα με λεπτομέρειες σερβίτσια, το ακόμη ημιτελές stencil της πρόσοψης, τα πουά τραπεζομάντιλα και κάθε μικρή λεπτομέρεια που αποτελεί τη Laika είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας στην οποία βοήθησαν γείτονες που προσφέρουν ό,τι έχουν και φίλοι της ιδιοκτήτριας που κάνουν ανά περιόδους εικαστικές παρεμβάσεις  δημιουργώντας έτσι ένα μαγαζί, σαν εκείνα που από την πρώτη σου επίσκεψη νιώθεις πως θα γίνουν το επόμενο στέκι σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανοίγοντας καθημερινά φύλλο και βράζοντας μόνο σπιτικά μακαρόνια, φτιάχνοντας από το πρωί σπιτική λεμονάδα και γεμίζοντας τα καραφάκια με κρασί, η Laika αποτελεί διέξοδο για όλες τις ώρες της ημέρας. Στην κουζίνα της μαγειρεύονται κλασικές συνταγές που με μικρούς πειραματισμούς κάνουν τη διαφορά στις γεύσεις που σερβίρονται στα πιάτα μας. Στο μενού που αλλάζει αναλόγως με την εποχή, οι φθινοπωρινές επιλογές στις σαλάτες κινούνται από την «φατούς» λιβανέζικη σαλάτα, ταμπουλέ με γιαούρτι και ντάκο μέχρι πράσινη σαλάτα (με vinaigrette εσπεριδοειδών, μαύρες σταφίδες, ηλιόσπορο, γραβιέρα) και μανιτάρια portobello σβησμένα με λευκό κρασί (από 4,50 έως 5,50 ευρώ όλα αυτά). Εκτός από τα τυριά -γραβιέρα Κρήτης, λαδοτύρι Ζακύνθου και ξηρό ανθότυρο Κρήτης, όλα στα 4 ευρώ-, τα ορεκτικά περιλαμβάνουν κρεμμυδόπιτα με μπέικον και γλυκό τυρί, φάβα με κοκοράκι στιφάδο, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, φρέσκο λουκάνικο φάρμας Αγρινίου, κοτόπουλο με πάπρικα, κόκκινες πιπεριές, γιαούρτι και παρμεζάνα, αλλά και πατάτες σωτέ με τσιμένι (από 4 έως 6 ευρώ).

Ένα κομμάτι κρεμμυδόπιτα με μπέικον, γλυκό τυρί και χειροποίητο φύλλο…

… και μανιτάρια portobello σβησμένα με λευκό κρασί.

Οι χορταστικές μερίδες των κυρίως πιάτων γεμίζουν με μαριναρισμένα πανσετάκια σε γλυκοκαυτερή σος, χοιρινό με λαχανικά σε γλυκιά σος και βραστοτηγανιτές πατάτες, χειροποίητα μακαρόνια γεμιστά με μοτσαρέλα, σε σάλτσα πέστο και παρμεζάνα, μπουρέκι λαχματζούν, μουσακά ψητών λαχανικών και συκώτι με καπνιστή πάπρικα και μπριζόλα μαριναρισμένη σε ουίσκι (από 6 έως 7 ευρώ). Φυσικά, κάθε μας ποτήρι δεν είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα πλήρες γεύμα, αφού υπάρχει πάντα και η λύση των μεζέδων που είναι γαύρος μαρινάτος, καπνιστό χοιρινό, πιπεριές cherry γεμιστές με κρέμα τυριού, σπετζοφάι ( από 2.50 έως 3.50 ευρώ).

Τραπεζάκια έξω κι ένα μπουρέκι λαχαμτζούν.

Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, τα φυστικί τραπέζια του εναλλακτικού bar – resto του Βοτανικού βγαίνουν στον πεζόδρομο της Πέλλης από τις 12 το πρωί.
Τα φώτα της μπάρας του σβήνουν στις 2 το ξημέρωμα.

Laika, Πέλλης 30, Βοτανικός. Τηλ:  215 5013801
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη