Categories: ΠΟΛΗ

Η μεγάλη επιστροφή του Souzy Tros

Έχουν γραφτεί στο (πρόσφατο) παρελθόν κείμενα για τη δραστηριότητα της πρώτης φάσης μιας καντίνας τέχνης στον Ελαιώνα, έχει ειπωθεί πως ο σουρεαλισμός έχει χτυπήσει πολλές φορές κόκκινο σε αυτόν τον ευχάριστα ιδιόρρυθμο για την περιοχή -αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα- χώρο που άνοιξε την γκαραζόπορτα του το 2012 και σίγησε το 2016. Εδώ και μερικές εβδομάδες, το Souzy Tros έχει μια δεύτερη ζωή με έντονη και άκρως επίκαιρη κοινωνική διάσταση.

Σε μια βιομηχανική ζώνη με λίγες χαμηλές κατοικίες, το Souzy Tros Art Canteen είναι ενεργοποίηση μιας παλιάς αθηναϊκής «αυλής», ένας ευέλικτο τόπος κοινωνικοποίησης που επαναπροσδιορίζει την έννοια του κοινόχρηστου χώρου. Όσοι έχετε έρθει σε επαφή με την πρώτη εποχή του εγχειρήματος,  ίσως έχετε βρεθεί σε βραδιές με ζωντανή τσιγγάνικη μουσική από οργανοπαίκτες της περιοχής ή ένα event βασισμένο σε ένα φορτηγάκι με δύο προτζέκτορες που προέβαλλαν πάνω σε κτίρια της περιοχής ένα ψυχεδελικό fractal ενώ κόσμος ανέβαινε στην καρότσα του για να περιηγηθεί μες στο σκοτάδι στους κοντινούς δρόμους. Ίσως πάλι να ήσασταν ένας από τους πρώτους καλεσμένους που δώρισαν μια καρέκλα και μεταχειρισμένα ρούχα, ίσως έχετε φάει από το τσουκάλι που συχνά έβγαινε στην αυλή.

Η Μαρία Παπαδηµητρίου είναι εικαστικός και καθηγήτρια Τέχνης και Design στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκθέτει διεθνώς από τη δεκαετία του ’90. Το 2002 ίδρυσε το Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Όλους (Τ.Α.Μ.Α.) και το 2012 τη νέα του πλατφόρμα, το Souzy Tros. Το 2003 κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας.

Η αυλή/ καντίνα τέχνης/ υπαίθρια γκαλερί του Ελαιώνα που η εικαστικός έβγαλε πριν μερικά χρόνια από την αχρηστία ξαναμαγείρεψε στο τσουκάλι της μια σπιτική κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια χωρίς να ζητά αντίτιμο, θέλοντας απλώς να εγκαινιάσει τη νέα της φάση.  Το Souzy Tros φιλοξενεί πλέον ένα skatepark και χώρο για καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η εικαστικός, Μαρία Παπαδημητρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανάσα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής, θέλει να απασχολεί κυρίως παιδιά και νέους από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και skaters προκειμένου να ενισχύσει τη φαντασία και τις δεξιότητές τους.

Θέλοντας να δημιουργήσουν ένα ασφαλές μέρος πνευματικής και σωματικής διαφυγής από τη σύγχρονη κρίση, πολλά project με κοινό όραμα συνεργάστηκαν για τη δεύτερη ζωή του Souzy tros. Ένα από αυτά είναι το Project Elea, μια ομάδα  εθελοντών με έδρα το στρατόπεδο του Ελαιώνα που προσφέρει εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες. Με τη σειρά του, το Kassandras είναι μια κοινότητα  αρχιτεκτόνων που προσφέρθηκε να κατασκευάσει έπιπλα ενώ όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια συντονίζονται από την Ιταλίδα curator Barbara Mulas του Project Victoria Square.

Τα εβδομαδιαία μαθήματα skateboarding παρέχονται από το Free Movement Skateboarding. Ιδρυτές του είναι οι Will Ascott και Ruby Mateja από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μάλιστα έχει κατασκευάσει ένα φορητό DIY skatepark που μεταφέρουν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων διδάσκοντας πάνω από 150 παιδιά κάθε εβδομάδα. 

Ο Robin Höning, ιδρυτής των έργων Endboss από το Αννόβερο της Γερμανίας που συνέβαλε στη δημιουργία του skatepark έβλεπε πως το κέντρο προσφύγων στον Ελαιώνα είναι ένα μέρος αποκλεισμένο, χωρισμένο από την υπόλοιπη κοινωνία. Κρυμμένοι στο στρατόπεδο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εκεί είναι ότι δεν μπορούν να συναντηθούν και να αναμειχθούν με άτομα της ηλικίας τους.

Ο ίδιος άρχισε να συζητά τις σκέψεις του με την Ιταλίδα καλλιτέχνη Eleonora Meoni που τρέχει μαθήματα τέχνης με τα παιδιά του Ελαιώνα. Συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική παρέμβαση στις ζωές αυτών των νέων ανθρώπων, όταν η Μαρία Παπαδημητρίου άκουσε τις ιδέες τους και τους προσέφερε τη χρήση του Canteen Art Souzy Tros.

Όλοι μαζί αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο με  ισχυρή κοινοτική εστίαση , συνεισφέροντας ο καθένας στο έργο αυτό που γνωρίζει καλύτερα, κάτι μοναδικό. Σημαντικό για τους ίδιους είναι πως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα μαθήματα skateboard στο Souzy Tros είναι πως πρόκειται για ανοιχτό  χώρο που μπορεί εύκολα να γίνει ιδιωτικός προκειμένου να διδάξει νεαρές γυναίκες – μακριά από τα αδιάκριτα μάτια και τις διακοπές που συχνά αντιμετωπίζουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Οι φιλοδοξίες τους ξεπερνούν τις βελτιωμένες εγκαταστάσεις skateboarding αφού οι ομάδες θέλουν να προσφέρουν στους νέους που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα μια διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό τους και για τις δυνατότητες τους σε ένα νέο περιβάλλον, να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στον κόσμο που βρίσκεται έξω από τον περιορισμένο χώρο διαμονής τους. 

Περισσότερες πληροφορίες για το Souzy Tros θα βρείτε εδώ

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.