Στη Βασιλέως Γεωργίου λίγα στενά πριν μπλέξεις στη βαβούρα της αγοράς του Χαλανδρίου, άνοιξε το ολοκαίνουργιο Vandal. Ένας «βάνδαλος» με μόρφωση και σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλιώτικος απο τους άλλους. Άσσος στην τέχνη του γκράφιτι, της soul μουσικής και του street food φαγητού.
Πρόκειται για το εγχείρημα του Μάνου Γαλανού –με χρόνια εμπειρίας στην εστίαση –ιδιοκτήτης των Petit Fleur, Hyde, Ctalin ,Hotel μα και του Boho στο Miami και του επί σειρά ετών συνεργάτη του Αλέξανδρου Κόσσυβα που σίγουρα έχεις συναντήσει στις πιο γνωστές μπάρες της Αθήνας μαζί τους και ο επιχειρηματίας Γιαννης Τόμπρος .
Πολύχρωμο, ψηλοτάβανο με άνετους chesterfield καναπέδες, αφράτες πολυθρόνες και ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό τραπέζι στη μέση –ιδανικό για mingling- θα σε κερδίσει με την εναλλακτική «κουλτούρα» του. Βιομηχανικό το σκηνικό του με τοίχους διακοσμημένους με μεγάλα γκράφιτι από την ομάδα Sake Crew Tattoo που έθεσε την τέχνη του τατουάζ και του γκράφιτι σε άλλο επίπεδο στην Ελλάδα -με καλλιτέχνες στο δυναμικό της -δεν μοιάζει με τα εκατοντάδες προκάτ μαγαζιά που έχεις ξαναδεί.
Στην κουζίνα του θα βρεις επικεφαλής την σεφ Ελπίδα Μορφούλη η οποία ύστερα από 12 χρόνια στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στην Φρανκφούρτη, δούλεψε με τον Έκτορα Μποτρίνι και προσγειώθηκε εδώ, στο νέο της σπίτι όπως είπε καθώς το concept της άρεσε πάρα πολύ. Με τις πεντάστερες εμπειρίες της δημιούργησε ένα street food μενού -το πιο καθαρό βρώμικο όπως συνηθίζει να λέει κι αυτή- σε αμερικάνικη λογική τόσο στις γεύσεις όσο και στο μέγεθος.
«Όλα είναι χειροποίητα εδώ, δεν χρησιμοποιώ έτοιμο ούτε sour cream» όπως μου εξηγεί. Στον κατάλογο θα βρείς από pancakes για πρωινό, σαλάτες και πίτσες με σπιτική ζύμη ψημένη πάνω σε πέτρα μέχρι μπουρίτος, χοτ-ντογκς και ζουμερά μπέργκερς.
Στο δια ταύτα, δοκίμασα ένα τρομερό croque monsieur, το signature California burger τους με ψωμί pretzel -απο τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει- ένα χοτ ντογκ με χειροποίητο chutney καραμελωμένων κρεμμυδιών –φοβερά χορταστικό- και μία σαλάτα του Καίσαρα πολύ δροσερή. Στο τέλος το γεύμα έκλεισε με το γλυκό-πατέντα του μαγαζιού, ένα donut cheesecake σοκολάτας γάλακτος που έλιωνε στο στόμα πραγματικά ενώ για τα επιδόρπια συνεργάζονται με το γλυκοπωλείο Πορτατίφ –που εκτιμώ πολύ.
Στη μπάρα συναντάω τον Γιώργο Δαχρετζή –head bartender- ο οποίος κέρδισε το 2018 τον ελληνικό τίτλο “The bar artist of the year” με ένα ποτό φτιαγμένο από ένα homemade βερμούτ αρωματισμένο με φασκόμηλο και βασιλικό italicus και σόδα fermender δικής του επιλογής, Americana. Στον κατάλογο του έχει συμπεριλάβει από aperitivo για after office επιλογές, ποτά με βάση το τζιν και κοκτέιλ με tikki επιρροές. «Σημασία για μένα έχει η ουσία»- όπως αναφέρει- «και όχι τόσο η γαρνιτούρα». Δεν χρησιμοποιεί κατεψυγμένα φρούτα ενώ στα υλικά του δείχνει σεβασμό.
Μου ετοιμάζει ένα Joy Boy Caribbean rum blend με φρέσκο ανανά και ροζ γκουάβα (αγαπημένες γεύσεις) γλυκόξινο και χορταστικό, ένα Las Choco Mananitas με τεκίλα σιρόπι από πιπέρι σοκολάτας, τζίντζερ, αγαύη, φρέσκο λάιμ και τσίλι (λίγο καυτερό για τα γούστα μου) και τέλος ένα εσπεριδοειδές Jam Rock με τζιν, χειροποίητο σιρόπι από κόκκινα φρούτα, βανίλια, ροζ γκρέπφρουτ και λάιμ –αναζωογονητικά πικρό.
Όλα αυτά τα απολαμβάνω με μουσική χιπ χοπ, soul και rnb αν και ενδιάμεσα δεν λείπουν και οι mainstream επιλογές.
Το μαγαζί άρχισε να γεμίζει και κάπου εκεί είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσω. Φεύγοντας παρατήρησα πως η οροφή του ανοίγει αποκαλύπτοντας τον ουρανό ενώ πίσω από την μεγάλη τζαμαρία του έχει μία ανθισμένη αυλή που σίγουρα θα επισκεφτώ μόλις ανοίξει άλλο λίγο ο καιρός. Εκεί όπως μου είπαν σύντομα θα φιλοξενηθούν πολλά -απο γαστρονομικά events μέχρι παρτάκια για vandals που αρέσκονται στο καλό φαγητό και την χορευτική μουσική.