ΠΟΛΗ

Το Lit Athens προσγειώθηκε σαν κεραυνός στην καρδιά του Θησείου

Περνώντας από το σημείο όπου κάποτε στεγαζόταν ένα σουβλατζίδικο και ακόμη παλιότερα, ένα ξυλουργείο, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει κανείς σήμερα είναι μία μεγάλη, φωτεινή επιγραφή με το όνομα Lit. Πρόκειται για το νέο all day στέκι της Αθήνας, το οποίο προσγειώθηκε σαν κεραυνός στην καρδιά του Θησείου – όπως είχε προμηνύσει και το hashtag του μαγαζιού #athunderjustlanded. Ο Αναστάσης Καραφουλίδης, ο Γιώργος Κρουστάλλας, ο Μάνος Ξύδης και ο Νίκος Φωτόπουλος, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης και του service, αποφάσισαν να δώσουν ζωή στο όραμά τους.

Οι τέσσερίς τους γνωρίστηκαν την περίοδο που εργάζονταν στο Old Dog στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της εστίασης. Μια μέρα, στο μισάωρο που μεσολαβούσε για την αλλαγή βάρδιας, τσούγκρισαν τα ποτήρια τους και είπαν ότι κάποτε, θα φτιάξουν το δικό τους μαγαζί. Και έτσι και έγινε. Τις τελευταίες τρεις περίπου εβδομάδες, το Lit Athens έχει αρχίσει να δίνει μια νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο εσωτερικός χώρος του Lit λούζεται με φως

Η ομάδα του Lit Athens

«Τελειώνοντας τις σπουδές μου στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, βρέθηκα για σεζόν στην Ίο και ύστερα στη Μύκονο, όπου έφτασα σε διοικητική θέση. Αργότερα, δούλεψα στο Private Members Club στο Soho στο Βερολίνο, αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες. Το μεγάλο μου όνειρο όμως ήταν να δημιουργήσω μαζί με τους συναδέλφους μου κάτι δικό μου – ακόμη κι αν αυτό θα ήταν ένα περίπτερο», μου εξηγεί ο Αναστάσης, ένας εκ των ιδιοκτητών, καθώς πίνω ένα freddo espresso στο μαγαζί. «Ψάχναμε το κατάλληλο σημείο τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο. Θέλαμε να εγκατασταθούμε αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας. Ύστερα λοιπόν από πολλή αναζήτηση, βρήκαμε αυτόν τον χώρο, στον οποίο αποφασίσαμε να βάλουμε αρκετό ξύλο προς τιμή του ξυλουργείου που βρισκόταν κάποτε εδώ. Θέλαμε να υπάρχει στην ενέργειά του κάτι από τα παλιά».

Βασική επιθυμία των δημιουργών του Lit, ήταν να φτιάξουν έναν χώρο που θα τους εκφράζει ως γηγενείς Αθηναίους. «Θελήσαμε το μαγαζί να είναι cozy, να θυμίζει Αθήνα και όποιος το επισκεφτεί να έχει την επιθυμία να έρχεται από το πρωί έως το βράδυ. Να μπορεί να βάλει κάπου το laptop του, να αράξει, να δουλέψει, να πιει με την παρέα του καφέ στον ήλιο και να φάει πρωινό. Στη συνέχεια, να αρχίσουν οι μπύρες και τα κοκτέιλ υπό τους ήχους της downtempo και old school μουσικής. Θέλουμε ο κόσμος να χαίρεται, να φλερτάρει ελεύθερα – κάτι το οποίο μας έλειψε πολύ το διάστημα της καραντίνας».

Οι ιδιοκτήτες του Lit ήθελαν κάθε τι στο μαγαζί να θυμίζει Αθήνα

Οι άνθρωποι του Lit Athens, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια της ομάδας, καθώς και στην ποιότητα του service, ενώ ο όρος «εργατοϋπαλληλική σχέση», δεν υφίσταται μεταξύ τους. Παράλληλα, το μαγαζί απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο. Όποιος το επισκεφτεί, θα βρει αυτό που θέλει: Θα πιει καφέ με γάλα βρώμης, θα βρει φαγητό χωρίς κρέας, θα επιλέξει να πάει σε όποια από τις δύο τουαλέτες θέλει – και σε αυτή θα βρει από σερβιέτες μέχρι προφυλακτικά. Ακόμη, το μαγαζί είναι άκρως pet friendly, ενώ διαθέτει και lockers, για να αφήνουμε με ασφάλεια τα πράγματά μας και να διασκεδάζουμε ελεύθερα.

Το δυναμικό spot για τους ξενύχτηδες

Το design και το branding του μαγαζιού έχει επιμεληθεί το Studiomateriality, η ομάδα του οποίου αφουγκράστηκε εξαρχής το όραμα των παιδιών, ενώ την επιμέλεια της σελίδας του Instagram του μαγαζιού έχει αναλάβει η food stylist Αλεξάνδρα Μήτσιου και η Ολυμπία Κοντολάτη.

Το βράδυ, ο χώρος μεταμορφώνεται και η όψη του διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη που έχει το πρωί. Όποιος επισκεφτεί τον πάνω όροφο του μαγαζιού, σε μία γωνία που θυμίζει σοφίτα, θα βρει ένα κρεβάτι. Πρόκειται για το δυναμικό spot του Lit, το concept του οποίου ανάλογα με τη σεζόν θα διαφοροποιείται. Παράλληλα, εκεί βρίσκεται και το Lit Lab, στο οποίο η παρέα του μαγαζιού κλείνεται με τις ώρες και πειραματίζεται με τη δημιουργία νέων κοκτέιλ.

Ό,τι βλέπει κανείς στο design του μαγαζιού – από τα καλώδια και τις κεραίες μέχρι τα σχεδιασμένα περιστέρια, υπάρχουν για να θυμίζουν την Αθήνα, μέσα από τη ρομαντική ματιά των ιδιοκτητών του. Ακόμη και στα χρώματα του μαγαζιού, υπάρχει κάτι από τα αθηναϊκά ηλιοβασιλέματα. Το καλοκαίρι, η οροφή ανοίγει και το μαγαζί γίνεται ακόμη πιο ευήλιο, ενώ αν στρέψεις το βλέμμα σου προς αυτή, θα δεις να κρέμεται ένας «κεραυνός» σαν προέκταση του ουρανού, ο οποίος το βράδυ φωτίζεται με neon lights. 

Ο βασιλικός έχει την τιμητική του στο φαγητό, αλλά και στο design.

«Όσοι έβλεπαν τον χώρο απ’ το προκατασκευαστικό του στάδιο ακόμη, μας έλεγαν πόσο φωτεινός είναι. Έτσι, ονομάσαμε το μαγαζί “Lit”, μια λέξη φωτεινή, εύηχη και νεανική. Lit είναι η ενέργεια και η φωτεινότητα που αποκτά το πρόσωπό σου όταν έχεις να δεις πολύ καιρό έναν άνθρωπο. Πρόσφατα μάθαμε κιόλας ότι η λέξη στα γαλλικά σημαίνει κρεβάτι!», συμπληρώνει ο Αναστάσης.

Μιλώντας με τον έμπειρο και αναγνωρισμένο SCA Trainer, Νίκο Φωτόπουλο, για τον καφέ του μαγαζιού, μου εξηγεί πως στο Lit θα βρει κανείς αποκλειστικά specialty coffee που ψήνεται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση και συγκεκριμένα στην Κόρινθο. Ακόμη, γίνεται εισαγωγή πράσινου σπυριού από χώρες όπως η Κολομβία, η Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ και η Αιθιοπία. Ο καφές είναι υψηλής ποιότητας και χρήζει ειδικής μεταχείρισης, ενώ γευστικά είναι γλυκόπιοτος με ήπια οξύτητα. «Είναι ένας καφές για όλους, δεν θέλαμε να προσφέρουμε έναν καφέ με έντονες οξύτητες. Ακόμα, όλες τις σοκολάτες τις φτιάχνουμε εμείς, με φυσικές γεύσεις – από αποξηραμένη φράουλα για παράδειγμα – ενώ τα τσάι μας είναι βοτάνων και τα φτιάχνουμε επίσης εμείς. Στηριζόμαστε πάρα πολύ στην healthy φιλοσοφία. Στον ντεκαφεϊνέ καφέ χαρακτηριστικά, η μόνη επεξεργασία που υπάρχει, είναι φυσική και γίνεται με ελβετικό νερό».

Οι unisex πολύχρωμες τουαλέτες του Lit

Cappuccino από specialty coffee.

Πέρα από τον υψηλής ποιότητας καφέ, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε και η «ευλαβική» σχέση των ανθρώπων του Lit με την cocktail list. Στον μαζεμένο κατάλογο των έξι μόλις κοκτέιλ (πέραν των κλασικών), υπάρχει ένα πολύχρωμο ραβδόγραμμα εμπνευσμένο από το ηλιοβασίλεμα, το οποίο μας κατατοπίζει αναφορικά με τη βάση του κάθε κοκτέιλ σε αλκοόλ. Ο κατάλογος είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένος στις γεύσεις των 90s, στις οποίες δίνουν τη δική τους, φρέσκια παραλλαγή.

Το Meλon για παράδειγμα, είναι μία παραλλαγή του Apple Martini, με βάση τη βότκα και το πεπόνι το οποίο αρωματίζεται με λουίζα και βασιλικό, ενώ το Summer Cosmo, είναι βασισμένο στο Cosmopolitan. To Fluffy cocktail, είναι αφρώδες και εμπνευσμένο από το παγωτό φυστίκι. Το Tzatziki spritz δε, έχει την τιμητική του, καθώς αυτή η συνταγή βρέθηκε πέρυσι στον τελικό του World Class όπου συμμετείχε ο Αναστάσης και ήταν μία συνταγή από το πιο υψηλόβαθμο μενού που είχε επιμεληθεί.

Tzatziki Spitz γιατί ποιος είπε ότι το τζατζίκι δεν πίνεται;

Summer Cosmo, το ερωτεύσιμο

Τον πλούσιο κατάλογο των κρασιών, επιμελείται ο sommelier του Σκορπιού, Γιώργος Ζερβογιάννης. Τα κρασιά προέρχονται αποκλειστικά από ελληνικούς αμπελώνες από τη βόρειο και νότιο Ελλάδα, ενώ όλα τους μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με το φαγητό. Όσον αφορά τη μπύρα, στο Lit δεν θα βρούμε τις γνωστές επωνυμίες, αλλά ελληνικές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες, όπως η Νήσος και η Βεργίνα.

Τα Παπουτσάκια με καπνιστή μπεσαμέλ.

Το καλύτερο για το τέλος, λένε. Το απολαυστικό μενού του φαγητού, έχει επιμεληθεί ο σεφ Μάνος Σαρρής, ενώ η Μαρία από την κουζίνα δίνει ζωή στις συνταγές του. «Ο Μανώλης είναι από τους λίγους ανθρώπους που συνέλαβε μονομιάς την ιδέα μας. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και επικοινωνία, είναι ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες που έχουμε γνωρίσει. Η Μαρία, είναι η ισορροπία μέσα στην κουζίνα, είναι το ταλέντο, είναι η γεύση, είναι η γνώση», τονίζει ο Αναστάσης.

Όποιος βρεθεί στο Lit, θα μπορέσει να φάει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η φιλοσοφία του πρωινού και του late breakfast είναι βασισμένη στη νοσταλγία. Οι άνθρωποι του μαγαζιού ήθελαν το φαγητό να θυμίζει τη γιαγιά μας ή τη μαμά μας, οι οποίες είναι πάντα εκεί όταν θα θελήσουμε πρωινό. Ακόμη και το comfort στήσιμο των πιάτων συμβαδίζει με αυτή την ιδέα. Στο μενού του πρωινού υπάρχουν κυρίως πιάτα με βιολογικά αυγά, όπως ο λαχταριστός καγιανάς, μια ποικιλία με τυριά και κάποιες μαρμελάδες. Όπως σε κάθε κομμάτι του μενού, έτσι και στο breakfast, ο Μάνος έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν και vegetarian επιλογές – ακόμη και vegan, όπως το Porridge. 

Το τσουρέκι «της κολάσεως» με φυτικόμελο και πραλίνα.

Το ζεστό και αφράτο ψωμί που θα γευτούμε στο Lit (είτε προζυμένιο είτε με βρώμη), το ετοιμάζει το Kora, ενώ το κουλούρι Θεσσαλονίκης, είναι δικής τους παραγωγής. Όπως μου αναφέρει η Μαρία, «συνεργαζόμαστε με Έλληνες προμηθευτές από την Πάρο και τη Νάξο κυρίως, το μέλι μας είναι από την Καλαμάτα και έχουμε και ένα εξαιρετικό φυτικόμελο το οποίο βάζουμε σε αυγόφετες με τσουρέκι, μαζί με πραλίνα».

Το Μιλφέιγ με κρέμα diplomat με βανίλια και αλμυρή καραμέλα

Highlights του κυρίως μενού, όπως μου αποκάλυψαν τα παιδιά, αποτελούν το μαρινάτο ψάρι ημέρας με κρέμα ταραμά, χαρούπι, ελιές και ξύδι Xerez, αλλά και τα παπουτσάκια με καπνιστή μπεσαμέλ. Τα μακαρόνια με τη μυζήθρα και το καμένο βούτυρο είναι χειροποίητα και έτοιμα να τα γευτείς, ενώ στα γεμιστά, αντί για το παραδοσιακό ρύζι, θα δοκιμάσουμε ένα περισσότερο sticky που παραπέμπει στο σούσι.

Η ζεστή φιλοξενία, οι γεύσεις και η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην πρώτη ύλη και την ποιότητα, σε κάθε πτυχή του καταλόγου του Lit, έχουν ήδη κλέψει τις εντυπώσεις. Το καλοκαίρι στην πόλη, φαίνεται πως βρήκε τον προορισμό του.

Lit Athens: Θησείου 15, Αθήνα
Λουίζα Σολομών-Πάντα