Δύο ομάδες στη Θεσσαλονίκη σε γυμνάζουν στην ύπαιθρο με θέα τον Θερμαϊκό

Ο Αλέξανδρος Σκεπαριανός, ένας εκ των ιδρυτών της Physis Outdoor Training περιγράφει την αρχή αυτού του τρόπου γυμναστικής: «Όντας οι ίδιοι λάτρεις της υπαίθριας άσκησης και γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της, σκεφτήκαμε πως θα άξιζε να συγκροτήσουμε μία ομάδα γυμναστών, με κοινή φιλοσοφία και αγάπη για την υπαίθρια άσκηση. Θέλαμε σε συγκεκριμένους εξωτερικούς χώρους να πραγματοποιούνται οργανωμένα προγράμματα υπαίθριας άσκησης, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να δοκιμάσουν μια νέα εμπειρία στον χώρο της άσκησης και αναψυχής αλλά και να αποδράσουν από την καθημερινότητα των κλειστών χώρων».

Η physis outdoor training ξεκίνησε να πραγματοποιεί οργανωμένα προγράμματα άσκησης σχεδόν πριν από 6 χρόνια, το 2011. Τα σημεία που έχουν επιλεχθεί για τα προγράμματα άσκησης της physis outdoor training, είναι υπαίθριοι χώροι που συνδυάζουν χώρο άσκησης και φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας την αίσθηση ελευθερίας και απόδρασης από την καθημερινότητα. Χαρακτηριστικά, κάποιοι από τους χώρους αυτούς, είναι ο κήπος του νερού στη Νέα Παραλία (τέλος Πέτρου Συνδίκα με Μ. Αλεξάνδρου), η Μαρίνα της Κρήνης (Καλαμαριά), το Φράγμα Θέρμης (Θέρμη), τα  Βασιλικά και τέλος προστέθηκε ακόμα ένας υπαίθριος χώρος στο Πανόραμα.

Όπως λέει ο Αλέξανδρος Σκεπαριανός, «η γυμναστική είναι ένα μέσο βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας όπως επίσης και της κοινωνικοποίησης, με λίγα λόγια της καλής παρέας. Γι’ αυτό, στα προγράμματα μας επιδιώκουμε να είναι αποτελεσματικά και παράλληλα ευχάριστα. Τα προγράμματα άσκησης της Physis Outdoor Training είναι διαφορετικά σε κάθε προπόνηση και βασίζονται στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ασκούμενου με συνθήκες personal training. Περιλαμβάνουν ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος, συνδυαστικές μεθόδους προπόνησης αερόβιας άσκησης, δύναμης και ευλυγισίας. Το Cross Training, TRX, Kettlebell, Running, Cycling, Triathlon, Swimming είναι κάποια από τα είδη προπονήσεων που θα συναντήσετε στα τμήματα μας».

Τι γίνεται όμως με τους περαστικούς και τις δημοτικές αρχές; «Στην αρχή, μη γνωρίζοντας ο κόσμος το νέο αυτό τρόπο άσκησης, υπήρχε μία έντονη περιέργεια όταν μας έβλεπε. Πλέον, έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της υπαίθριας άσκησης, έχει γίνει τρόπος ζωής για πολύ κόσμο και είναι κάτι οικείο. Το σημαντικότερο όλων, είναι πως αποτελεί και ένα μέσο παρακίνησης και διεξόδου από την καθιστική ζωή για όσους δεν γυμνάζονται και απορρίπτουν τους κλειστούς χώρους άσκησης. Οι δημοτικές αρχές είναι αρωγοί της κάθε νέας προσπάθειας που γίνεται με σκοπό την παρακίνηση του κόσμου να ασκηθεί για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία».

Και με τον καιρό; Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό όλες τις εποχές του χρόνου, μιας και οι χώροι που έχουμε επιλέξει, μας δίνουν την δυνατότητα προστασίας από καιρικά φαινόμενα, όπως είναι η βροχή και ο ήλιος. Αν μπορούμε να πούμε ότι κάτι αλλάζει στο πρόγραμμα, είναι η προσθήκη προγραμμάτων άσκησης όπως είναι η Yoga και το Pilates τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μέλλον, η Physis Outdoor Training σκοπεύει να οργανώσει διάφορες δράσεις (ποδηλασία, πεζοπορία, γυμναστική) μέσα στην χρονιά ώστε να κινητοποιήσουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο να έρθει σε επαφή με την ύπαιθρο και να γυμναστεί, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ευεργετικά οφέλη της υπαίθριας άσκησης στην σωματική και ψυχική υγεία μας. Ακόμη, για αυτή τη χρονιά σχεδιάζουν τη λειτουργία προγραμμάτων υπαίθριας άσκησης και δραστηριοτήτων για παιδιά.

Για τους πιο σκληροπυρηνικούς ή για όσους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες, υπάρχει και η Run Thessaloniki. Ο Πέτρος Βελλίδης εξομολογείται: «Η ιδέα του Run Thessaloniki γεννήθηκε, τρέχοντας! Κάθε φορά που τρέχω στην πόλη, ανακαλύπτω νέα μέρη, τα οποία πολλές φορές με εκπλήσσουν με την ομορφιά τους. Αν και στο εξωτερικό υπάρχουν παρόμοιες υπηρεσίες, σκέφτηκα “γιατί να μην ξεναγώ στην πόλη μου τους επισκέπτες που αγαπούν το τρέξιμο με αυτόν τον τρόπο;”. Κάπως έτσι λοιπόν, ξεκίνησε η συγκεκριμένη ομάδα, στην οποία μαζί μου συμμετέχουν, η Αφροδίτη Υψηλάντη και ο Μιχάλης Κοντογιαννίδης, του Frame Pilates Studio. Η δράση μας άρχισε πολύ πρόσφατα, μόλις το Δεκέμβριο του 2016. Οι διαδρομές που προσφέρουμε είναι προς το παρόν τέσσερις, δύο εντός πόλης και δύο εκτός, στα δάση του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη. Εντός πόλης έχουμε εύκολες διαδρομές, όπου τρέχουμε στα θεματικά πάρκα και την ξύλινη αποβάθρα που οδηγούν στο Μέγαρο Μουσικής και το λιμάνι. Για τους πιο «γενναίους» υπάρχει και η δυνατότητα μιας κάθετης ανάβασης στον Λευκό Πύργο, με ανταμοιβή την πανοραμική θέα της πόλης. Επίσης μία διαδρομή με πολλές συγκινήσεις είναι αυτή στην Άνω Πόλη, όπου “χανόμαστε” στα πέτρινα σοκάκια και καταλήγουμε στα μεσαιωνικά βυζαντινά τείχη που οδηγούν στον πύργο του Τριγωνίου και το Φρούριο του Επταπύργιου (ή αλλιώς Γεντί Κουλέ). Για τους πιο απαιτητικούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε την τέλεια διαδρομή, ανάλογα με τις επιθυμίες και το πρόγραμμά τους».

Για να τρέξει κάποιος στην Run Thessaloniki, αρκεί να μπει στην ιστοσελίδα και αφού επιλέξει μία ή περισσότερες από τις διαδρομές μας, να έρθει σε επαφή μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας. Η μορφή άθλησης ασφαλώς είναι το τρέξιμο, ωστόσο η ένσταση, ο ρυθμός και η απόσταση καθορίζεται από εσάς, καθώς το motto της ομάδας είναι “you set the pace, we show you around!”. 

Ο Πέτρος Βελλίδης υπογραμμίζει πως η Run Thessaloniki απευθύνεται σ’όλους. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους επισκέπτονται την πόλη μας, είτε αυτοί είναι απλοί τουρίστες είτε επαγγελματίες που έρχονται για κάποιο συνέδριο, να χρησιμοποιήσουν σωστά τον χρόνο τους, προσφέροντάς τους μια ποικιλία από περιηγήσεις στα πιο διάσημα και ιστορικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης αλλά και στα δάση των κοντινών προαστίων».

Πώς τρέχεις όμως μες στη βροχή; «Είμαστε παντός καιρού. Προτιμούμε βέβαια να ξεναγούμε τον κόσμο, όταν ο καιρός είναι καλός, καθώς έτσι θα απολαύσουν το 100% που μπορεί να τους προσφέρει η πόλη μας».

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας ανήκει η δημιουργία και προσθήκη περισσότερων διαδρομών. Προς το παρόν ωστόσο επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του δρομικού τουρισμού (sight running) και την ανάδειξη μέσω αυτού της πόλης και των περιαστικών δασών της. Σε κάθε περίπτωση, κάθε διαδρομή είναι διαφορετική και «χτίζεται» πάνω στις επιθυμίες και τις δυνατότητες των πελατών, έτσι ώστε όλοι να στο τέλος να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη μας.

Μάρθα Οστιούνη