Categories: ΠΟΛΗ

Στο Παγκράτι κάνουν κινέζικα ακροβατικά σε στύλο (εκεί που άλλοι κάνουν στριπτίζ)

Όταν ακούς pole dancing, πάνω κάτω, ξέρεις τι να περιμένεις. Καλλίγραμμα κορίτσια, ελάχιστα ρούχα, χαμηλός φωτισμός, Marilyn Manson στο Tainted Love και φυσικά ένας στύλος. Όταν ακούς κινέζικο pole dancing ίσως περιμένεις όλα τα παραπάνω με το μπόνους ότι τα κορίτσια είναι Κινεζούλες.

Μια επίσκεψη σε ένα υπόγειο στο Παγκράτι, εκεί όπου το Λενιώ και η ομάδα των Στυλοβατών επιδίδονται σε ασκήσεις και χορογραφίες κινέζικου pole dancing ανατρέπει την παραπάνω εικόνα κρατώντας μόνο δύο στοιχεία από αυτήν: τα καλλίγραμμα κορίτσια (α, και λίγα αγόρια) και τον στύλο.

Και ο στύλος όμως δεν είναι ο κλασικός στύλος που θα συναντήσει κανείς σε ένα στριπτιτζάδικο καθώς είναι «ντυμένος» με καουτσούκ κι αυτό σημαίνει ότι δεν γλιστράει άρα ούτε λόγος για σώματα με εσώρουχα ή λίγα τέλος πάντων ρούχα. Αντιθέτως, για να κάνεις κινέζικο pole dancing βολεύει να φοράς φόρμα  η τέλος πάντων κάτι άνετο και σίγουρα τα ειδικά παπούτσια που θα σε βοηθήσουν να σκαρφαλώσεις στον στύλο.

Το Λενιώ είχε παρακολουθήσει μαθήματα pole dancing στο Λονδίνο και μου εξηγεί ότι εκεί το «αντιμετώπιζαν πολύ περισσότερο σαν άθλημα παρά σαν αισθησιακό χορό». Όταν επέστρεψε στην Αθήνα εξακολούθησε να ασχολείται αλλά στην πορεία κατάλαβε ότι δεν της ταιριάζει η αισθητική του και ψάχνοντας λίγο περισσότερο ανακάλυψε το κινέζικο pole dancing, το οποίο ξεπήδησε από το κινέζικο τσίρκο αλλά πλέον είναι πολύ διαδομένο σε όλη την Ευρώπη και το καλό είναι ότι μπορεί να συνδυάσει ακροβατικά στοιχεία και χορό.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να είσαι χορευτής ή ακροβάτης για να ασχοληθείς. Καλό είναι να μην έχεις τραυματισμούς βέβαια αλλά από εκεί και πέρα αρκεί να έχεις διάθεση. Το Λενιώ μου φέρνει ενδεικτικά κάποια παραδείγματα από την ομάδα των παιδιών που ασχολούνται στην Αθήνα: ο Νίκος είναι ζωγράφος, η Βάλια αρχιτέκτονας, η Μάρω είναι διαιτολόγος και η Χριστίνα είναι φιλόλογος. Από εκεί και πέρα, η προθέρμανση και το πρόγραμμα της ενδυνάμωσης των κοριτσιών που παρακολούθησα, και που κρατάει περίπου ένα 40λεπτο, ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικά αλλά το Λενιώ με καθησυχάζει «Στους αρχάριους είναι πολύ πιο ήπια τα πράγματα, από την άλλη το να ιδρώσουμε και να ζεστάνουμε τους μυς πριν ανέβουμε στον στύλο είναι απαραίτητο για να μην έχουμε τραυματισμούς». Άλλωστε στο εξωτερικό με το κινέζικο pole dancing ασχολούνται κυρίως άντρες γιατί είναι πολύ δυναμικό και έχει πολλά ακροβατικά.

Ρωτάω να μάθω πόσο σχέση έχει το κινέζικο pole dancing της Ευρώπης με εκείνο της Κίνας. «Α, καμία σχέση. Οι Κινέζοι είναι Κινέζοι, τελείως τρελαμένοι με τα ακροβατικά, δεν έχουν ούτε χορό, ούτε θεατρικά στοιχεία», μου απαντά το Λενιώ.

Το Λενιώ και τα υπόλοιπα κορίτσια του γκρουπ των προχωρημένων ετοιμάζουν μια παράσταση, που έχουν σκοπό να την ανεβάσουν την άνοιξη. «Θα πρόκειται για μια performance που θα έχει πολλά χιουμοριστικά στοιχεία, θα έχει fun και αυτοσαρκασμό και θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να περάσουν καλά, από το πιτσιρίκια μέχρι μεγάλους.

Τα κορίτσια προβάρουν τα σκετς της παράστασης. Μια θεατρική παράσταση με στοιχεία παντομίμας, χορού, ακροβατικών και χιούμορ εκτυλίσσεται μπροστά μου. Τις βλέπω πόσο χαίρονται όταν υπερνικούν τον φόβο της πτώσης, όταν χαλαρώνουν το σώμα τους αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως συγκεντρωμένες στις απαιτήσεις της χορογραφίας. Το αποφάσισα, θα ξεκινήσω κι εγώ.

Στυλοβάτες, Ακροβατικά σε κινέζικο στύλο, Αρκτινού 10, Παγκράτι, τηλ. 6949-452458 // facebook page


Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου