Categories: FeaturedΓΕΥΣΗ

Το ξέρατε ότι ο Ιανός έχει και delicatessen;

Εδώ και ένα μήνα, μέσα στο IANOSCAFE, στο κεντρικό κατάστημα της Σταδίου, λειτουργεί μιά πολύ πρωτότυπη κίνηση. Οι άνθρωποι του Ιανού αποφάσισαν ότι ελληνικός πολιτισμός χωρίς φαγητό δεν γίνεται κι έτσι δημιούργησαν το “IANOSDELI – Ο πολιτισμός των γεύσεων“, ένα πρότυπο κατάστημα εκλεκτών ελληνικών προϊόντων. Βρέθηκα εκεί, ώστε να μιλήσω με τους ανθρώπους που έκαναν αυτήν την ιδέα πραγματικότητα: τη διευθύντρια μάρκετινγκ του Ιανού, Μαρία Λιαποπούλου και τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, curator του Φεστιβάλ “Ημέρες Γαστρονομίας” του Μουσείου Μπενάκη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Athens International Culinary Film Festival. 

“Ο κρίκος της τροφής ήταν το μόνο που έλειπε από την Αλυσίδα Πολιτισμού του Ιανού”, ξεκινάει την κουβέντα μας ο κύριος Παναγιωτόπουλος. “Μας ενδιαφέρει η γαστρονομία ως πολιτιστικό αγαθό”. Γι’ αυτό το λόγο, δημιουργήθηκε το IANOSDELI, ένα μικρό κατάστημα μέσα στο καφέ του Ιανού, με μια επιλογή σπάνιων και εκλεκτών προϊόντων. “Το κατάστημα συνδυάζει τρία στοιχεία. Έχει συγκεντρώσει βραβευμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, έχει δώσει έμφαση στην υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη και έχει φροντίσει να κρατήσει υψηλή την αισθητική και το design του. Γι’ αυτό φιλοξενούμε προμηθευτές που δίνουν έμφαση στην αισθητική, έχουμε προϊόντα arte de la table, δουλεύουμε με εταιρείες design”. 

Το IANOSDELI εγκαινάστηκε στις 13/12 και ήδη ο κόσμος ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία. Οι άνθρωποί του σκοπεύουν να το κάνουν σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της γαστρονομίας, με μία σειρά κινήσεις που θα πάνε την πρωτοβουλία ένα βήμα παραπέρα από ένα απλό κατάστημα delicatessen. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του χώρου που ήδη σχεδιάζεται πρόκειται να περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσιάσεις, γευσιγνωσίες και διάφορες εκδηλώσεις που θα συμμετέχουν οι προμηθευτές του καταστήματος και πολλοί άνθρωποι από το χώρο της γαστρονομίας. 

Η διευθύντρια μάρκετινγκ του Ιανού, Μαρία Λιαποπούλου

Τα προϊόντα που αυτή τη στιγμή προσφερονται στο κατάστημα είναι τα καλύτερα δείγματα της εγχώριας παραγωγής. Αποστάγματα, μαρμελάδες, ελαιόλαδο, μέλι, τρούφα, τσάι -προϊόντα αρκετά εκ των οποίων είναι στην καθημερινότητά μας, όμως εδώ βρίσκονται στην υψηλότερη δυνατη ποιότητά τους. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος με διαβεβαιώνει, όχι άδικα, όπως φαίνεται, πως εδώ είναι που μπορεί κανείς να βρει την ελίτ των ελληνικών προϊόντων. “Απευθυνόμαστε σε νέους παραγωγούς, παραγωγούς που δεν βρίσκονται εύκολα στην Ελλαδα -μερικοί δεν διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ελληνικά καταστήματα, αλλά κάνουν μόνο εξαγωγές. Έχουμε συγκεντρώσει ανθρώπους που είναι επιλεκτικοί στα καταστήματα όπου μπαίνουν. Ακόμα, επιλέγουμε παραγωγούς που έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία στην αφήγηση των προϊόντων τους – για παράδειγμα, μία μας ρακή έχει γραφή braille στο μπουκάλι”. Είναι τέτοια concept που κάνουν τα προϊόντα ενδιαφέροντα, πέρα από την υψηλή τους ποιότητα.

Πέρα από τα φαγώσιμα ή ποτά, στο κατάστημα ακόμα μπορεί κανείς να βρει βιβλία γαστρονομίας, ή προϊόντα arte de la table, και πρωτότυπες, χρηστικές εφαρμογές για την κουζίνα και το τραπέζι. Τα προϊόντα που βρίσκονται τώρα διαθέσιμα ειναι το πιλοτικό στάδιο του καταστήματος και πρόκειται να εμπλουτιστούν. Το κατάστημα προσφέρεται επίσης για εταιρικά δώρα υψηλής ποιότητας.  Η αναλυτική λίστα των προϊόντων που διατίθενται αυτή τη στιγμή στο κατάστημα βρίσκεται εδώ

Φεύγοντας, πήρα δώρο μία μαρμελάδα golden series πορτοκάλι της Marmeliza, με ροζ και πράσινο πιπέρι, και μία πρόσκληση να επιστρέψω για περισσότερες δοκιμές. Το IANOSDELI ήδη έχει αρχίσει να γίνεται τόπος συνάντησης των ανθρώπων της γεύσης, των ανθρώπων που αγαπούν το εκλεπτυσμένο φαγητό -ο πολιτισμός των γεύσεων περιμένει να τον ανακαλύψουμε. 

IANOSDELI, Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, πρώτος όροφος, 2103217917

 

Μελίνα Καλφαντή

Share
Published by
Μελίνα Καλφαντή