To Mexha δεν είναι ένα ακόμα μεξικάνικο εστιατόριο. Το Mexha είναι ένα στέκι με ωραία fusion κουζίνα που έχει τις βάσεις της στο Μεξικό και πρωτότυπα κοκτέιλ για εκείνη τη στιγμή της ημέρας που χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όλα αυτά θα τα αντιληφθείς από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί.
Την αρχή κάνει ο χώρος. Μεγάλος, φωτεινός, χρωματιστός. Ένας συνδυασμός μοντέρνου design με παιχνιδιάρικες πινελιές που εξάπτουν τη φαντασία και δημιουργούν ζεστές γωνιές, χωρίς ρουστίκ υπερβολές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όταν ακούμε τη λέξη Μεξικό. Η κουζίνα με το πάσο της μπροστά στα μάτια σου σε προ(σ)καλεί να ανακαλύψεις τα μυστικά της, το μπαρ μοιάζει να σου ψιθυρίζει «έλα να γνωριστούμε» και ο φωτισμός διακριτικός όσο πρέπει ώστε να απολαύσεις κάθε πιάτο σωστά.
Πίσω από αυτό το όμορφο δημιούργημα κρύβονται τρεις άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει όλη τους την ενέργεια και την αγάπη που έχουν για τη γαστρονομία ώστε να φτάσουν ως εδώ. Η Αγγελική Πανταλέων, ο Χάρης Βέντης και η Αφροδίτη Βέντη ταξίδεψαν, ανακάλυψαν, δοκίμασαν, δοκιμάστηκαν, παρακολούθησαν σεμινάρια, μαθήτευσαν δίπλα σε επαγγελματίες μάγειρες ώστε να ρουφήξουν όσα περισσότερα μπορούσαν, ακόμα και αν αυτό χρειαζόταν πολύ κόπο, επιμονή και υπομονή.
Στα γαστριμαργικά ταξίδια τους αγάπησαν πολύ τις ρίζες της Μεξικάνικης κουζίνας. Από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, μέχρι τη Μαδρίτη, τη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη. Σε μέρη όπου χτυπά η καρδιά της Μεξικάνικης γαστρονομίας. Στην Κοπεγχάγη εντυπωσιάστηκαν με τη δουλειά της Hija de Sanchez η οποία κάνει ένα τρομερό re-branding στη συγκεκριμένη κουζίνα, αλλά η στιγμή που κατάλαβαν ότι θέλουν να φτιάξουν το δικό τους μεξικάνικο gastro bar, με υψηλής ποιότητας φαγητό σε προσιτές τιμές, ήταν όταν επισκέφθηκαν, πριν την πανδημία, μια υπέροχη taqueria στο Παρίσι. Άρπαξαν λοιπόν την ευκαιρία και μίλησαν με τους ανθρώπους εκεί, οι οποίοι μάλιστα τους έδωσαν ιδέες για τα δικά τους μελλοντικά σχέδια.
Αποφάσισαν λοιπόν ότι ήρθε η στιγμή να ανοίξουν ένα μεξικάνικο casual diner bar στην Αθήνα αρχικά γιατί ένιωθαν ότι η μεξικάνικη κουζίνα στην Ελλάδα είναι αρκετά κακοποιημένη αλλά και γιατί είναι μία κουζίνα πού βρίσκεται πολύ κοντά στη μεσογειακή. «Αν εξαιρέσεις το lime, το τσίλι και τον κόλιανδρο, οι υπόλοιπες γεύσεις είναι πολύ οικείες στους Έλληνες», μου αναφέρει η Αγγελική. «Παρ’ όλα αυτά εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα γιατί το αυθεντικό μεξικάνικο ένας Έλληνας καταναλωτής δεν θα μπορέσει να το φάει. Όποιος πει ότι κάνει αυθεντικό μεξικάνικο δεν θα σου πει την αλήθεια. Το αυθεντικό έχει δύσκολες γεύσεις, όπως για παράδειγμα το βραστό χοιρινό κρέας, που στην Ελλάδα δεν θα φάμε εύκολα. Γι’ αυτό έχουμε κρατήσει τη ραχοκοκαλιά της Μεξικάνικης κουζίνας, έχουμε κάνει το τσίλι προαιρετικό, ώστε όποιος δεν μπορεί να το φάει να έχει επιλογές στον κατάλογο». Και το αποτέλεσμα αποδεικνύει όλα όσα μου λέει. Ένα υπέροχο πάντρεμα της μεσογειακής με τη μεξικάνικη κουζίνα, που σε αφήνει με μία ανάλαφρη αίσθηση ακόμα και αν το τραπέζι έχει γεμίσει από πιάτα. Γιατί, όπως τονίζει η Αγγελική, «Η αυθεντικότητα δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο στα έθνικ εστιατόρια, το νόστιμο και το ποιοτικό πρέπει να είναι τα ζητούμενα».
Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προϊόντα με συντηρητικά στις συνταγές του Mexha. Ακόμα και η πρώτη ύλη στις σάλτσες που είναι η πιπεριά, αποξηραίνεται από τους μάγειρες στο μαγαζί και μετά ετοιμάζεται κάθε σάλτσα ξεχωριστά. Αντιστοίχως η επεξεργασία στο κρέας γίνεται εκεί, όπως και η παρασκευή του κιμά ή το chorizo. Οι συνταγές είναι όλες του Χάρη Βέντη που θεωρεί την εποχικότητα πολύ σημαντική στα πιάτα. Τον ενδιαφέρει η πρώτη ύλη να είναι της εποχής της γι’ αυτό και συχνά θα βρούμε πιάτα ημέρας εκτός το βασικού καταλόγου.
Ανοίγοντας το μενού οι επιλογές είναι πολλές και είναι δύσκολο να μη θελήσεις να τα δοκιμάσεις όλα. Στο τραπέζι μας για αρχή έφτασαν τα Mexha’s Nachos με chili con carne (υπάρχει και η εναλλακτική με chorizo), κόκκινα φασόλια, και γλυκές πιπεριές, pico de gallo, sour cream, guacamole και salsa queso, ένα πιάτο που περιλαμβάνει τις βασικές γεύσεις της μεξικάνικης κουζίνας και είναι η σωστή εισαγωγή σε ένα γεύμα για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει κάτι λίγο από όλα. Το Choriqueso ήταν μια βελούδινη ευτυχία: χειροποίητη κρέμα τυριού με φρέσκο, απλωμένο chorizo και κόλιανδρο, συνοδευόμενο από nachos. Στις σαλάτες υπάρχουν και vegetarian επιλογές αλλά και προτάσεις με κοτόπουλο ή chorizo. Αντιστοίχως από το grill μπορείς να δοκιμάσεις Chicken Fajitas με κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα ή Grilled Tuna με αρωματικό λαδολέμονο κόλιανδρου ενώ το Tuna Ceviche με τόνο μαριναρισμένο σε lime και το Salmon Gravlax με φρέσκο σολομό ψημένο για 24 ώρες σε ανθό αλατιού, με γκρέιπφρουτ, lime, epazote και πορτοκάλι, σερβιρισμένο σε μους αβοκάντο, είναι ακόμα δύο πιάτα που κλέβουν τις εντυπώσεις.
Οι τορτίγιες στο Mexha είναι χειροποίητες, που σημαίνει και ότι είναι όσο μαλακές χρειάζεται όχι μόνο στην Quesadilla και τα Burrito αλλά ακόμα και στα Tacos που έρχονται σε τριάδα και μπορείς να διαλέξεις γεύσεις από πέντε επιλογές: Κοτόπουλο Asado, Μοσχάρι Barbacoa, Χειροποίητο Chorizo, Chili Con Carne, Vegan Chili. Προσωπικά, το πιάτο που με κέρδισε περισσότερο από όλα, ήταν η Chimichanga: παναρισμένο, τραγανό burrito, το οποίο μπορείς να απολαύσεις είτε με κοτόπουλο, είτε με μαλακό μοσχάρι. Υπάρχουν και δύο επιλογές για παιδιά ή για όσους θέλουν να φάνε κάτι πολύ ελαφρύ, το Pepito (mini quesadilla με κοτόπουλο) και το Coyote (δύο tacos με κοτόπουλο, λαχανικά και nachos).
Ακόμα και η διακόσμηση έγινε με γνώμονα τη λογική του casual diner bar και όχι της ρουστίκ χασιέντας με το χρώμα της τερακότας, τα σομπρέρο και τους κάκτους να επιβάλλονται στον χώρο. «Θέλαμε το στοιχείο της Μεξικάνικης κουλτούρας να υπάρχει διακριτικά, όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας urban chic χώρος που θα φιλοξενεί ένα gastro bar έτσι ακριβώς όπως το είχαμε φανταστεί», επισημαίνει η Αγγελική.
Το σημείο δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι και η περιοχή γύρω από το δαχτυλίδι στην Λεωφόρο Κηφισίας είναι μία περιοχή γεμάτη γραφεία με πάρα πολύ κόσμο που βγαίνει για ποτό μετά τη δουλειά. Η Αγγελική, ο Χάρης και η Αφροδίτη λοιπόν, αγαπώντας πολύ την ιταλική κουλτούρα που θέλει τα απογεύματα να βρίσκουν τον κόσμο να απολαμβάνει πεντανόστιμες γεύσεις, ένα χαλαρό ποτό ή και τα δύο μαζί, σε ένα μαγαζί στο οποίο νιώθουν ότι είναι το στέκι τους, επιδιώκουν το Mexha να γίνει το νέο αγαπημένο gastro bar της πολυσύχναστης αυτής τοποθεσίας. Και έχει όλα τα φόντα για να το καταφέρει.
Αυτό θα το καταλάβεις και όταν δοκιμάσεις τα πρωτότυπα κοκτέιλ. Ο γνωστός bartender Νίκος Δεληβοριάς υπογράφει τον κατάλογο και βρίσκεται πίσω από τη μπάρα για να σου προτείνει ποιο είναι εκείνο το κοκτέιλ που θα σε συναρπάσει. Η φιλοσοφία του βασίζεται στο ότι όλα πρέπει να είναι homemade. Όσα περιέχει μια συνταγή φτιάχνονται στο παρασκευαστήριο του μπαρ, Ο Νίκος λατρεύει να πειραματίζεται με τα infusions, φτιάχνει δικά του σιρόπια και ο στόχος του ήταν να ετοιμάσει μία λίστα που από τη μία θα συνοδεύει τέλεια τα πιάτα και από την άλλη να μπορείς να απολαύσεις ακόμα και χωρίς συνοδεία φαγητού.
Δοκιμάσαμε το γλυκό και ελαφρώς πικάντικο El Dorado, με spiced ρούμι, το Sinaloa με mezcal, avocado jam, lime juice, pineapple και jalapenos cordial, το αναπάντεχο και πιο spicy Bloody Maria με λευκή τεκίλα, αντί για βότκα και την Thai Tommy’s με νέκταρ αγαύης, chili syrup και lime juice και διαπιστώσαμε ότι τα κοκτέιλ πράγματι είναι αυτό που υπόσχονται. Διαφορετικά και απογειωτικά. Οι επιλογές σε ποτό συμπληρώνονται και από πολλές ετικέτες σε spirits, πολλά απεριτίφ ή ακόμα και μια μπύρα ή ένα κρασί. Αν μάλιστα πας το απόγευμα στο Mexha μόνο για ποτό θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις μικρά κεράσματα της κουζίνας, γιατί όλα εδώ λειτουργούν για τη δική σου απόλαυση.