Categories: ΠΟΛΗΓΕΥΣΗ

Η Γεύση της Αθήνας: Οι σεφ του Taste of Athens φτιάχνουν τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης

Φανταστείτε τους καλύτερους σεφ, τα κορυφαία εστιατόρια, τους ευρηματικούς mixologists της Αθήνας συγκεντρωμένους στο πιο ωραίο ξέφωτο της πόλης. Σκεφτείτε να μπορείτε να γνωρίσετε και να απολαύσετε όλη την πλούσια εστιατορική σκηνή, να παρακολουθήσετε τις εξελίξεις και τις τάσεις που αναδύονται σε διεθνές επίπεδο ενώ παράλληλα θα αποτελείται για μερικές μέρες μέρος του σημαντικότερου γαστρονομικού φεστιβάλ στον κόσμο.

Διοργανώνεται σε περισσότερες από είκοσι μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων επιδραστικοί γαστρονομικά προορισμοί όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, η Ρώμη, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ. Πλέον δεν χρειάζεται να φανταστείτε όλα τα παραπάνω αφού το 2018 έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα (27-30 Σεπτεμβρίου) και παρουσιάζει την «ελίτ» της γεύσης μέσα από 12 κορυφαίους σεφ, 12 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, βραβευμένους σεφ από το εξωτερικό και πολλά παράλληλα events.

Το Τaste of Athens είναι μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή για τους ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό, το ποτό και τα εστιατόρια. Για τέσσερις ημέρες, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δώδεκα από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια (κάποια εξ αυτών βραβευμένα με αστέρια Michelin) θα εγκαταστήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια μια pop-up εκδοχή τους, σερβίροντας ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές.

Η Σπονδή με επικεφαλής σεφ τον Άγγελο Λάντο, η Hytra με τον Τάσο Μαντή, το Varoulko Seaside με τον Λευτέρη Λαζάρου και το νέο εγχείρημά του, το μπιστρό Bites & Wine (σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Παρίκο), το Balthazar με τον Χριστόφορο Πέσκια, το Vezene του Άρη Βεζενέ αλλά και το νέο του «παιδί» η ιδιοσυγκρασιακή γιαπωνέζικη παμπ Βirdman (σε συνεργασία με τον σεφ Takaaki Otsuka), το Fuga με τον Δημήτρη Κατριβέση, το Premiere με τον Μιχάλη Νουρλόγλου, το CTC με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, το Parla με τον Θοδωρή Παπανικολάου και το Ψωμί & Αλάτι με τον Γιάννη Λουκάκο είναι τα εστιατόρια που προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία, στο πιάτο μας.

Με αφορμή το κορυφαίο γαστρονομικό φεστιβάλ και λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του, ζητήσαμε από τους σεφ των εστιατορίων που συμμετέχουν στην πρώτη διοργάνωση του Taste of Athens, να μας ξεναγήσουν στη δική της νόστιμη Αθήνα. Από το αγαπημένο τους σουβλάκι και τις αγαπημένες τους ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό, μέχρι το αγαπημένο τους γαστρονομικό εστιατόριο, το αγαπημένο τους burger και το μέρος που θα σταματήσουν για γλυκό, αυτός είναι ένας Αθηναϊκός γαστρονομικός χάρτης, όπως τον έστησαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. 

Άρης Βεζενές (Vezene / Birdman)

Για σουβλάκι επιλέγω τον Τζίμη στο Βύρωνα (Κωνσταντιλιέρη 2), ενώ το αγαπημένο μου εστιατόριο για κρέας στην πόλη θα επιλέξω το δικό μου, το Vezene (Βρασίδα 11, Ιλίσια). Για ψάρι δεν έχω αγαπημένο μέρος στην Αθήνα αλλά στην Τήνο, το Θαλασσάκι στον Όρμο Υστερνίων. Για ελληνικό φαγητό στις Σεϋχέλλες (Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο) και για δημιουργική μοντέρνα ελληνική κουζίνα επιλέγω το Funky Gourmet (Παραμυθιάς 13, Κεραμεικός). Αγαπημένο μου wine restaurant είναι το Heteroclito στο Σύνταγμα (Πετράκη 30) και αγαπημένο ethnic το ασιατικό fusion East Pearl επίσης στο Σύνταγμα (Απόλλωνος 2). Για burger στο Βurger 29 της Καλλιθέας (Επαμεινώνδα 29) και για παγωτό στο Le Greche (Μητροπόλεως 16).

Δημήτρης Κατριβέσης (Fuga)

Στην Αθήνα απολαμβάνω το σουβλάκι στον Κώστα (Πεντέλης 5, Σύνταγμα): εύκολο, γρήγορο νόστιμο, all time classic χωρίς πολλά-πολλά, όπως ακριβώς μου αρέσει. Αγαπημένο ψαροστέκι είναι το Τραβόλτα (Αγίου Παύλου 33) στο Περιστέρι. Είναι απλό, λιτό, απέριττο και με εξαιρετικό κοντοσούβλι καλαμάρι. Αγαπημένο γαστρονομικό εστιατόριο το Funky Gourmet (Παραμυθιάς 13, Κεραμεικός), το προτιμώ όταν είναι πιο funky. Στην κατηγορία ethnic, αγαπημένο μου είναι το Birdman (Σκούφου 2, Σύνταγμα) του Άρη Βεζενέ, μια παμπ με τρομερό vibe και τραγανό κοτόπουλο yakitori και ατμόσφαιρα αυθεντικού γιαπωνέζικου izakaya. Για γλυκό κάνω στάση στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros (Ηροδότου 24, Κολωνάκι), εκεί που κλείνεις τα μάτια και διαλέγεις από την βιτρίνα. Win-win κατάσταση για απαιτητικούς της γεύσης. Ενίοτε διαλέγω και γλυκά χωρίς ζάχαρη και χωρίς τύψεις από το Slim Bites (Πατριάρχου Ιωακείμ 37, Κολωνάκι).

Άγγελος Λάντος (Σπονδή)

Το καλύτερο σουβλάκι το βρίσκω στο Έλβις στο Παγκράτι (Αρχιμήδους 3) και έχω την τύχη να βρίσκομαι και κοντά. Για κρέας πηγαίνω στο Vezene (Βρασίδα 11, Ιλίσια) γιατί είναι ο καλύτερος στο είδος του και για ψάρι στο Βαρούλκο (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς) γιατί ο Λαζάρου έκανε τα «ταπεινά» ψαράκια fine dining. Αγαπημένη ταβέρνα με παραδοσιακό ελληνικό φαγητό είναι ο Μανώλης στο Πολύδροσο (Σάμου 1), ο οποίος σερβίρει καταπληκτικό ιμάμ και ντολμαδάκια. Αγαπημένο γαστρονομικό εστιατόριο είναι η Hytra (Λ. Συγγρού 107)-  o Τάσος Μαντής είναι ένας από τους καλύτερους νέους σεφ στην Ελλάδα. Από wine restaurant επιλέγω το L’ Audrion (Πλ. Φιλόμουσου Εταιρίας 3, Πλάκα), με τον Alain Parodi στην κουζίνα και μια από τις καλύτερες κάβες στην Αθήνα. Αγαπημένο μου έθνικ εστιατόριο είναι το Fuga (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1) όπου o Δημήτρης Κατριβέσης πρωτοπορεί και φέρνει Λατινική Αμερική και Ασία τόσο κοντά. Burger τρώω στο Penny Lane (Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι) και τυρόπιτα στο ιστορικό Άριστον (Βουλής 10, Σύνταγμα). Δεν μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, αλλά αν θέλω να δοκιμάσω κάτι ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης στη Σπονδή (Πύρρωνος 5, Παγκράτι) ξέρει πώς να απογειώσει τη γεύση μου με την φινέτσα των υλικών και τις εξαιρετικές τεχνικές του.

Γιάννης Λουκάκος (Ψωμί & Αλάτι)

Για σουβλάκι επιλέγω Το Χειροποιητο Σουβλακι Της Αναληψης στα Βριλήσσια (Εθν. Αντιστάσεως 28), γιατί έχει από τα πιο νόστιμα καλαμάκια. Για κρέας, στον Κρητικό (Αιόλου 49) στην Κάντζα γιατί έχει τα καλύτερα παϊδάκια και για ψάρι στο Τραβόλτα (Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι) με την «ψαγμένη» απλότητα. Αγαπημένη παραδοσιακή ταβέρνα είναι ο Κίτσουλας στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25) για τα μαγειρευτά και τις πίτες του. Όσο για τα γαστρονομικά εστιατόρια βρίσκομαι μεταξύ Aleria (Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο) και Funky Gourmet (Παραμυθιάς 13, Κεραμεικός). Από τα wine restaurants ξεχωρίζω το L’ Αudrion στην Πλάκα (Πλ. Φιλόμουσου Εταιρίας 3). Το αγαπημένο μου έθνικ εστιατόριο με διαφορά είναι το Sushimou (Σκούφου 6, Σύνταγμα). Για burger επισκέπτομαι το Juice Grill (Κεραμεικού 2) στον Χολαργό ενώ αγαπημένο γλυκό είναι το παγωτό φιστίκι στο Solo Gelato (Α. Παπανδρέου 44) στο Χαλάνδρι.

Takaaki Otsuka (Birdman)

Για την ελληνική εκδοχή του street food προτιμώ το σουβλάκι του Εν Αθήναις Αλεξάνδρα (Απόλλωνος 1-5) στο Σύνταγμα. Για κρέας με κλειστά μάτια το Vezene (Βρασίδα 11, Ιλίσια), ενώ για ψάρι κατηφορίζω προς Πειραιά και το Ημεροβίγλι (Ακτή Θεμιστοκλέους 56). Η Ροζαλία στα Εξάρχεια (Βαλτετσίου 59) είναι η αγαπημένη μου παραδοσιακή ταβέρνα ενώ η γαστρονομική επιλογή είναι η Σπονδή στο Παγκράτι (Πύρρωνος 5). Για ένα καλό ποτήρι κρασί κινούμαι μεταξύ του Oinoscent (Βουλής 45-47, Σύνταγμα) και του By the Glass (Σουρή 2, Σύνταγμα). Οι έθνικ επιλογές μου είναι το Blue Bamboo στα Πετράλωνα (Κυδαντιδών 24) για ταυλανδέζικο και το East Pearl στο Σύνταγμα (Απόλλωνος 2) για ασιατικό. Για burger κατεβαίνω στα νότια προάστια και το Just Burgers της Γλυφάδας (Βασιλέως Γεωργίου Β’ 10), ενώ για γλυκό κάνω οπωσδήποτε στάση στη Στάνη στην Ομόνοια (Κοτοπούλη 10).

Γιάννης Παρίκος (Bites & Wine)

Για σουβλάκι συνήθως επιλέγω τον Θανάση (Μητροπόλεως 69, Μοναστηράκι) ιδίως όταν κάνω βόλτα με τις κόρες μου στο κέντρο. Για κρέας πηγαίνω ή στον Τηλέμαχο (Πανεπιστημίου 10) που έχει τρομερό βραστό και σιτεμένα κρέατα ή στο Base Grill στο Περιστέρι (Κωνσταντινουπόλεως 64) για το λεπτοκομμένο συκώτι και το ενημερωμένο και καλό σέρβις. Για ψαρικά στο Υπερωκεάνιο στον Πειραιά (Μαρίας Χατζηκυριάκου 48) γιατί βρίσκεις μεζεδάκια ημέρας που συνδυάζονται ωραία με ουζάκι καθώς και μια τρομερή σαλάτα με αλμυρίκια όταν είναι η εποχή τους. Επίσης, στο Μπαρμπουνάκι στην Νέα Ερυθραία (Πατριάρχου Ιωακείμ 2) για τα τηγανητά μπακαλιαράκια και τα αχνιστά μύδια. Αγαπημένο ασιατικό είναι ένας πολύ ωραίος κήπος στην Κηφισιά, το Oοzora (Δηληγιάννη 54) με καλό sushi και πεντανόστιμα bao buns. Για γαστρονομική κουζίνα φυσικά στην ταράτσα του Μεγάλη Βρετανία (Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1) γιατί μπορείς να συνδυάσεις νόστιμα και δημιουργικά πιάτα από τον Αστέριο Κουστούδη μαζί με την υπέροχη θέα. Για πίτσα θα πάμε δυστυχώς λίγο μακριά και θα φτάσουμε στην Φώκαια Χαλκιδικής (λόγω και της παλαιότερης θητείας μου στην περιοχή) όπου ο Θώκος  βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του χωριού και φτιάχνει πίτσα στον ξυλόφουρνο με φρέσκα τοπικά προϊόντα και πολύ μεράκι. Επίσης για όσους βρεθούν Θεσσαλονίκη επισκεφθείτε τη Μούργα (Χριστοπούλου 12), ένα εστιατόριο με ιδιαίτερη φινέτσα και μια ομάδα ανθρώπων με πολύ όρεξη και δημιουργία. Πίσω στην Αθήνα για γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι στο Παραδοσιακόν (Αγίου Μελετίου 60) και στη Μέλισσα στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 43) για τις τάρτες της.

Χριστόφορος Πέσκιας (Balthazar)

Για σουβλάκι στον Πανερυθραϊκό στην Νέα Ερυθραία (Νικολάου Πλαστήρα 18), για κρέας στον Κρητικό στην Κάντζα (Αιόλου 49) για την ποιότητα και τα εξαιρετικά του ψησίματα, για ψάρι στον Παπαϊωάννου στον Πειραιά (Ακτή Κουμουνδούρου 42) που έχει το καλύτερο τηγανητό μπαρμπούνι του κόσμου. Αγαπημένη ταβέρνα με παραδοσιακό ελληνικό φαγητό είναι ο Οικονόμου στα Πετράλωνα (Τρώων 41) ενώ από γαστρονομικά εστιατόρια αγαπώ εξίσου τα Varoulko (Ακτή Κουμουνδούρου 52), Aleria (Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Κεραμεικός), CTC (Διοχάρους 27, περιοχή Caravel) και Funky Gourmet (Παραμυθίας 13, Κεραμεικός). Από τα wine restaurants επιλέγω το Paleo του Γιάννη Καϋμενάκη στον Πειραιά (Πολυδεύκους 39), ένα μέρος για τους πραγματικούς λάτρεις του κρασιού. Για burger με πάει η κόρη μου στο Kozi’s στα Μελίσσια (Παναγή Τσαλδάρη 32-34). Αγαπημένα μου γλυκά είναι όσα φτιάχνει ο Στέλιος Παρλιάρος στο Sweet Alchemy (Ηροδότου 24).

Αλέξανδρος Τσιοτίνης (CTC)

Για σουβλάκι στον Θανάση, στο Μοναστηράκι (Μητροπόλεως 69) γιατί σερβίρει ταυτόχρονα, χιλιάδες κεμπάπ σε απίστευτη ταχύτητα, και καταφέρνει -μακάρι να ήξερα κι εγώ πώς- να είναι εξαιρετικά ζουμερά και νόστιμα. Για κρέας στον Κρητικό στην Κάντζα (Αιόλου 49) γιατί έχει φοβερό φαγητό, εξαιρετικά κρέατα αλλά και γιατί τη σάλα τρέχει ο Σταύρος, ο οποίος κερδίζει με το χαμόγελό του και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Τα Άργουρα στην Καλλιθέα (Αγησιλάου 49-51) με τον κυρ-Νίκο, που σερβίρει τους καλύτερους και πιο ψαγμένους ψαρομεζέδες είναι η επιλογή μου για θαλασσινά. Σε ταβέρνα επισκέπτομαι συχνά το Ρακάκι στην Καισαριανή (Μοσχονησίων 2-4) γιατί έχει χαρακτήρα, νόστιμο φαγητό και είναι κοντά στο σπίτι μου. Αλλά μακράν το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσεις στην Αθήνα αυτό που θα έπρεπε να προσφέρει η σύγχρονη ταβέρνα είναι οι Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό (Κεραμεικού 49). Το δεύτερο καλύτερο γαστρονομικό εστιατόριο (το πρώτο είναι το CTC που είναι δικό μου) είναι το Botrini’s (Βασιλέως Γεωργίου Β’ 24Β, Χαλάνδρι) γιατί ο Έκτορας Μποτρίνι και ο sous chef του, Νίκος Μπίλλης, αποτελούν ένα δίδυμο που καθημερινά αποτυπώνουν την αγάπη που έχουν για το φαγητό στα πιάτα τους. Στην κατηγορία “ethnic εστιατόριο” αν και δεν είναι ακριβώς έθνικ, αλλά καταφέρνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και να αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, δεν είναι άλλο από το Nolan (Βουλής 31). Για γλυκό στον ένα και μοναδικό Θανάση Τσαγκλιώτη του La Maison (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα). Πηγαίνετε να δοκιμάσετε το καλύτερο μιλφέιγ πραλίνας και μετά τον καλύτερο διαιτολόγο να σωθείτε – εγώ δεν τα καταφέρνω στο δεύτερο.

Taste of Athens, 27-30 Σεπτεμβρίου 2018
Ξέφωτο, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Ευριπίδου & Δοϊράνης, Καλλιθέα
Αναλυτικό πρόγραμμα στο athens.tastefestivals.com
Εισιτήρια Κάθε ημέρα του φεστιβάλ θα διαθέτει δυο ξεχωριστά τετράωρα σερβιρίσματα: 12:00-16:00 και 18:30 – 22:30. Το κάθε εισιτήριο εξασφαλίζει την είσοδο στο φεστιβάλ για ένα τετράωρο σερβίρισμα και δεν περιλαμβάνει την αγορά των πιάτων από τα εστιατόρια που συμμετέχουν.
Κανονικό Εισιτήριο: 15 € / Εξασφαλίζει πρόσβαση στους χώρους (εκτός του VIP Lounge) του Taste of Athens και ένα welcome drink.
VIP Εισιτήριο: 45€ / Εξασφαλίζει πρόσβαση στους χώρους του Taste of Athens από ξεχωριστή fast lane είσοδο, πρόσβαση στο χώρο του VIP Lounge, ένα welcome champagne & oyster treat, exclusive cocktail bar, special pop-up events, ειδικά happenings από τους χορηγούς της διοργάνωσης και δωρεάν parking.
Για τους κατόχους καρτών Alpha Bank Mastercard ισχύει έκπτωση 20% στην τιμή του εισιτηρίου (Κανονικό: 12 ευρώ, VIP: 36 ευρώ).
Για τα group ισχύουν ειδικές προσφορές ενώ για τα παιδιά έως και 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.
Προπώληση εισιτηρίων από το athens.tastefestivals.com , το viva.gr και από τα ταμεία της εισόδου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.