Categories: ΠΟΛΗ

Στα τραπέζια του Onion Athens, όσοι έρχονται πρώτη φορά στην Αθήνα παίρνουν κυριολεκτικά μια πρώτη γεύση της

Η Άννα Καρακατσάνη και η Μαριέφη Τρανοπούλου γνωρίστηκαν όταν ακόμα εργάζονταν στον τομέα της διαφήμισης. Κάποια στιγμή μπορεί να χώρισαν οι δρόμοι τους επαγγελματικά, αλλά η φιλία τους έμεινε.  Η ιδέα για το Onion Athens προέκυψε όταν η Άννα, αναγκάστηκε να παραμείνει σε ακινησία λόγω ενός τραυματισμού στο πόδι.

Η αγορά της διαφήμισης ήταν «σε ελεύθερη πτώση», όπως περιγράφει η Άννα, ο κλάδος που υποσχόταν ανάπτυξη ήταν ο τουρισμός, η μεγάλη αγάπη της ήταν ανέκαθεν η μαγειρική και με αυτά τα συστατικά γεννήθηκε μια ιδέα. «Μια εμπειρία που μοιάζει με τα κυριακάτικα τραπέζια όπου μαζευόμαστε οικογένεια και φίλοι, μαγειρεύουμε, τρώμε και πίνουμε όλοι μαζί».

Έτσι ξεκίνησε το Onion Athens, ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας με τον σχεδιασμό της πρώτης εμπειρίας που απευθυνόταν αποκλειστικά σε τουρίστες. Λίγους μήνες μετά, καθώς και η Μαριέφη σκεφτόταν να κάνει κάτι δικό της, συμφώνησαν να συνεργαστούν τσουγκρίζοντας ποτήρια με κρασί. 

Επέλεξαν το κρεμμύδι, κι όχι κάποιο άλλο λαχανικό, για να βαφτίσουν την εμπειρία τους, αφού όπως εξηγούν «το συναντάμε σχεδόν σε κάθε ελληνική, παραδοσιακή συνταγή. Η μυρωδιά του κρεμμυδιού που τσιγαρίζεται είναι η μυρωδιά της κουζίνας του ελληνικού σπιτιού των μαμάδων μας. Είναι η βάση, το ξεκίνημα». Από την άλλη, το κρεμμύδι έχει πολλές στρώσεις, που αγκαλιάζουν τον πυρήνα του. «Για εμάς, συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο το Onion Athens σε πηγαίνει στην καρδιά, στον πυρήνα της ελληνικής καθημερινής ζωής, εκεί όπου βρίσκεται το φαγητό και το τραπέζι».

Welcome to Athens

Welcome to Οnion Athens

Σε μια κουζίνα της Κολοκοτρώνη, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της πόλης μαγειρεύουν καθημερινά σαν να ετοιμάζουν κυριακάτικο τραπέζι.

Το ραντεβού δίνεται στον τέταρτο όροφο μιας καλοδιατηρημένης πολυκατοικίας του ‘30, στον δρόμο της Κολοκοτρώνη. Φτιάχνουν ελληνικό καφέ, γνωρίζονται με τους επισκέπτες τους, συμπληρώνουν τη λίστα με τα ψώνια κι όλοι μαζί φεύγουν για την αγορά. 

Η βόλτα τους είναι ένας κύκλος μέσα στο ιστορικό κέντρο, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Είναι αφηγήσεις για τις γωνιές, τους δρόμους και τα κτίρια που αγαπούν. Είναι η επίσκεψη στη Βαρβάκειο με στάση στον κρεοπώλη που προτιμούν για τον κιμά, το πέρασμα από την ψαραγορά, τα λαχανικά που προμηθεύονται από το δικό τους καλά κρυμμένο μανάβικο, έπειτα βγαίνουν στην Ευριπίδου για μπαχαρικά και τυριά. Επιστρέφουν ξανά στο στούντιο, πίνουν στα γρήγορα ένα ουζάκι με μεζέ κι έτσι όλοι «ζεσταίνονται» για το μαγείρεμα που ακολουθεί. 

Δύο Αμερικανοί επισκέπτες του Onion Athens κάνουν ” yamas” με ελληνικό καφέ κόντρα στις προλήψεις.

Η βόλτα του Onion Athens ξεκινά.

Instagramable Βαρβάκειος

«Το Onion Athens σε πηγαίνει στην καρδιά, στον πυρήνα της ελληνικής καθημερινής ζωής,  εκεί όπου βρίσκεται το φαγητό και το τραπέζι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμείς κάναμε την πρώτη μας βόλτα με το Onion Athens λίγο πριν το lockdown. Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις που έφερε η πανδημία φρέναραν τον τουρισμό και σταμάτησαν τη λειτουργία του για κάποιο διάστημα. Όμως πια τα κορίτσια έχουν επιστρέψει (όπως και οι επισκέπτες από το εξωτερικό στους δρόμους της Αθήνας όπως κι εσείς θα έχετε παρατηρήσει) τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, κάνοντας τις βόλτες με την απαραίτητη (και υποχρεωτική πλέον) μάσκα, μαγειρεύοντας με γάντια, κρατώντας τις αποστάσεις και φιλοξενώντας μόνο μέχρι τέσσερα άτομα τη φορά. Μπορεί πλέον όσοι συναντιούνται στο Onion Athens να μη χαιρετιούνται με χειραψία και να μην αγκαλιάζονται μετά το τέλος της συνάντησής τους, αλλά η εμπειρία του φαγητού παραμένει αναλλοίωτη σε γεύση. 

Πιάτο – σήμα κατατεθέν του Onion Athens, είναι ο μουσακάς. «Τον μουσακά τον επιλέξαμε γιατί είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, συνδυάζει πολλά και διαφορετικά υλικά και αποτελεί μια από τις πιο κλασικές ελληνικές συνταγές, που θα σέρβιρε η γιαγιά στο καθιερωμένο κυριακάτικο τραπέζι». Παίζουν και με τις ζύμες, τις πίτες και τις γεμίσεις. Ανοίγουν φύλλο για τυροπιτάρια και χορτοπιτάκια, ανακατεύουν τυριά, αυγά, μυρωδικά και αλευρώνουν πολύ τον πάγκο τους. Φτιάχνουν και σαλάτες εποχής, κεφτεδάκια, τζατζίκι και λαδερά. 

Και η βόλτα συνεχίζεται στις νόστιμες αγορές του κέντρου.

Πιάτο – σήμα κατατεθέν του Onion Athens, είναι ο μουσακάς, πρέπει λοιπόν να διαλέξουν μελιτζάνες…

και μπαχαρικά.

Το Onion Athens κάνει και γευστική δοκιμή φέτας.

“Say cheese”

Μαγειρεύουν όλοι μαζί ενώ η Άννα και η Μαριέφη μοιράζονται ιστορίες των μαμάδων και των γιαγιάδων τους αλλά και της ελληνικής κουζίνας. Αφού το μαγείρεμα ολοκληρωθεί τρώνε στην τραπεζαρία τα αποτελέσματα του κόπου τους. Υπάρχει και η απογευματινή εμπειρία, χωρίς τη βόλτα στην αγορά, με τη μαγειρική να τη συνοδεύει μια σύντομη γευστική δοκιμή κρασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι διαφοροποιεί το Onion Athens από άλλες γαστρονομικές βόλτες και μαθήματα που προσφέρονται στους επισκέπτες της πόλης; «Δεν είμαστε επαγγελματίες σεφ. Το μάθημα μας δεν είναι τεχνικό. Αυτό που προσφέρουμε είναι η εμπειρία που θα είχες με έναν ντόπιο Αθηναίο, που θα σε καλούσε στο σπίτι του, θα μαγειρεύατε και θα τρώγατε μαζί. Σημαντικό για εμάς είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν όλοι στη διαδικασία. Η κουζίνα μας είναι ανοιχτή και οι συνταγές εκτελούνται και ολοκληρώνονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, από το κόψιμο των λαχανικών, τις πρώτες προετοιμασίας μέχρι και το τελικό ψήσιμο και σερβίρισμα».

Όλα αυτά, γίνονται σε ένα περιβάλλον άνετο, που μοιάζει πραγματικά με ένα σπίτι που κατοικείται. Η Άννα και η Μαριέφη είχαν επισκέπτες που έκαναν κι έναν σύντομο ύπνο στον καναπέ του διαμερίσματος που έχουν δημιουργήσει, ένιωσαν αυτό που λέμε «σαν στο σπίτι τους».  

Η βόλτα τελείωσε, ώρα να φορέσουν όλοι τις ποδιές τους.

Στο Onion Athens «παίζουν» με τις ζύμες, τις πίτες και τις γεμίσεις.

Ανακατεύουν τυριά, αυγά, μυρωδικά και αλευρώνουν πολύ τον πάγκο τους.

Ανοίγουν φύλλο για τυροπιτάρια και χορτοπιτάκια…

ενώ η Άννα και η Μαριέφη μοιράζονται ιστορίες των μαμάδων και των γιαγιάδων τους…

και της ελληνικής κουζίνας.

Το δίδυμο δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα καθαρά τουριστικό προϊόν, απευθύνεται και σε εμάς που κατοικούμε εδώ. «Το Onion Athens προσφέρει εμπειρίες για όλους και κυρίως μπορούμε να σχεδιάσουμε διαφορετικές μορφές εκδηλώσεων για οποιαδήποτε ανάγκη, πάντα με επίκεντρο το φαγητό και τα ελληνικά προϊόντα.Έχουμε ήδη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την εμπειρία του Onion Athens, σαν networking και team building event για τις ομάδες και τους υπαλλήλους τους. Ο χώρος μας μπορεί να φιλοξενήσει κι εταιρικές συναντήσεις έτσι ώστε το μάθημα μαγειρικής να διαφοροποιήσει λίγο το συνηθισμένο διάλειμμα για μεσημεριανό». 

Στο Onion Athens της Κολοκοτρώνη, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πάρτι, γενέθλια, baby showers, private dining sessions, εκδηλώσεις με διαφορετικά κόνσεπτ μαγειρικής, εκεί έχει γίνει ακόμα και η έναρξη ενός bachelor party. «Πολλοί Αθηναίοι θέλουν να μάθουν καλύτερα την ελληνική γαστρονομία. Έρχονται στα μαθήματα μας γιατί θέλουν να κατέβουν στη Βαρβάκειο, να γνωρίσουν την αγορά, να μάθουν να ψωνίζουν, να μάθουν παραδοσιακές συνταγές». 

Σύντομα θα ανακοινώσουν μια νέα σειρά με εμπειρίες οι οποίες θα αφορούν κυρίως Αθηναίους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ελληνική – παραδοσιακή κουζίνα. 

Τι διαφοροποιεί το Onion Athens από άλλες γαστρονομικές βόλτες και μαθήματα που προσφέρονται στους επισκέπτες (και τους κατοίκους) της πόλης;

«Δεν επαγγελματίες σεφ. Το μάθημα μας δεν είναι τεχνικό.

Αυτό που προσφέρουμε είναι η εμπειρία που θα είχες με έναν ντόπιο Αθηναίο, που θα σε καλούσε στο σπίτι του, θα μαγειρεύατε όλοι μαζί και θα τρώγατε όλοι μαζί».

 Στα δύο χρόνια λειτουργίας τους έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να αφηγηθούν, έχουν γνωρίσει πάρα πολλούς ανθρώπους απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, «τολμούμε να πούμε πως έχουμε περάσει πολύ καλά μαζί τους! Σε ένα μάθημα στο οποίο και φιλοξενήσαμε μια μητέρα με τις τέσσερις κόρες της από την Ινδία, καταλήξαμε ξυπόλυτοι να κάνουμε όλοι μαζί γιόγκα. Έχουμε μαγειρέψει μ’ ένα ζευγάρι τυφλών, νιόπαντρων από την Ιταλία, που έκαναν μάθημα παρέα με τον σκύλο-οδηγό τους». 

Μια παρέα Ισραηλινών μετέτρεψε τον χώρο τους σε «μπουζούκια», όπως λένε γελώντας. «Έβαλαν λαϊκά, άρχισαν τους χορούς, μάδησαν τα λουλούδια, ίσα που προλάβαμε τα πιάτα. Σε ένα άλλο μάθημα, με δύο μεγάλες οικογένειες από το Τέξας, οι γυναίκες έφυγαν για ψώνια με την Άννα κι άφησαν πίσω τους εντελώς άπειρους με την κουζίνα άντρες τους να μαγειρέψουν για εκείνες». 

«Είναι όσα αγαπάμε να κάνουμε τις Κυριακές με την οικογένεια και τους φίλους μας», όπως λέει το δίδυμο του Onion Athens.

Σε ένα τραπέζι, κάθονται Έλληνες, Βρετανοί, Αμερικανοί, μια ιστορία από το Onion Αthens που ξεκινάει σαν ανέκδοτο. «Εμείς γκρινιάζαμε για τους φόρους και την οικονομική κρίση, οι Βρετανοί ήταν αναστατωμένοι με τα δικά τους και το Brexit, οι Αμερικανοί μας άφησαν να μιλάμε, μέχρι το σημείο που ένας από αυτούς μας διέκοψε κι ακούστηκε η ατάκα “Guys, seriously? Are these your problems? We have Donald Trump for president, for f***cks sake!” Κι όλοι κουνήσαμε τα κεφάλια καταφατικά κι είπαμε “Yamas!”». 

Μετά ήρθε ο κορωνοϊός…

Περισσότερες πληροφορίες για το Onion Athens θα βρείτε εδώ

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.