ΝΥΧΤΕΣ

20 φωτογραφίες από το βράδυ που οι King Gizzard & The Lizard Wizard ξεσήκωσαν το Gagarin

Οι King Gizzard & The Lizard Wizard είναι ένα από εκείνα τα συγκροτήματα που περιμέναμε καρτερικά να δούμε στη χώρα μας, έπειτα από δύο κενά συναυλιακά χρόνια που υπομείναμε εξαιτίας της πανδημίας. Έχοντας ετοιμάσει για το αθηναϊκό κοινό τους δύο εξ’ολοκλήρου διαφορετικά και special sets, βρέθηκαν στη σκηνή του Gagarin 205 την Τρίτη 31 Μαίου και την Τετάρτη 1 Ιουνίου, σημειώνοντας αβίαστα ένα διπλό sold-out. Μέχρι να φτάσουμε στο συναυλιακό χώρο, κανείς μας δεν ήξερε τι ακριβώς θα ακούσει. Άλλωστε, η πορεία τους και τα πολυάριθμα studio albums που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα, μας έχουν δείξει πως όσο ευλαβικά υπηρετούν τον psychedelic rock ήχο, άλλο τόσο αγαπούν να μετατρέπονται για λίγο σε μία φρέσκια metal μπάντα.

Ο drummer του super group, Michael Cavanagh, δεν ταξίδεψε μαζί τους στην Ελλάδα, καθώς διαγνώστηκε με covid μερικές ημέρες πριν το live, και το drum machine ανέλαβε να αποδώσει τη δυναμική του, καταφέρνοντας σε μεγάλο βαθμό να μας αποπροσανατολίσει από το γεγονός της απουσίας του. Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο και – κυριολεκτικά – θερμό venue, βρεθήκαμε στο δεύτερο live των King Gizzard, όπου με τον φωτογραφικό φακό του Αργύρη Λιόση, απαθανατίσαμε ορισμένες από τις πιο εκρηκτικές στιγμές της εμφάνισής τους.

Opening act του live τους, ήταν οι «δικοί» μας ΑΜΚΑ, που κατάφεραν να ξεσηκώσουν ακόμη και τους ίδιους τους οικοδεσπότες, οι οποίοι ανέβασαν Instagram story κατά τη διάρκεια του live των ΑΜΚΑ, με τη λεζάντα “sick”. Το ανερχόμενο post-punk group, που αποφάσισε να μετακομίσει από την Ολλανδία στην Αθήνα, προσέφερε ένα show υψηλής ενέργειας στο κοινό που είχε βρεθεί από νωρίς στο venue. Ο ατελείωτος χορός και η πειραματική τους διάθεση επί σκηνής, προετοίμασαν το έδαφος για την εμφάνιση των Αυστραλών.

Στις 21:30, ακούστηκαν οι πρώτες νότες από το track “Magenta Mountain” και ο κόσμος μονομιάς άρχισε να ζητωκραυγάζει. Τα έντονα χρώματα και τα visuals είχαν την τιμητική τους, διαμορφώνοντας την ψυχεδελική ατμόσφαιρα που χρειαζόμασταν σ’ ένα πλούσιο live που διήρκησε περίπου 90 λεπτά. Ζωηροί και πολύ επικοινωνιακοί με το κοινό, οι King Gizzard εμφανίστηκαν με ανεβασμένη διάθεση, ευχαριστώντας μας αρκετές φορές για τη σαρωτική μας ενέργεια.

Ακολούθησαν αγαπημένα κομμάτια όπως τα “Stressi'”, “Most Of What I Like” και “Sleep Drifter”, ενώ η κορύφωση ήρθε όταν έφτασε στ’ αυτιά μας ο ρυθμός του δοξασμένου “Rattlesnake” από το album του 2017, Flying Microtonal Banana. Εκείνη τη στιγμή, ένας φουσκωτός κροκόδειλος-ερπετό άρχισε να εξαπλώνεται στο venue σαν τόπι, περνώντας από τα χέρια του κοινού.

Φτάνοντας στο τελευταίο μισάωρο του set, οι Αυστραλοί μας έπαιξαν τα tracks “The Dripping Tap” και “Muddy Water”, επισφραγίζοντας τη δυναμική του live τους με το “Float Along – Fill Your Lungs”, που έγινε ο επίλογος μιας βραδιάς με μπόλικο χορό, ιδρώτα, singalong και παικτική μαεστρία.

Λουίζα Σολομών-Πάντα