Στο βάθος των αιώνων, οι αρχαίοι Έλληνες σπάνια χρησιμοποιούσαν στα τραπέζια τους μαχαίρια και πιρούνια. Όταν οι τροφές ήταν υδαρείς, χρησιμοποιούσαν κουτάλια που τα ονόμαζαν «μόστρα» ή «γλώσσα». Χρήση κουταλιού μπορούσε να έχει κι ένα κομμάτι από κόρα ψωμιού, που το έλεγαν «μυστίλλη». Στις αρχές του 21ου αιώνα, η λέξη αυτή ενέπνευσε τους ιδιοκτήτες του all day bar restaurant «Μυστίλλη» στην Θεσσαλονίκη, κυρίως για να δείξουν την αίσθηση απόλαυσης που μπορεί να σου δώσει ένα κομμάτι φρέσκου ψωμιού βουτηγμένο σε παρθένο ελαιόλαδο, μια νόστιμη σάλτσα ή μια εμπνευσμένη συνταγή.
Το «Μυστίλλη» που βρίσκεται επιμελώς κρυμμένο πίσω από τα Βυζαντινά τείχη στην δυτική είσοδο της πόλης ξεκινάει από πολύ νωρίς να σερβίρει πρωινό, καφέδες, ροφήματα και νόστιμη μεσογειακή κουζίνα, ενώ το βράδυ προστίθενται και τα υποδειγματικά κοκτέιλ με την σφραγίδα του bartender Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Ο υπέροχος χώρος που το φιλοξενεί είχε στο παρελθόν φιλοξενήσει το εστιατορίου punto.es, ενώ πίσω από τον υπέροχο all-day χώρο βρίσκονται οι Βασίλης Μαρκάδας, Κωνσταντίνος Παριανός και Χρήστος Βάκουλης που έχουν δώσει δείγματα γραφής στα «Δεντρόσπιτο», «Aίγλη Γενί Χαμάμ», «Τhe Real Rocknrolla», κ.ά.
«Η ανησυχία του επιχειρηματία που δεν αρκείται με κανένα από τα παιδιά του είναι αυτή που δεν σε αφήνει να επαναπαυτείς ακόμη κι αν η Θεσσαλονίκη σφύζει από γαστρονομικούς χώρους». , υποστηρίζει ο Χρήστος Βάκουλης και παραδέχεται ότι «ένα πανέμορφο σημείο όπως αυτό στην αρχή της οδού Φράγκων δεν θα έπρεπε για κανένα λόγο να μείνει αναξιοποίητο».
Το σημείο είναι γνωστό σε όσους Θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες αρέσει να χάνονται στα απόκρυφα δρομάκια περιμετρικά του κέντρου της πόλης. Μόλις αντικρίσεις το «Μυστίλλη» διακρίνεις την εκμοντερνισμένη ομορφιά ενός βιομηχανικού στιλ που μπορεί να ισορροπήσει ακριβώς δίπλα στην βυζαντινή αρχιτεκτονική. Η art deco διακόσμηση που επιμελήθηκε ο έτερος συνεργάτης Κωνσταντίνος Παριανός έχει στοιχεία από μέταλλο, ξύλο και πολλές διακοσμητικές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την προσωπικότητα του χώρου. Δεν είναι δυνατόν να μη προσέξεις το αυτοσχέδιο πολύφωτο από τριχιά και τις πορφυρές λεπτομέρειες στους τοίχους αλλά και τα τραπεζοκαθίσματα.
Ο σεφ Στέλιος Δημητριάδης ανέλαβε το έργο της κουζίνας κι αφού πειραματίστηκε με τις συνταγές κατέληξε σε μια πειραγμένη μεσογειακή κουζίνα με υλικά, όπως είναι η γκοργκοντζόλα, η παρμεζάνα, ελληνικά τυριά και τα φρέσκα λαχανικά εποχής και πιάτα όπως τα μίνι burgers με βουβαλίσια μπιφτέκια, η πίτσα με chorizo Δράμας, αλλά και comfort food συνταγές, όπως ο μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ. Στα κυρίως ξεχωρίζουν το ριζότο με πορτσίνι, παπαρδέλες με ουρά μόσχου, το κοτόπουλο γεμιστό με κρούστα από νιφάδες καλαμποκιού, το ζουμερό bourbon mayo burger, ο σολομός με lemon pepper και κινόα και το απίθανο κριθαρότο με την καπνιστή μπριζόλα – το οποίο ήταν ιδανικά σπυρωτό και σβησμένο σε λικέρ, με την αλμύρα της παρμεζάνας ως επίγευση. Εξαιρετικό και το κοτόπουλο με σάλτσα παρμεζάνας και άρωμα τρούφας συνοδευόμενο από πουρέ γλυκοπατάτας. Για επιδόρπιο πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα ή σουφλέ σοκολάτας, ενώ υπάρχει και μια αρκετά καλή λίστα κρασιών.
Ειδική μνεία στο brunch με πλούσιο πρωινό μπουφέ με ομελέτες, pancakes, μαρμελάδες, γιαούρτι, δημητριακά, αλλαντικά, τυριά, γάλα αμυγδάλου και σόγιας και φρέσκοι χυμοί, όπως ο «Hangover Juice» με ακτινίδιο, πράσινο μήλο, σιταρόχορτο, χλωρέλλα και μέλι και ο «Δυναμωτικός» με παντζάρι, μήλο καρότο και σιταρόχορτο.
Τέλος τα κοκτέιλ του Κωνσταντίνου Δημητριάδη είναι υποδειγματικά – ξεχωρίζει το The Junk Deeler, ένας εξαιρετικός συνδυασμός με ρούμι, λάιμ, σιρόπι orgeat, λικέρ κεράσι και σιρόπι αγαύης.
Μυστίλλη, Φράγκων 2-4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231-60.09.999 // facebook.com/mystilli