Categories: ΠΟΛΗ

Η λίστα της ημέρας (17/02/14)

ΠΡΟΒΟΛΗ: What Difference Does it Make? A Film About Making Music στο Ρομάντσο.

Μια ταινία για το μουσικό θεσμό του Red Bull Music Academy κάνει παγκόσμια πρεμιέρα ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, στις 17 Φεβρουαρίου. Σε σκηνοθεσία του Ralf Schmerberg με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών καλλιτεχνών, το “What Difference Does It Make? A Film About Music” θα προβληθεί στις 19:30 στο Ρομάντσο. Με αφορμή τα 15 χρόνια απρόσκοπτης παρουσίας στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα δημιουργίας, το Red Bull Music Academy κάλεσε τον βραβευμένο σκηνοθέτη Ralf Schmerberg να δημιουργήσει μια ταινία. Το «What Difference Does It Make? A Film About Making Music» γυρίστηκε το 2013 κατά τη διάρκεια του Red Bull Music Academy στη Νέα Υόρκη και κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες παγκοσμίως στις 17 Φεβουαρίου. Από την επόμενη κιόλας μέρα θα είναι διαθέσιμο στο redbullmusicacademy.com. To “What Difference Does It Make? A Film About Making Music” είναι ένα φιλμ για όλες εκείνες τις προκλήσεις που συναντά κανείς ζώντας με τη μουσική. Αναζητά αυτό που κρύβεται πίσω από τη μουσική και θέτει ερωτήματα για την ίδια τη ζωή. – «Γιατί το κάνω αυτό και τι σημασία έχει;» Brian Eno . Οι Lee ‘Scratch’ Perry, Brian Eno, Philip Glass, Giorgio Moroder, Erykah Badu, Nile Rodgers, Rakim, Skream, Q-Tip, Bernie Worrell, Egyptian Lover, Ken Scott, Thundercat, Richie Hawtin, James Murphy, Debbie Harry, Stephen O’ Malley είναι μερικοί από αυτούς που εμφανίζονται στην ταινία. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες έχουν μιλήσει, έχουν διδάξει ή έχουν βρεθεί μαζί με τους σπουδαστές στα στούντιο της Ακαδημίας. Κάθε ένας από αυτούς έχει τη δική του μοναδική συμβολή και τη δική του σημαντική επιρροή σε αυτό που είναι η μουσική σήμερα.

Ρομάντσο  Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια 
Τηλ: 2103425335
19.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ: Φανερωμένες στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κούν

Από τη Ζάκυνθο του 1821 μέχρι την επαρχία της Δικτατορίας και την Αθήνα του σήμερα, ένα κορίτσι έπρεπε να αρνηθεί το σώμα του και να ζήσει ως μία ασώματος κεφαλή ή μία “μέδουσα”. Είναι η δικιά τους ιστορία που θα προσπαθήσουμε να αφηγηθούμε. Η Φανερωμένη είναι ένα κορίτσι, ούτε παιδί ούτε έφηβη, που ζει την ορμονική του έκρηξη στην καρδιά της χούντας των συνταγματαρχών. Σ΄ αυτή τη «μη ηλικία» η παιδική παντοδυναμία υποχωρεί και η πρώιμη σεξουαλικότητα έρχεται σαν πρόχειρο διαγώνισμα για αδιάβαστους. Αυτοδίδακτη και μόνη μπροστά σ’ αυτά τα νέα δράματα, προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα με μοναδικό βοήθημα τα σχολικά της βιβλία και τη στρεβλή παιδεία της δικτατορίας. Η Ελισάβετ Μαρτινέγκου είναι η ιδανική συνομιλήτριά της, η δική μας Σιμόν ντε Μποβουράρ, η Νόρα μας του΄Ιψεν κι ας έζησε στη Ζάκυνθο ακούγοντας τον απόηχο της επανάστασης του 1821 “ξεχωρισμένη από την ανθρωπινή εταιρία, κατά το βάρβαρο και αφύσικο και απάνθρωπο ήθος της εποχής”.

Oι “Φανερωμένες” είναι δύο διαφορετικά κείμενα σε μία ενιαία παράσταση – η “Αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου και η “Φανερωμένη” της Ρούλας Γεωργακοπούλου.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Ερμηνεία: Μαρία Ζορμπά

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κούν  Φρυνίχου 14 Πλάκα
21.00 μ.μ. (κάθε Δευτέρα& Τρίτη)
Τηλ: 2103222464
Eισιτήρια: 15 ευρώ-Γενική είσοδο
10 ευρώ-φοιτητικό, ομάδες, σύλλογοι, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ

ΠΑΡΤΙ: Πάρτι Εγκαινίων στον Μπούφο.

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ο Μπούφος απογειώνεται! Το café-salami-bar της οδού Καρόρη κάνει πάρτυ εγκαινίων, μ’ εκλεκτούς καλεσμένους. Ο Ορέστης από τους Ιmam Baildi διαλέγει τις μουσικές, ο Λύσανδρος αναλαμβάνει τα κρουστά, και στα φωνητικά τους συνοδεύει ο MC Yinka! Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 8, μια βραδιά – προθέρμανση για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν…
Σας περιμένουμε όλους στον Μπούφο.

Ο Μπούφος café – salami bar , Καρόρη 4 & Αγ. Ειρήνης, Αθήνα
Τηλ.: 210 3211117
20.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΒΟΛΗ: ÉCU on-the-road Athens στο Six D.o.g.s

Δευτέρα 17, Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, το gig space του six d.o.g.s μετατρέπεται σε αίθουσα προβολής και φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου.
Το ÉCU – The European Independent Film Festival ξεκίνησε το 2006 και διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι, παρουσιάζοντας μερικές από πιο ενδιαφέρουσες νέες παραγωγές του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Εκτός από την επίσημη διοργάνωση, ταξιδεύει ανά τον κόσμο, προβάλλοντας τις ταινίες που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν σε αυτό. Φέτος, μία από τις δράσεις του φεστιβάλ, το ÉCU Οn-the-Road, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Με ταινίες ανεξάρτητων δημιουργών από 12 χώρες του κόσμου, το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ταινίες Kore του Eric Dinkian (Βραβείο Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας – Γαλλία), Buzkashi Boys του Sam French (Βραβείο Καλύτερης Μη Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους – Αφγανιστάν/ΗΠΑ), I’ve only just begun του Elias Koskimies (Βραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο – Φινλανδία), καθώς και τα πολυσυζητημένα Κωλόπαιδα του Στέλιου Καμμίτση (Ελλάδα).Κατά τη διάρκεια του τριήμερου event θα πραγματοποιηθούν δύο workshops με ομιλητή το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Σωκράτη Αλαφούζο.
Για το ακριβές πρόγραμμα προβολών και όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το ταξίδι του ÉCU στην Αθήνα, επισκεφθείτε το ανανεωμένο επίσημο site του φεστιβάλ:www.ecufilmfestival.com.

Six D.o.g.s Αβραμιώτου 6-8 Μοναστηράκι Αθήνα
Τηλ: 210 3210510
Ώρες προβολών : 19.15 μ.μ. – 23.00 μ.μ.
Ώρες workshops: 18.00 μ.μ. -19.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη 

MOYΣΙΚΗ: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2013-14, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τη Στέγη, με δύο συναυλίες το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι οποίες αποτελούν μια ενότητα που εντάσσεται ιδανικά στο προφίλ της Στέγης. Τα προγράμματα εστιάζουν στη μουσική πρωτοπορία στη Γαλλία των αρχών του 20ού και του 21ου αιώνα.Πριν από τη συναυλία θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των έργων από τον Τίτο Γουβέλη

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Τηλ: 210 900 5 800
20.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 – 18 – 28 € 
Μειωμ. 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι 5 €
ΘΕΑΤΡΟ: Διαβολιάδα στο Bios

Η είδηση ότι λεφτά δεν υπάρχουν και οι υπηρεσίες προχωρούν σε μείωση προσωπικού, πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία στη μεταεπαναστατική Μόσχα του 1921. Θύμα της νέας αυτής πραγματικότητας γίνεται σύντομα και ο συνετός υπάλληλος Κοροτκόφ, ο οποίος προσπαθώντας να βρει το δίκιο του, αναζητά τον αρμόδιο διευθυντή, ευελπιστώντας να ανατρέψει τη δυσμενή του θέση.
Η ομάδα Ubuntu, μετά τη Χαμένη τιμή της Katharina Blum, επιστρέφει στο ΒIOS με τη Διαβολιάδα του πρωτοπόρου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, μια επίκαιρη πολιτική αλληγορία.
Η Διαβολιάδα προκάλεσε σάλο όταν πρωτοεκδόθηκε το 1925 και δύο μήνες αργότερα λογοκρίθηκε, αποσύρθηκε και δεν επανακυκλοφόρησε ποτέ. Ο Μπουλγκάκοφ επιλέγει στο έργο αυτό το σύμβολο του Διαβόλου και πλήθος αναγνωρίσιμων αρχετύπων του και με το φαουστικό θέμα της εξαγοράς -του χρόνου, των ιδεών ή των πεποιθήσεων- σε πρώτο πλάνο, δημιουργεί αυτή την καυστική σάτιρα μιας τραγελαφικής κοινωνίας στην οποία ελλοχεύει και σύντομα επικρατεί ολοκληρωτικά το απόλυτο χάος.

Bios Πειραιώς 84 Αθήνα
Τηλ: 2103425335
21.00 μ.μ.
Εισιτήριο: 10 ευρώ (ενιαίο)

MOΥΣΙΚΗ: Aperitivo Mondays στο Key Bar 

Το κλασικά καθιερωμένο Aperitivo Mondays του Key N Apokey Bar φιλοξενεί τους Photoharrie και Lockbird για ένα λουκούλειο γεύμα μετά μουσικής – μέχρι τελικής πτώσης.
Φυσικά με free buffet  από τον star chef Γιάννη Κατσανδρή.
BEWARE.

Key Bar Πραξιτέλους 37 Αθήνα
Τηλ: 210323 0380
20.15  μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη


Άνη Ορφανίδου

Share
Published by
Άνη Ορφανίδου