ΠΟΛΗ

Η Μαρία και η Αγγελική φοράνε τα πατίνια τους και στροβιλίζονται σε safe spaces

Από τότε που θυμούνται τις εαυτές τους, τα rollers ήταν κάτι σαν προέκταση των ποδιών τους. Ο μεγαλύτερος αδελφός τους, ο Θωμάς, είχε αγοράσει ένα ζευγάρι κόκκινα inline πατίνια όταν τα δίδυμα κορίτσια ήταν ακόμη 9 χρόνων. Εκείνος, έκανε μια φορά και τα παράτησε. Εκείνες, από τη στιγμή που τα φόρεσαν για λόγους καθαρής περιέργειας, δεν έπαψαν να τσουλούν με τις ρόδες τους στους δρόμους, τις αλάνες και τα -λιγοστά- skateparks της πόλης. 

Η Αγγελική και η Μαρία, η Μαρία και η Αγγελική –  ή αλλιώς οι 8wheels9lives, αισθάνονται στα 23 τους χρόνια πως έχουν αγκυροβολήσει στην ασχολία που θα τις συντροφεύει για όσο τις “τσουλάνε” τα πόδια τους. Είτε πάνω σε inlines, είτε σε quads, θέλουν να πιάσουν τους ανθρώπους από το χέρι και να τους παρακινήσουν να ρολάρουν ή να χορέψουν μαζί τους.

Τις συνάντησα ένα μεσημέρι στου Ψυρρή, όπου με τα “hot wheels” τους σάρωναν τους δρόμους της Αθήνας. Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας από εκείνη την ημέρα που τα κόκκινα πατίνια του αδελφού τους άναψαν φωτιές στα μάτια τους: «Κάπως έτσι, ο μπαμπάς μας, μας πήγε σ’ ένα μαγαζί και μας αγόρασε τα πρώτα μας πατίνια – ένα ζευγάρι κόκκινο σ’ εμένα και ένα μπλε στη Μαρία», θα μου πει η Αγγελική και θα ξεφωνίσει: «Δεν μας θυμόμαστε να μην κάνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας πατίνια!».

Με την περιέργεια και την άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει τα παιδιά, έμπαιναν μέσα στις λαϊκές της Μεταμόρφωσης, όπου ζουν, έκαναν ζιγκ ζαγκ στους δρόμους και γρήγορα συμφιλιώθηκαν με την ταχύτητα. «Επειδή είχαμε η μία την άλλη και μας ενθάρρυνε και ο μπαμπάς, ήταν πολύ ευχάριστο το κλίμα και δεν νιώθαμε φόβο. Στη συνέχεια άρχισαν να παίρνουν και οι φίλες μας πατίνια και κατέληξαν να κάνουν όλο και περισσότερα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου. Ήμασταν influencers πριν υπάρξουν influencers (γελάνε)».

«Όταν είσαι παιδί κυριολεκτικά δεν σε νοιάζει τίποτα – πέφτεις στο τσιμέντο και σκίζεις τα γόνατά σου και θέλεις πάλι, οπότε αυτό μας βοήθησε να μη φοβόμαστε τα rollers μεγαλώνοντας», λέει η Μαρία

Κάποια στιγμή, τα inline rollers έδωσαν τη θέση τους στα quads (εκείνα με τις δύο ρόδες μπροστά και τις δύο πίσω) και ένας κόσμος ελευθερίας και συμπεριληπτικότητας άρχισε να πλάθει την καθημερινότητά τους. «Έκανα πρώτη φορά quads στη Βαρσοβία σε μία roller disco που είχα βρει και είχα καλέσει τους φίλους μου για τα γενέθλιά μου. Εκεί τα ερωτεύτηκα. Όταν γύρισα από τη Βαρσοβία είπα στη Μαρία να αγοράσουμε quads. Πήραμε και πάλι ίδια πατίνια σε διαφορετικά χρώματα. Άλλαξαν τα πάντα όταν τα φόρεσα. Άρχισα να κάνω κάθε μέρα, πάντα με το κράνος και τα προστατευτικά μου», λέει η Αγγελική.

Η αγάπη της Μαρίας για τον χορό και τη μουσική, την έστρεψε σύντομα στο roller dance για το οποίο συνίστανται τα quads. «Έχεις πολύ περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις και στον χορό, είναι πιο fun, πιο ευέλικτα – απλά πετάς! Έχουμε πολύ όμορφη σχέση με τη μουσική και θέλαμε να τα συνδυάσουμε όλα». 

Σιγά-σιγά, ήρθαν οι γνωριμίες στα πρώτα ανοιχτά μέρη για roller dance, όπως στο ΟΑΚΑ και σε διάφορα γήπεδα. Τα κορίτσια ξεκίνησαν τις χορευτικές τους φιγούρες στην ομάδα roller skatingPatinia και η Αγγελική γνώρισε στη συνέχεια τους City Skaters. Όπως μου εξηγεί, «είναι ένα community από παιδιά που κάνουν inlines και διοργανώνουν rides μεγάλων αποστάσεων σ’ όλη την Αθήνα κάθε Παρασκευή. Μαζεύονται επίσης τέσσερις φορές την εβδομάδα σε διάφορα πάρκα και κάνουν sessions. Παράλληλα με το roller dance, εξασκούμαι στα κόλπα και την ταχύτητα με τους City Skaters, οι οποίοι με βοήθησαν να καταπολεμήσω το κοινωνικό άγχος που είχα παλιότερα». 

«Δεν θέλουμε να νιώθουμε εξοστρακισμένοι και σκόρπιοι, θέλουμε να υπάρχει ένα μέρος στο οποίο θα μπορούμε να ενωθούμε όλοι οι skaters, απ’ όλες τις γειτονιές, να γίνουμε μια μεγάλη κοινότητα»

«Δυσκολευόμασταν πολύ να κοινωνικοποιηθούμε μικρές», θυμάται η Μαρία. «Τα rollers -πέρα απ’ όλα τα άλλα- είναι ένα ενοποιητικό στοιχείο γιατί γινόμαστε σταδιακά μια κοινότητα. Μας βοηθάει πολύ η ενασχόληση και στη διαχείριση του άγχους. Όταν είμαστε πολύ κουρασμένες, θα κάνουμε για 15 λεπτά πατίνια και θα νιώσουμε ότι πετάμε, νιώθουμε την ψυχολογία μας να αλλάζει. Επίσης γυμναζόμαστε αποκλειστικά κάνοντας rollers – βοηθάει η επιπλέον γυμναστική στο να αποφύγεις τον πόνο και τους τραυματισμούς στο skating. Η Αγγελική θυμάται να έχει φάει αρκετές τούμπες καθώς έκανε εξάσκηση, αλλά έχουν γλιτώσει τα χειρότερα. «Αν φοβάσαι περισσότερο απ’ όσο σε γεμίζει ή σε κάνει να νιώθεις αδρεναλίνη, μπορεί να μην είσαι έτοιμος/η γι’ αυτό».

Αναρωτιέμαι γιατί βλέπουμε κυρίως γυναίκες να κάνουν roller skating με quads. Η Μαρία επιβεβαιώνει πως, «σε αντίθεση με τα rollerblades που είναι aggressive inlines και τα επιλέγουν κυρίως αγόρια, τα quads είναι “γυναικοκρατούμενα” – ίσως ακριβώς επειδή έχουν συνδεθεί περισσότερο με τον χορό και το fashion κομμάτι. Από τη μία, σε αυτό υπάρχει το στοιχείο της γυναικείας ενδυνάμωσης, από την άλλη θέλουμε να προσελκύουν ανθρώπους όλων των ταυτοτήτων. Μας στεναχωρεί που μετράμε στα δάχτυλα τους άντρες, είναι σα να βλέπεις μονόκερους (γελάει). Στην Αμερική υπάρχουν πολλοί άντρες που κάνουν. Το roller skating με quads ξεκίνησε άλλωστε από Αφροαμερικανούς σε κλειστά rinks που έχουν ξύλινο πάτωμα και είναι smooth. Το κάνουν μέχρι σήμερα με style, δεν υπάρχει ταμπού. Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί περισσότερο το street skating».

Τα κορίτσια με πληροφορούν ότι τα πατίνια στην Ελλάδα άρχισαν να κερδίζουν μεγαλύτερο έδαφος την περίοδο της καραντίνας, όταν οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να κυκλοφορήσουν έξω και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους κάτι θεραπευτικό – κάποιο χόμπι της παιδικής ηλικίας.

Η συζήτησή μας φτάνει στο νέο τους εγχείρημα, 8wheels9lives, που ήρθε στη ζωή κάπως αναπόφευκτα, φυσικά, και γεμάτο αγάπη. Η Αγγελική μιλάει με ενθουσιασμό γι’ αυτό: «Ενώ ξεκινήσαμε να κάνουμε rollers μαζί, η κάθε μία έχει το δικό της προφίλ στο Instagram και δεν είχαμε σκεφτεί να φτιάξουμε κάτι κοινό. Δουλεύαμε ένα βράδυ σε ένα κλαμπ με τα πατίνια μας και μας ζήτησε ένας Dj το Instagram, και αναρωτήθηκε, “καλά δεν έχετε ένα προφίλ μαζί κορίτσια;”. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη σελίδα».

«Θέλουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Στο account μας ανεβάζουμε tutorial videos για να δοκιμάσουν roller skating και άνθρωποι που μπορεί να φοβούνται. Πριν από μερικές μέρες οργανώσαμε και ένα open jam στο ΟΑΚΑ που μπορούσε να έρθει όποι@ ήθελε να χορέψει μαζί μας και υπήρξε μεγάλη συμμετοχικότητα. Ήρθαν μητέρες με τα παιδιά τους που φορούσαν κι εκείνες rollers», λένε η Αγγελική και η Μαρία, οι οποίες έλαβαν μεγάλη στήριξη από φίλες και φίλους που προώθησαν το event.

Η κουβέντα μας στρέφεται στα όνειρα – και τα κορίτσια ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά, στραμμένα στις χορευτικές φιγούρες τους. Η Μαρία πραγματοποιεί ιδιαίτερα μαθήματα στο roller dance, ενώ ολοκληρώνει και ένα online course όπου διδάσκει beginners. Ονειρεύεται να δημιουργήσει τη δική της σχολή χορού, όπου θα διδάσκει roller dance.

Η Αγγελική μοιράζεται μαζί μου το κοινό τους όνειρο: «Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια σωστή roller disco και μια σωστή ράμπα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα roller rink το οποίο θα συνδυάζεται με τη ράμπα και έτσι θα εμπλέκεται ο κόσμος και του skatepark και του roller dance. Να έχει ένα μπαράκι, ωραία μουσική και κάτι να φας – να μπορεί να έρχεται όποι@ θέλει».

Άμεσος πυροδότης των σχεδίων τους είναι το γεγονός ότι οι πόλεις στην Ελλάδα είναι αποτρεπτικά δομημένες για όσους ρολάρουν. «Στον δρόμο δυσκολεύεσαι καλά-καλά να περπατήσεις ως πεζός – πόσο μάλλον αν είσαι ΑμΕΑ. Δεν υπάρχει η κουλτούρα, ο σεβασμός στα άτομα που τσουλάνε. Οι οδηγοί είναι επικίνδυνοι και, όχι απλά δεν θα σε ενθαρρύνουν, αλλά θα σου κορνάρουν με νεύρα αν κάνεις πατίνια στον δρόμο. Δεν θέλουμε να νιώθουμε εξοστρακισμένοι και σκόρπιοι, θέλουμε να υπάρχει ένα μέρος στο οποίο θα μπορούμε να ενωθούμε όλοι οι skaters, απ’ όλες τις γειτονιές, να γίνουμε μια μεγάλη κοινότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερα πιο κεντρικά αλλά και κλειστά μέρη για να ρολάρουμε – πέρα από το ΟΑΚΑ, τον Νιάρχο και την Πλατεία Νερού όπου μπορούμε να πάμε μόνο αν δεν βρέχει».

«Κάνοντας rollers απελευθερώνεσαι, γίνεσαι κάτι σαν character – σα να ζεις σε μια ταινία. Νιώθεις ότι τα rollers σε προστατεύουν ακόμα κι όταν κάποιος θα σε κοιτάξει αδιάκριτα»

Ταυτόχρονα, τα κορίτσια θέλουν μέσα από τη σελίδα τους να διαδώσουν το μήνυμα ότι η κοινότητα του roller skating είναι ένας τόπος ασφαλής. Για εκείνες, στην κουλτούρα των πατινιών κυριαρχεί το body positivity. «Τα πατίνια πρεσβεύουν την ομορφιά – όπως κι αν την αντιλαμβάνεται κάθε άνθρωπος. Κάνοντας πατίνια, φοράμε ό,τι θέλουμε. Πρόκειται για μία κοινότητα friendly προς τις θηλυκότητες και τα LGBTQI+ άτομα, αφού εκφραζόμαστε όπως θέλουμε, ακούμε ό,τι μουσική θέλουμε και μας νοιάζει απλά να περνάμε καλά. Ακόμα και τα πατίνια μας δείχνουν την προσωπικότητά μας – από το χρώμα τους μέχρι το πώς θα τα διακοσμήσουμε. 

Επίσης, από τότε που ξεκινήσαμε να κάνουμε πατίνια, έχουμε βρει το στυλ μας. Μας έχουν δώσει αυτοπεποίθηση και φοράμε φούστες, μαγιό, περίεργες κάλτσες – ενώ παλιότερα δεν θα πηγαίναμε εύκολα έτσι για βόλτα γιατί φοβόμασταν ότι θα μας κοιτάζουν. Κάνοντας rollers απελευθερώνεσαι, γίνεσαι κάτι σαν character – σα να ζεις σε μια ταινία. Νιώθεις ότι τα rollers σε προστατεύουν ακόμα κι όταν κάποιος θα σε κοιτάξει αδιάκριτα. Μπαίνεις σε ένα πολύχρωμο συννεφάκι και νιώθεις iconic, ακόμα κι όταν κάποιος θα σε κράξει στον δρόμο επειδή ρολάρεις». 

Ακόμα κι αν ένα άτομο αποφασίσει να ξεκινήσει roller skating μόνο λόγω του trend που αναπτύσσεται στα social media, τα κορίτσια χαίρονται γι’ αυτό, αφού όπως λένε, «Δεν έχει σημασία πώς θα ξεκινήσεις, αλλά τι θα σου προσφέρει στην πορεία και αν θα το αγαπήσεις. Χαιρόμαστε που όλο αυτό μεγαλώνει στην Ελλάδα».

Πρόσφατα, η Μαρία πραγματοποίησε το πρώτο της roller jam workshop στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια της Αγγελικής και, παρά το γεγονός ότι η κοινότητα εκεί είναι μικρότερη, κατάφερε να φέρει κοντά αρκετά άτομα. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα και αυτό να επεκταθεί μηνιαία με open sessions. Ετοιμάζουμε και το πάρτυ μας στον Teefona την Κυριακή 12 Μαΐου μαζί με τη φίλη μας την Άρτεμις (The Siren Call), όπου μπορεί να έρθει όποι@ θέλει και να χορέψει μαζί μας».

Η Αγγελική, σκοπεύει να βρεθεί τον Σεπτέμβριο στο Μιλάνο με τις φίλες της, για να συμμετάσχουν σε ένα skate competition σε skatepark, όπου θα έρθουν άτομα από όλο τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία). «Το roller skating μας ενώνει, δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πνεύμα. Ανεβάζουμε το ένα το άλλο, γνωρίζουμε ανθρώπους από άλλα μέρη της γης και έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε local experiences παγκοσμίως. Και όλα αυτά, χάρη στα πατίνια!», θα μου πουν τα κορίτσια γεμάτα ενθουσιασμό, και η σκέψη μου θα στραφεί ζωηρά στα σκονισμένα quads που βρίσκονται ξεχασμένα στη ντουλάπα και περιμένουν να πειραματιστούν ξανά με τούμπες, φόβους, φιγούρες, κι εκείνη την αίσθηση ότι φορώντας τα μπορείς να αποκτήσεις φτερά και να πετάξεις μακριά. 

Μπορείτε να βρείτε τα κορίτσια στη σελίδα τους στο Instagram και στους προσωπικούς λογαριασμούς τους, εδώ κι εδώ

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα