Τον ταραγμένο Ιούνιο του 2015, όταν το ελληνικό ίντερνετ γέμισε με τα memes ενός άντρα που κρατώντας ένα Aperol spritz εμφανίστηκε σε συγκέντρωση του ΝΑΙ, συμπτωματικά, μόλις είχε κάνει την εμφάνιση του ένα μικροσκοπικό μαγαζί απέναντι από τον ιστορικό, και φημισμένο για τις γεύσεις του, φούρνο του Τάκη. Ο λόγος για το Drupes & Drips που ξεκίνησε σαν ένα προσεγμένο καφέ κι έπειτα από πολλές φιλικές, αυθόρμητες συνάξεις εξελίχθηκε στην πρώτη Spritzeria της Αθήνας.
Λάτρης της ιταλικής νοοτροπίας και του μεσημεριανού διαλείμματος που γίνεται με ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ χαμηλών αλκοολικών βαθμών, κάποιον μεζέ κι έναν εσπρέσο λίγο πριν την επιστροφή στην δουλειά, ο Αρτέμης Παπαδόπουλος έφερε στο Κουκάκι τις αγαπημένες του εικόνες από την Βερόνα. Μαζί με μερικές από τις καλύτερες σοδειές ιταλικών κρασιών, αλλά κι εγχώρια και εισαγόμενα αλλαντικά και τυριά που μπορεί κανείς να απολαύσει παρακολουθώντας παράλληλα την διαδικασία κοπής ενός ποδιού prosciutto di Parma και το σκάψιμο ενός ολόκληρου κεφαλιού παρμεζάνας.
Παρότι η δουλειά ενός φούρναρη έχει απαιτητικό ωράριο, ο Αρτέμης Παπαδόπουλος κινείται καθημερινά μεταξύ του φούρνου και της αθηναϊκής spritzeria, όταν δεν ταξιδεύει για να γνωρίσει τους παραγωγούς που θα τον προμηθεύσουν με τα προϊόντα που σερβίρει. Γνωρίζοντας όσο λίγοι τους δρόμους κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, εξηγεί πως η γειτονιά που κάποτε λεγόταν «μικρό Παρίσι», «Γαργαρέτα» αλλά και «Κολώνακι» (εξαιτίας μιας αρχαίας ρωμαϊκής κολόνας τοποθετημένης στην μέση της Μισαραλιώτου) ήταν ανέκαθεν ζωντανή, ένα χαρακτηριστικό της που κι ο ίδιος ενίσχυσε φέρνοντας τις παρέες που στέκονται από το μεσημέρι μέχρι νωρίς το βράδυ στο στενό της Ζήτρου.
Ο πλούσιος κατάλογός του Drupes & Drips φαίνεται πως σβήνεται και ξαναγράφεται συνέχεια αφού ο ιδιοκτήτης του αναζητά συνεχώς καινούριες γεύσεις, ακολουθώντας την παράδοση του πατέρα του που έβαλε πρώτος γέμιση στο ψωμί, φτάνοντας να έχει σήμερα 50 διαφορετικά είδη. Στην αθηναϊκή spritzeria σερβίρεται γραβιέρα, ανθότυρο ξηρό και χλωροτύρι από την Κρήτη, ξινοτύρι από τη Μύκονο, αρσενικό Νάξου με πιπεριά, μια γλυκιά και κρεμώδης gorgonzola αλλά και πιο δυσεύρετα τυριά όπως το Blu 61 που ωριμάζει μέσα σε κόκκινο φρουτώδες κρασί και το Fiore di Arancio που παίρνει αρώματα από μοσχάτο και κομματάκια πορτοκαλιού. Η λούζα Μυκόνου, το culatelo di zibello, η coppa και το ισπανικό jamon, μεταξύ άλλων αλλαντικών, παίρνουν επίσης θέση στους ξύλινους πάγκους του μαγαζιού στις 13.00 και συνοδεύονται από φέτες ψωμιού με λάδι και αλάτι από τη Ρήνεια. Οι τιμές διαμορφώνονται με το κιλό και ξεκινούν από 4 ευρώ.
Τα spritz πίνονται αυστηρά παγωμένα, έχουν τις ρίζες τους στην βορειανατολική Ιταλία και στο Κουκάκι φτιάχνονται με Campari ή με Aperol, με ξηρό κρασί ή με Prosecco (από 2,50 ευρώ). Οι επιλογές που προσφέρονται σε κρασί (από 2,60 ευρώ) είναι μια ετικέτα λευκό και πέντε διαφορετικά κόκκινα με κοινές νότες ενώ για τους λάτρεις της μπύρας, το Drupes & Drips έχει επιλέξει μια βαρελίσια απαστερίωτη lager από την Τήνο.
Ακόμα κι όταν δεν είναι Καθαρά Δευτέρα, τότε δηλαδή που οι υπομονετικοί Αθηναίοι κάνουν πρωτοφανείς ουρές για μια λαγάνα από τον φούρνο του Τάκη απολαμβάνοντας παράλληλα ένα ποτό από απέναντι ή όταν δεν είναι μεσημέρι Σαββάτου, τότε που θαμώνες ή ανυποψίαστους πελάτες φέυγουν χορτάτοι μετά από ώρες ενώ είχαν μπει για έναν καφέ στα γρήγορα, το Drupes & Drips έχει μια ατμόσφαιρα που το κάνει να ξεχωρίζει. Στον στενό δρόμο που βλέπουν τα παράθυρά του δημιουργείται αυτόματα η συνθήκη για να αναμιχθείς με τους γύρω σου. Από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή ανοίγει από τις 7.00 το πρωί σερβίροντας καφέ, τοποθετεί τα τυριά και τα αλλαντικά στην βιτρίνα του στις 13.00 και σερβίρει spritz μέχρι νωρίς το βράδυ (καθημερινά κλείνει στις 21.00, εκτός από το Σάββατο που παρατείνει το ωράριο του μέχρι τις 23.00).