Categories: WEEKLY MUSIC PLEASURE

Στο Pressure Machine, το πομπώδες stadium rock των Killers στρέφεται στην απλότητα της αφήγησης

Από το ντεμπούτο άλμπουμ τους Hot Fuss του 2014, οι Killers ακολουθούσαν πιστά μέχρι σήμερα τη φιλικά προσκείμενη στο ραδιόφωνο, pop-rock φόρμουλά τους: οι εκρηκτικές κορυφώσεις, ο έντονος λυρισμός, τα πληθωρικά φωνητικά και το πομπώδες παίξιμο, συνέθεταν μία μοναδική ταυτότητα που προσέλκυε τον θαυμασμό εκατομμυρίων fans ανά τον κόσμο.

Για τους περισσότερους εκεί έξω, οι Killers θα είναι πάντα μια μπάντα που θα αντανακλά τη μεγαλοπρέπεια και την ατμόσφαιρα του Λας Βέγκας. Στο τελευταίο όμως studio album τους, Pressure Machine, ο Brandon Flowers απομακρύνεται από τη λάμψη και τη βουή του Βέγκας, για να στραφεί σε μία πιο προσωπική αφήγηση σχετικά με τη γενέτειρά του, τη Γιούτα. Γεννημένος κατά την πανδημία του κορωνοιού – που τοποθέτησε σε μία μακρά παύση όλα τα σχέδια της μπάντας – ο έβδομος δίσκος των indie stars, Killers, φαίνεται να βαδίζει σε πιο ενδοσκοπικά και υπαρξιακά μονοπάτια από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους.

Οι συγκρίσεις στις οποίες καταφεύγουν οι ακροατές με το “Nebraska” του Μπρους Σπρίνγκστιν δεν εκπλήσσουν, καθώς τα δακτυλικά του αποτυπώματα είναι ιδιαίτερα παρόντα στο Pressure Machine. Από την μελαγχολική αρμονική του “Terrible Thing” μέχρι τις περίπλοκες λεπτομέρειες των στίχων, ο δίσκος φαίνεται να μαζεύει στον πυρήνα του τον πιο σκούρο μανδύα του Σπρίνγκστιν και να τρέχει μαζί του.

Πιο απογυμνωμένο και στραμμένο στον πιο κλασικό ήχο, το Pressure Machine ανασύρει ήσυχα τις ιστορίες μιας μικρής πόλης και τη δόξα της εργατικής τάξης της Αμερικής. Οι μυθοπλαστικές αφηγήσεις της καταστροφικής γεωργικής κρίσης (“Quiet Town”, “In Another Life”), η πάλη με την ομοφοβία (“Terrible Thing”) και η ενδοοικογενειακή βία (“Desperate Things”), αναβιώνουν μέσα από τη δουλειά του συγκροτήματος, ενώ σε αρκετά tracks του δίσκου ενσωματώνονται ηχογραφημένοι διάλογοι των κατοίκων της Γιούτα, οι οποίοι βοηθούν στην απεικόνιση τόσο της απλότητας, όσο και των επιπλοκών της ζωής σε ένα μέρος όπως αυτό.

Μπορεί τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου να μη συμπορεύονται με το “stadium rock” των Killers και την υψηλής ενέργειας παρουσία τους στις μεγάλες σκηνές, όμως αυτή, είναι η πιο αντανακλαστική δουλειά του τρόπου με τον οποίο παίρνει σάρκα και οστά η αμερικανική ζωή στις μικρές κοινωνίες. Το Pressure Machine, είναι ένα άλμπουμ που μας καλεί να «σκαλίσουμε» λίγο βαθύτερα, λίγο πιο ενδόμυχα προκειμένου να το απολαύσουμε.

Highlights: In Another Life, Runaway Horses, Sleepwalker, Quiet Town

Metascore81/100
Release Date: 13 Αυγούστου 2021
Record Label: Island Records 

Λουίζα Σολομών-Πάντα