Categories: WEEKLY MUSIC PLEASURE

Baroque pop διαμάντια και εξωγήινοι, στο Ants From Up There των Black Country, New Road

Μπορεί το δισκογραφικό ντεμπούτο των Black Country, New Road, “For The First Time”, να προαναγγέλθηκε μέσα σε ένα πλήθος διαφημιστικών εκστρατειών πολύ πριν από την κυκλοφορία του, όμως το δεύτερο άλμπουμ του βρετανικού group φαίνεται να έχει απαλλαχθεί σημαντικά από αυτή την πίεση, εστιάζοντας την προσοχή του στη διαδικασία της δημιουργίας.

Αν και το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της κυκλοφορίας των δύο εγχειρημάτων είναι σύντομο, το Ants From Up There διαφέρει σημαντικά από τον προκάτοχό του. Αντί για τον ιλιγγιώδη ρυθμό που κυριαρχούσε στον πρώτο δίσκο, αυτό το άλμπουμ απολαμβάνει τη βραδύτητα και την ηρεμία, καθώς «βουτάει» σε μία πιο στοχαστική ρομαντική διάθεση.

Τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου αποφεύγουν την επανάληψη των στοιχείων του παρελθόντος, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στον ήχο του Bob Dylan της τελευταίας περιόδου. Το bluesy κομμάτι “The Place Where He Inserted The Blade” για παράδειγμα, είναι εμπνευσμένο από το “I’ve Made Up My Mind…” του 2020. Το track, “Bread Song”, είναι ένα τρυφερό αριστούργημα το οποίο αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα της ριζικά νέας προσέγγισης που ακολουθεί το συγκρότημα. Εμπνευσμένο από το “Music For 18 Musicians” του πρωτοπόρου συνθέτη Steve Reich, αναζωογονεί την ταυτότητα του group, αναδεικνύοντας τη δυναμική του αυτοσχεδιασμού στο νέο άλμπουμ.

Το “Haldern” συμπυκνώνει το μαγικό τους ελιξίριο που τους κάνει να αυτοσχεδιάζουν όπως κανείς άλλος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που κατάφεραν να γράψουν ένα ολόκληρο τραγούδι έπειτα από τζαμάρισμα, όπως επιβεβαιώνει και ο frontman Isaac Wood – ο οποίος όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν για το συγκρότημα. Τα μεθυστικά έγχορδα, το διαχυτικό σαξόφωνο, τα κρουστά και η μελωδία του πιάνου, συγκροτούν μία εθιστική, συγκινητική ατμόσφαιρα. Οι κορυφώσεις που δημιουργεί το σαξόφωνο καθώς συμπλέει με το πιάνο, αποθεώνουν το ταλέντο τους στον αυτοσχεδιασμό.

Πιο μελωδικοί και ευφάνταστοι από ποτέ, οι Black Country, New Road βρίσκονται σε μια κομβική στιγμή της μεταμόρφωσής τους, με μπόλικα δημιουργικά αποθέματα και δυναμικά post-punk ξεσπάσματα. Στο σύνολό του, ο ήχος τους στο Ants From Up There, κατακτά τις υψηλές μας προσδοκίες που έμοιαζαν να λείπουν από τον πρώτο τους δίσκο.
Highlights: Concorde, Chaos Space Marine, Bread Song, Snow Globes

Metascore: 94/100
Release Date: 4 Φεβρουαρίου
Label: Ninja Tune

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα