Το sold-out τους στο Fuzz ήταν το πιο αναμενόμενο συναυλιακό γεγονός του φετινού χειμώνα. Κι απ’ ότι φαίνεται κάτι ανάλογο θα επαναληφθεί και στη Θεσσαλονίκη που άλλωστε θα τους υποδεχθεί ο μεγαλύτερος έλληνας fan τους. O «Πατριάρχης» Απόστολος Βαρνάς. Λογικός ο συναγερμός, πόσω μάλλον όταν το hype του psych καλά κρατεί όπως φάνηκε κι από τις πρόσφατες αφίξεις των Growlers και Allah-Las. Φυσικά, οι Black Angels από το Austin του Texas είναι άλλη κλάση. Δεν είναι μόνο λαχουράτοι αναβιωτές των Nuggets της Δυτικής Ακτής από τη δεκαετία του ’60. Τιμούν τα ψυχεδελικά παράσημα που τους συνοδεύουν, ωστόσο τα μπολιάζουν με τον kraut επαναληπτικό μετρονόμο και ξεγυρισμένα γκάζια που τους επιτρέπει να μπαίνουν στην ίδια πρόταση με τα συγκροτήματα του Paisley Underground. Όμως το name dropping μικρή σημασία έχει, όσοι τους έχουμε δει live π.χ. στο Primavera του 2011 (σε μια συναυλία που είχε μέχρι και πανό του Αστέρα Εξαρχείων) ακόμα παραμιλάμε. Και τους περιμένουμε με ανυπομονησία, ακόμα κι αν το φετινό Indigo Meadow είναι μάλλον το μετριότερο από τα 4 άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει.

Τρόμαξα μέχρι να βρω στο τηλέφωνο τον frontman της μπάντας Alex Maas. Κι όταν τον βρήκα, ήταν σε μια φανερά χαλαρή διάθεση γρυλλίζοντας πρόθυμα τις απαντήσεις του όταν δεν κοβόταν η προβληματική γραμμή που ένωνε το Austin με τα γραφεία του Εν Λευκώ 87.7 στο Μαρούσι. Τον πέτυχα σε ένα διάλειμμα από τις live εμφανίσεις, να ηχογραφεί μαζί με τους υπόλοιπους «ένα 10ιντσο για την Record Store Day του 2014 με 2-3 κομμάτια που δεν συμπεριλήφθηκαν στην tracklist του φετινού μας άλμπουμ»…

Επισκέπτεστε για πρώτη φορά την Ελλάδα, έχετε κάποια νευρικότητα όταν πρέπει να συστηθείτε σε ένα κοινό που δε σας έχει ξαναδεί ή είναι απλά άλλη μια μέρα στη δουλειά; Καταρχάς, είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα επισκεφθούμε ένα τόσο ιστορικό μέρος, είχαμε φτάσει κοντά στον να έρθουμε και πριν 3-4 χρόνια αλλά τελικά δεν είχε κλείσει η συμφωνία. Πάντα έχουμε άγχος πριν βγούμε στην σκηνή, τουλάχιστον εγώ έχω, και νομίζω το ίδιο θα συμβεί και με τις ελληνικές εμφανίσεις. Όχι γιατί πρέπει να αποδείξουμε τι κάνουν οι Black Angels αλλά γιατί μας καλέσανε να δώσουμε ένα πάρτι κι έχουμε σκοπό να είναι πετυχημένο.

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι στην Ελλάδα; Εύκολο. Η Ιστορία. Οι Έλληνες Θεοί της αρχαιότητας. Τα βιβλία που διάβαζα μικρός με ήρωες της ελληνικής μυθολογίας όπως ο Οδυσσέας. Και βέβαια τα αντικείμενα του καθημερινού πολιτισμού, όπως οι αμφορείς με όλες στις παραστάσεις που υπάρχουν πάνω τους.

Η συναυλία σας στη χώρα μας προμοτάρεται ως «η συναυλία της κορυφαίας psych rock μπάντας στον πλανήτη». Αισθάνεστε έτσι; Είναι λίγο βαρύ αυτό, δεν είναι;

Όλοι μας ζούμε στο σήμερα, δεν κάνουμε stalking στο παρελθον. Μπορεί να χρησιμοποιούμε καμια κιθάρα από τα 60s ή να αντλούμε καμιά ιδέα, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι σύγχρονα. 

Ναι, άλλα όλα δείχνουν ότι βρίσκεστε στο απόγειο. Το φετινό τέταρτο άλμπουμ σας μοιάζει το πιο φιλόδοξο που έχετε κάνει μέχρι σήμερα ή σίγουρα το πιο προσιτό σε ένα ευρύτερο κοινό… Δεν μπήκαμε ποτέ στο στούντιο με σκοπό να βγούμε ως η καλύτερη μπάντα στον κόσμο. Είναι αρκετά τιμητικό να μας θεωρούν έτσι στη χώρα σας, αλλά αυτοί οι τίτλοι δεν έχουν και πολλή σημασία στο τέλος της ημέρας.

Πριν από λίγες εβδομάδες οι Growlers έκαναν ένα ασφυκτικό sold out στην Αθήνα. Τον περασμένο Μάη, οι AllahLas γέμισαν 4 venues σε όλη την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως ο psych ήχος των 60s είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Είστε μέρος αυτής της αναβίωσης; Νομίζω ότι είναι υπέροχο που επιστρέφει αυτός ο ήχος, άλλωστε τα μοτίβα στη μουσική κάνουν συνεχώς κύκλους. Και στη μόδα επίσης, εδώ βλέπεις ξανά να φοριούνται καμπάνες. Το internet σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό, καθώς έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς δεκαετίες – όπως τα 60s – που δεν έζησες και να νιώσεις την ατμόσφαιρά τους. Δε με πειράζει λοιπόν να θεωρούμαστε μέρος αυτής εικόνας.

Δε φοβάσαι μήπως υπηρετούμε έτσι τη ρετρομανία αντί να προχωράνε τα πράγματα μπροστά; Όλοι μας ζούμε στο σήμερα, δεν κάνουμε stalking στο παρελθον. Μπορεί να χρησιμοποιούμε καμια κιθάρα από τα 60s ή να αντλούμε καμιά ιδέα, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι σύγχρονα. Και μιλάω και για μας αλλά και για τις προηγούμενες μπάντες που ανέφερες, τα surf ριφάκια των Growlers, ας πούμε, είναι τόσο μα τόσο μοντέρνα.

Πώς έμαθες τα νέα για τον θάνατό του Lou Reed (σ.σ. οι Black Angels έχουν “δανειστεί” όνομα και logo από τους Velvet Underground)Ήμουν σε διακοπές στη Βόρεια Καρολίνα και μου έστειλε μήνυμα ο Christian, o κιθαρίστας των Black Angels. “Sunday Morning”. Ήταν αρκετά παράξενο για μένα να μαθαίνω τα νέα του θανάτου του, ενώ μόλις είχα αγοράσει έναν δίσκο των Velvets στο record convention που περνούσα την ώρα μου. Δε θέλω να ακουστώ εγωιστής, αλλά κρίμα που δε θα κάνω ποτέ έναν δίσκο μαζί του.

Ας αλλάξουμε θέμα, πώς καταφέρνουν οι Black Angels να διατηρούν την ταυτότητά τους ενώ τα μέλη τους εμπλέκονται και σε side projects όπως The UFO Club, Sweet TeaΕίναι θέμα ήχου. Να ξεχωρίζεις τι είναι τι και να μην τα μπλέκεις. Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ας πούμε να δοκιμάσουμε κάτι με hip hop καλλιτέχνες όπως έκαναν οι Black Keys στο πρότζεκτ Blakroc, χωρίς να αλλάξουμε τη φύση των Black Angels.

Ποια είναι η συνεργασία των ονείρων σας; Εγώ θα ήθελα να δουλέψω με τον David Bowie, δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει ποτέ εφικτό (γέλια). Από την άλλη υπάρχουν και παραγωγοί σαν τον Mike Theodore που δούλεψε με τους Love ή έκανε παραγωγή στον χαμένο δίσκο του Sixto Rodriguez που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ.

Κάτι που προτείνεις από νέα ονόματα; Τι ακούτε με το συγκρότημα όταν είστε σε περιοδεία; Πολλά και διάφορα, αν και ασχολούμαστε και δίσκους που κάνουμε παραγωγή η με το Austin Psych Fest που διοργανώνουμε στην πόλη μας. Από νέους μου άρεσε ο Ολλανδός Jacco Gardner κι ακούω πολύ τελευταία τους σπουδαίους Αφρικανούς Tinariwen.

Μιας κι αναφερθήκαμε στο Austin, δώσε πριν κλείσουμε ένα DO κι ένα DONT έτσι και βρεθούμε ποτέ εκεί… Να φάτε πολύ, είναι πολύ ωραίο το φαγητό στα μέρη μας – αν και ανυπομονώ να δοκιμάσω και την ελληνική κουζίνα. Μην πάτε στην 6th Street (σ.σ. η ιστορική κεντρική λεωφόρος του Austin). Μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

Updated Info: Οι Black Angels θα εμφανιστούν τo Σάββατο 30/5 στο πλαίσιο της πρώτης μέρας του Rockwave 2015 στο Terra Vibe στη Μαλακάσα μαζί με The Black Keys, Puta Volcano, The Big Nose Attack, 1000 Mods.
Παναγιώτης Μένεγος

Share
Published by
Παναγιώτης Μένεγος