Το Brighton, η πόλη της κοινωνικής διαμαρτυρίας και της νεανικής ορμής, γίνεται το ιδανικότερο σημείο εκκίνησης για μία μπάντα όπως οι Squid. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους Bright Green Field είναι μουσικά περίπλοκο, αποτελούμενο από φρέσκιες ιδέες που διατηρούν την ενέργειά του σε υψηλά επίπεδα. Το πενταμελές γκρουπ, έχει το βλέμμα του στραμμένο στην εξέλιξη: ο αυθορμητισμός της νεότητας συναντά τις περίτεχνες και σκοτεινές μεταφορές των στίχων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι κοινωνικές αναταραχές. Το οργισμένο post-punk ανταμώνει το εκτροχιασμένο math rock, για να συνθέσουν έντεκα κομμάτια που, όσο αγαπούν τον φασαριόζικο μουσικό πειραματισμό, άλλο τόσο σέβονται τη διατήρηση της μελωδικότητας.

Οι υπαρξιακές αγωνίες που αναδύονται από τις δημιουργίες συγκροτημάτων όπως οι Burial, Swans και Broadcast, αποτελούν πηγή έμπνευσης των Squid, όπως επιβεβαιώνει και το track “Boy Racers” που ξεχωρίζει για το distortion του. Στοχαστικές αφηγήσεις, θορυβώδεις εκρήξεις, αλλά και τα γκρουβάτα χτυπήματα που μαγνητίζουν στα κομμάτια “GSK” και “Paddling”, συγκλίνουν στην «καθολική» λαχτάρα για live μουσική, που καλλιεργεί η ακρόαση του απολαυστικού αυτού δίσκου. Έχοντας στερηθεί τον συναυλιακό παλμό για παραπάνω από ένα χρόνο, οι Squid συγκαταλέγονται αναμφίβολα στις μπάντες που με περιέργεια και ενθουσιασμό περιμένουμε να γνωρίσουμε μπροστά από κάποιο stage. 

To Bright Green Field εναρμονίζεται με τους ακροατές που γοητεύονται από τις αλλόκοτες μελωδίες των Black Midi (δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως Squid και Black Midi «μοιράζονται» τον ίδιο παραγωγό, Dan Carey), αλλά και από την πιο εμπορική ταυτότητα του ήχου των αστέρων του post-punk revival, Idles. Μπορεί ο frontman, Ollie Judge, να κλέβει τις εντυπώσεις μέσα από το άλλοτε πράο κι άλλοτε αφηνιασμένο του τραγούδισμα, όμως οι Squid δεν αποτελούν μία ακόμη «εγωκεντρικά προσκείμενη» στον τραγουδιστή της μπάντα, αλλά ένα πρωτότυπο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο καλλιτεχνικό συνονθύλευμα, στο οποίο ταλαντούχοι μουσικοί μοιράζονται ανοιχτά και «συμπληρώνουν» περίτεχνα και αλληλέγγυα ο ένας τις ιδέες του άλλου.

Highlights: Narrator, “Pamphlets”, “GSK”, “Peel St.”, “Paddling”
Metascore: 90/100
Release Date: 7 Μαΐου 2021
Label: Warp
Producer: Dan Carey

Λουίζα Σολομών-Πάντα