Categories: ΣΙΝΕΜΑ

Ο «Θυρωρός» είναι το ψυχολογικό θρίλερ του καλοκαιριού

Ήταν 2007 όταν βγήκε στις αίθουσες το [REC] και οι aficionados των ψυχολογικών θρίλερ που βρίσκουν το χολυγουντιανό τοπίο ολίγον τι «άνυδρο», βρήκαν το νέο αγαπημένο τους σκηνοθέτη. Ο λόγος για τον Xάιμε Μπαλαγκέρο. Με τον Θυρωρό (Mientras Duermes στα ισπανικά) επαλήθευσε ότι ήρθε για να μείνει.

Αν και κυκλοφόρησε το 2011, στις ελληνικές αίθουσες φτάνει τώρα (επιτέλους!)  από τη Weirdwave. Το στόρι εν ολίγοις (και για να αποφύγουμε τα spoilers) έχει ως εξής: Ο Σέζαρ, θυρωρός μιας τυπικής πολυκατοικίας της Μαδρίτης, είναι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να βιώσει την ευτυχία, οπότε βάζει ως στόχο του τη δυστυχία των άλλων. Tρομοκρατώντας όμως τους ενοίκους, νιώθει τελικά, με έναν σαδιστικό τρόπο, μια κάποιου είδους χαρά να τον κυριεύει. Μέχρι που με μια συγκεκριμένη ένοικο, την Κλάρα, τα πράγματα περιπλέκονται και οδηγούνται στα άκρα…

«Μέσα σε αυτή την πεποίθηση του, υπάρχει κάτι απαίσιο, αλλά πολύ ανθρώπινο. Η ικανοποίηση που παίρνουμε από την αποτυχία των άλλων είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ότι πιστεύουμε, και παρόλο που είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε, κουβαλάμε όλοι μέσα μας, τέτοια συναισθήματα. Το πρόβλημα εδώ είναι πως ο Σέζαρ τραβάει αυτό το συναίσθημα στα άκρα και μεταμορφώνεται σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και απρόβλεπτο ψυχοπαθή», έχει πει για τον κεντρικό του ήρωα ο σκηνοθέτης. Ο «σχεδιασμός» των χαρακτήρων είναι το ήμισυ του παντός, εξίσου σημαντική όμως είναι και η ερμηνεία. Ο Ισπανός Λουίς Τόσαρ, γνώριμος στο κοινό από το Κελί 211 και το Miami Vice καταφέρνει περίφημα να αποδώσει στο σελιλόιντ την ψυχοπάθεια του ήρωα που υποδύεται , που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι «άλλος ένας psycho ήρωας βγαλμένος από το εγχειρίδιο των σωστών ψυχοπαθών».

Οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που διαφοροποιούν ένα θρίλερ, οι στιγμές που η ψυχολογική χύτρα αγγίζει το σημείο βρασμού  και είναι έτοιμη να σκάσει, φανερώνοντας ποιος σκηνοθέτης είναι ικανός να διαχειριστεί τον τρόμο μαγκιόρικα και ποιος «σουπέ». Σοφά ο Μπαλαγκέρο δομεί μια ταινία που δεν τα δίνει όλα από την αρχή, αποκαλύπτοντας το masterplan του Σεζάρ σε βάθος χρόνου.

«Ο Θυρωρός είναι μια ταινία τρόμου για τον κόσμο της καθημερινότητας, που βασίζεται στα μικρά πράγματα που μας περιτριγυρίζουν και όλοι αναγνωρίζουμε», λέει ο σκηνοθέτης. Επαυξάνουμε.

*Ο «Θυρωρός» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τη Weirdwave στις 10 Ιουλίου.

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός