Categories: WEEKLY MUSIC PLEASURE

Οι metal ρίζες των Deafheaven δίνουν τη θέση τους στο shoegaze, μέσα από το ‘Infinite Granite’

Οι Deafheaven χαρακτηρίζονταν ανέκαθεν από τις απόκοσμες μελωδίες κάποιας γαλήνιας ομορφιάς, ακόμη και όταν ο ογκώδης, παραμορφωμένος ήχος της κιθάρας τους απολάμβανε να τρυπάει τ’ αυτιά μας – μαζί και οι black metal κραυγές τους. Στην πέμπτη κυκλοφορία τους, Infinite Granite, οι κραυγές απομακρύνονται και οι κιθάρες μαλακώνουν, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο την γαλήνια όψη τους υπό τους post-rock και shoegaze ρυθμούς του δίσκου. Το συγκρότημα από το San Fransisco μας φανερώνει τον πολύπλευρο χαρακτήρα της δημιουργίας του, οι αποχρώσεις της οποίας παραμένουν εξίσου γοητευτικές σε κάθε δισκογραφική απόπειρά του.

Οι Deafheaven αποστρέφονται τη στασιμότητα. Εάν οι ίδιοι το επιλέξουν, μπορούν να μας προσφέρουν μία εντυπωσιακή εναλλαγή απαλού και επιθετικού ήχου, που υπόσχεται να κρατήσει το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Κανένα κομμάτι του νέο τους δίσκου δεν χαρακτηρίζει καλύτερα αυτό το γνώρισμά τους, από το εναρκτήριο “Shellstar” που ξεκινάει με μία λεπτή κιθαριστική γραμμή, η οποία δίνει τη θέση της λίγο αργότερα σε ένα πληθωρικό, βροντερό ρεφρέν. Το “Grashing” με τη σειρά του ακολουθεί αυτή τη διάθεση, ενώ τα κομμάτια “Villain” και “Mombasa” αφοπλίζουν τον ακροατή με τη διάχυτη ηρεμία τους.

Το Infinite Granite, επιβεβαιώνει πως οι Deafheaven αρνούνται να πάψουν να μας εκπλήσσουν. Αποτελώντας μία εξαιρετική και ενδιαφέρουσα ακρόαση, το group συντάσσει ένα άλμπουμ που μας παρασύρει να χαθούμε στο σύμπαν του. Μπορεί τα tracks “In Blur” και “Other Language” να μοιάζουν σα να αναζητούν ακόμη τον χαρακτήρα τους, ωστόσο ο δίσκος στο σύνολό του επιτυγχάνει να μας πείσει πως η έμπνευση και οι πειραματισμοί των Deafheaven δεν περιορίζονται σε στενούς μουσικούς ορίζοντες. 

Highlights:  In Blur, Great Mass Of Color, The Gnashing, Shellstar

Metascore: 82/100
Release Date: 20 Αυγούστου 2021
Record Label: Sargent House

Λουίζα Σολομών-Πάντα