Οι hard-rock μάστορες Clutch θα ιδρώσουν μαζί μας

Στην Ελλάδα η λατρεία για τους Clutch παραμένει άσβεστη εδώ και χρόνια και τη συγκεκριμένη συναυλία, μετά από ένα χρόνο αναμονής λόγω της περσινής ακύρωσης, όλοι την περιμένουν όπως τα σχολιαρόπαιδα την τελευταία μέρα και το παραδοσιακό μπουγέλο. Μπορεί η πολιτεία του Maryland να είναι γνωστή για τους Animal Collective, τον Dan Deacon και τους Future Islands, το πραγματικό it συγκρότημα όμως είναι οι Clutch, που έχουν είκοσι χρόνια και δέκα δίσκους στις πλάτες τους.

Τελευταία τους δουλειά το Earth Rocker, με τον ήχο να ξεχειλίζει από ορμή, φρεσκάδα και το τραχύ ηχόχρωμα της φωνάρας του Fallon. Ένας δίσκος που νιώθεις σαν ξαφνικά να σε βουτάει μέσα σε λίτρα ιδρώτα μεσημεριανού μποτιλιαρίσματος και με κόσμημα το “Gone Gold” που θυμίζει Nick Cave, να σε στέλνει σε ένα 20λεπτο sludge ντελίριο.

Πετύχαμε εν μέσω περιοδείας τον λακωνικό κιθαρίστα της μπάντας, Tim Sult.

Την τελευταία φορά έπρεπε να αναβάλλετε την ευρωπαϊκή περιοδεία σας για λόγους υγείας. Τώρα είναι όλα καλά; Τελικά ναι, όλα καλά. Ο Neil, ο τραγουδιστής μας, έπρεπε να υποβληθεί σε κάποιες «επισκευές». Ευτυχώς είναι μια χαρά.

Είστε μαζί από το 1990, δεν έχετε βαρεθεί ούτε λίγο ο ένας τον άλλο; Το μόνο δύσκολο είναι που πρέπει να βγάλεις τα ιδρωμένα ρούχα που βρωμάνε στο τέλος κάθε σόου. Όλα τα άλλα είναι εύκολα και αν είχαμε βαρεθεί, θα βρίσκαμε κάτι άλλο να κάνουμε στην ζωή μας.

Έχετε καθίσει ποτέ να μετρήσετε τις εμφανίσεις σας όλα αυτά τα τελευταία 24 χρόνια; Κάτι μου λέει ότι μπορεί να μπείτε στο βιβλίο Guinness. Όχι δεν το έχουμε κάνει, δεν ξέρουμε καν πόσες συναυλίες έχουμε παίξει, ποιος ξέρει, μπορεί να είναι πολύ λίγες για το βιβλίο Guinness, ίσως να μπούμε σε 20 χρόνια από τώρα.

Σπάσατε ποτέ κιθάρες επάνω στη σκηνή; Όχι, ποτέ, όμως το κοινό το γλεντάει άγρια κάθε βράδυ.

Πολλοί φίλοι μου ντράμερ, μιλάνε για τον δικό σας, τον Jean-Paul. Λένε πως έχει ένα τελείως προσωπικό στυλ. Έχει να κάνει απλά με τον τρόπο κρατάει τις μπαγκέτες; Είναι πράγματι κολλημένος με τη τζαζ και εξασκείται συνεχώς.

Μια ερώτηση που ήθελα πάντα να σας κάνω. Αν και τα αμερικανικά αυτοκίνητα δεν έχουν συμπλέκτη (clutch) γιατί ονομάσατε την μπάντα έτσι; Ή είναι λογοπαίγνιο επειδή πολλές φορές παίζετε κάτω από πίεση; Κάποτε είχαμε κλείσει μια συναυλία με το παλιό μας όνομα, Glut Trip, δεν μας άρεσε όμως και θέλαμε να το αλλάξουμε σε κάτι πιο απλό και εύκολο να το θυμάται ο κόσμος. Το Clutch ήταν το καλύτερο που μπορέσαμε να σκεφτούμε πριν το σόου.

Στη Σουηδία ένα χρόνο πριν, μια συναυλία σας ηχογραφήθηκε και προβλήθηκε από τη Σουηδική Ραδιοφωνία. Θα γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο στην Αμερική; Μου αρέσει όταν η μουσική μας ακούγεται. Και ναι, θα μου άρεσε να συμβεί και στην Αμερική.

Οι συναυλίες σας τα προηγούμενα χρόνια είχαν πάντα μια θεματική. Πέρυσι ήταν για το μέλλον του hard rock και του heavy metal. Φέτος ποια θα είναι; Έχεις δει ποτέ συναυλία των Queensryche Cabaret; Θα μοιάζει με κάτι τέτοιο.

Ταξιδεύετε πολύ. Τι ακούτε στα van και στα αεροπλάνα; Βλέπετε καμία σειρά; Τελευταία, ακούω πολύ American Sharks και βλέπω It’s Always Sunny in Philadelphia.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πολλοί hipsters έχουν ανακαλύψει τους Clutch. Δεν πρόσεξα hipsters την τελευταία φορά που παίξαμε εκεί. Τώρα που μου το είπες, θα έχω το νου μου.

Τρίτη 24 Ιουνίου, Fuzz (Αθήνα) / Τετάρτη 25 Ιουνίου, Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη) 

Τιμή Εισιτηρίου: 20€ (προπώληση / περιορισμένος αριθμός), 25€ (προπώληση / ταμείο)
Λουκάς Χαλανδριτσάνος

Share
Published by
Λουκάς Χαλανδριτσάνος